Veganska Oklahoma Style Smash Burgers

*I samarbete med Valio Oddlygood® Veggie Cheddar**

Hej!

Jag hoppas att allt är bra med er! Idag och nästa vecka har jag ett roligt litet projekt på gång där jag och Valios veganostmärke Oddlygood® Veggie ska lära er att göra riktigt kick ass veganska smash cheeseburgers! Valio Oddlygood® har släppt en ny växtbaserad ost med cheddarsmak som passar superbra till burgare, och ville att jag skulle visa hur man på bästa sätt får till en grym burgare med den.

Och vem är jag att säga nej till en sån förfrågan?

Jag har jobbat en hel del med att försöka få till grymma smashburgare det senaste året, och har ett recept på det i min nya kokbok Klassiska Rätter på Veganskt Vis. Men, att läsa är ju inte alltid samma grej som att se – så i nästa veckas inlägg kommer vi djupdyka ner i tekniken, bland annat med en video som jag filmade när jag lagade dessa burgare.

I första inlägget här så får ni dock receptet! Det är verkligen typ det ultimata smashburgarreceptet om ni frågar mig, och jag har snott tekniken rakt av ifrån Motz Burger, världens kanske meste och bäste(?) burgar connoisseur. Han har ätit över 12 000 burgare (hur fan det nu går till?) i jakten på den perfekta burgaren, och har bland annat släppt en jättelik guide till alla USA:s olika regionala burgare. Den här burgaren kommer från Oklahoma och går i stort sett ut på att du smashar in en massa tunnskivad gul lök i biffen och sedan låter en skiva ost smälta på toppen. Inget mer! Vilket är ganska hårt om du frågar mig! Du hittar Oklahomaburgaren 05.04 in i klippet nedan.

På bilderna här gjorde jag precis som dem, fast med min egen burgarfärs så klart, och med Valio Oddlygood® växtbaserade cheddar. Enda skillnaden är att jag la två biffar ovanpå varandra för att få en dubbel. Helt enkelt för att det kändes roligt och ännu svulligare! Du kan enkelt göra burgarna enkla istället om du vill. Det blev ganska mastigt det här.

I efterhand så skulle jag dock rekommendera att ha en del amerikansk gul senap på bottenbrödet också. All den där stekta löken blir ganska söt, så det är gott med lite syra för att balansera upp det hela!

Viktigt att tänka på när man använder vegansk ost på burgare är att också använda ”ånga och lock metoden” för att smälta osten. Du häller helt enkelt lite vatten i stekpannan och lägger ett lock över i några sekunder så ångan får smälta osten. Jag kommer visa den i detalj i nästa inlägg! Vegansk ost smälter inte alltid på samma sätt som animalisk ost, så det är viktigt för bästa möjliga resultat.

Oklahoma style burgers, 4-6 dubbelburgare

Burgarna

 • 850 g formbar vegofärs
 • 2 stora gula lökar
 • 3 vitlöksklyftor
 • ½ rödbeta (valfritt om man vill ha den rödrosa färgen eller ej)
 • 1 msk bbq-sås
 • 2 msk rökt paprikapulver
 • 2 msk ljus sojasås
 • 1 ½ msk mörk grönsaksfond
 • 1 msk rapsolja eller naturellt kokosfett
 • svartpeppar efter smak

Tillbehör

 • 4-6 veganska hamburgerbröd, gärna potatobuns
 • 6 st stora gula lökar
 • 2-4 skivor Valio Oddlygood® Veggie Cheddar per burgare
 • Amerikansk gul senap (rekommenderar, men inget krav)
 • Rapsolja till stekning
 • Svartpeppar

Gör så här

 1. Låt den formbara färsen tina så den går att arbeta med händerna om den var fryst sedan tidigare. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och riv rödbetan på den fina sidan av ett rivjärn.
 2. Blanda alla ingredienser till biffarna och smaka av med sojasås, peppar och bbq sås.
 3. Forma till bollar på ca 80-100 g vardera och håll kylda tills det är dags att steka burgarna.
 4. Skala de gula lökarna som du ska steka. Skiva så tunna lökringar du kan, gärna med en mandolin. Det ska vara mycket lök, så oroa dig inte om det känns som mycket! Du behöver typ en halv lök per biff! Gör som Motz och ha på dig skidglasögon om du behöver, haha!
 5. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och lägg ner bollarna i stekpannan. Toppa dem direkt med en rejäl hög skivad lök per boll.
 6. Smasha ut dem direkt med en hamburgerpress, bred stekspade eller botten på en kastrull. Löken ska liksom pressas in i biffen, samtidigt som biffen pressas ner i stekpannan och får rejält med stekyta. Låt steka i ca 60 sekunder och mal över rikligt med svartpeppar innan du flippar burgarna och steker klart dem i ca 2 minuter på andra sidan.
 7. När du vänder burgarna så är det dags att lägga på osten, som får börja smälta medan löken steks. Du vill fortsatt ha hög värme på pannan så löken och biffen hinner få fint med färg.
 8. För att vara säker på att Valio Oddlygood® Veggie Cheddar smälter bra så slår du i 1-2 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock så ångan från vattnet smälter osten. Låt ångkoka i 10-20 sekunder och ta därefter bort locket. Stapla 2 burgarpattys på varandra och ta dem därefter ut stekpannan.
 9. Rosta bröden och servera burgaren med lite senap i botten och 2 pattys vardera. Ät genast!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes