Veganska pannkakor – Avsnitt 3 från Vegansk Husmanskost, Godare.se

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Tiden flyger! Nu har avsnitt fyra av mitt tv program Vegansk Husmanskost på Godare.se haft premiär! Det innebär att hälften av programmet redan har släppts och att vi bara har hälften kvar! Jisses vad tiden går fort alltså. Vad har ni tyckt om de tidigare avsnitten?

I det här avsnittet visar jag hur jag gör mina veganska pannkakor på kikärtsspad. Det här är världens bästa pannkaksrecept alltså, det blir supergoda pannkakor och är galet enkelt. Det enda som krävs är att du byter ut ägget mot kikärtsspad, mjölken mot havredryck och att du steker i margarin istället för i smör. I övrigt är det bara att köra på!

Du hittar alla digitalt släppta avsnitt här på AftonbladetTV, och kan så klart se programmen löpande på TV kanalen Godare som finns i kanalutbudet hos Telenor, Canal Digital, Com Hem och OwnIt!

Klicka här om ni direkt vill komma till avsnittet på AftonbladetTV och se det digitalt!

Här är receptet på pannkakorna, som kommer från boken Vegansk Husmanskost som programmet baseras på:

Avsnitt 4 – Klassiska Pannkakor, ca 12-15 st

När jag växte upp så var pannkakor en av mina absoluta favoriträtter. Det är det för övrigt fortfarande.Framförallt pappas pannkakor. Han var fantastiskt bra på att steka pannkakor. Han gillade inte sina pannkakor för äggiga, så han brukade minska mängden ägg något och ha i lite mer mjöl i sina pannkakor, vilket jag alltid har tyckt blivit otroligt smarrigt. När jag insåg att jag enkelt kunde veganisera hans recept genom att byta ut äggen mot kikärtsspad togs ett avgörande steg mot mitt liv utan ägg och mejerier. Vägra välja mellan att göra gott och att äta jävligt goda pannkakor!

– Intro till receptet från boken Vegansk Husmanskost, Bonnier Fakta 2019

Ingredienser

 • 1 dl kikärtsspad
 • 5 dl vetemjöl 
 • 8 dl växt
 • Ca 1 tsk salt
 • Växtbaserat smör att steka i

Instruktioner

 1. Mät upp mjöl och salt i en bunke och blanda.
 2. Tillsätt kikärtsspadet och 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjölet så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet.
 3. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills all vätska är i.
 4. Låt gärna smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka.
 5. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm i diameter) till hög värme. 
 6. Klicka i en så stor klick vegosmör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
 7. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 6-7 tills smeten är slut.
 8. Servera med valfria toppings, gärna växtbaserad grädde eller glass och sylt!

, , , , ,

2 Responses to Veganska pannkakor – Avsnitt 3 från Vegansk Husmanskost, Godare.se

 1. Peter 19 maj, 2020 at 10:48 #

  Tänkte bara påpeka att det står avsnitt 3 i rubriken, fast det egentligen är avsnitt 4.

  Dessutom verkar du ha råkat hoppat över avsnitt 5 här på hemsidan.

  Tack för en riktigt bra matlagningsserie!

 2. Maija Ruisniemi 29 april, 2020 at 02:05 #

  Hej. Äntligen. Vilken bok du har skrivit. Jag var 30 år för tidig att skriva böcker om vegan mat och ifrågasattes, men fick också stöd av en liten grupp. Maija Ruisniemi, Piteå

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes