Veganska Moules Frites

Hej!

Här har jag ett lite annorlunda recept till er! Det här lagade jag i höstas redan, men glömde ärligt talat bort att skriva ner, så jag hoppas att jag fick allt rätt här nu 😛 Men det tror jag i alla fall!

Jag har varit sugen på att försöka få till ett recept på veganska moules frites länge, men inte riktigt tagit mig tiden till att få till det. Men nu det senaste året har jag jobbat ganska mycket med alger på olika sätt i min matlagning, så jag insåg att det nog var med hjälp av dem som jag skulle få till det hela.

Nu är det ju så att själva musselskalen i moules frites gör en ganska stor del för hur man upplever rätten rent utseendemässigt, och det kändes ganska bisarrt att antingen använda riktiga musselskal eller att för den delen slänga ner någonting annat oätligt och hårt i rätten bara för syns skull. Vad skulle det vara liksom? Skifferskivor?

Så jag bestämde mig för att köra på en liten annan inriktning på den här rätten rent visuellt och istället göra en grönsaksgryta av det hela, men med stora bitar av norialger och sjögrässallad som får stå för det ”svarta” inslaget. Det gör att rätten typ påminner lite om moules frites, men snarare är en friare tolkning än vad jag brukar sikta på med mina veganiseringar.

Själva smaken och texturen på rätten tycker jag dock blev riktigt bra! Det är som sagt lite som en grönsaksgryta, men kombon av paprika och noristekta ostronskivlingar som musslorna och så smakerna från vinet, grädden och grönsakerna gjorde att det blev en riktigt god och inte alls för långsökt version tycker jag.

Jag serverade grytan med potatisklyftor och en vegansk aioli. Du kan ju så klart gärna servera den med pommes frites istället, det är helt fritt!

Veganska Moules frites, 4 portioner

Musslorna

  • 500-600 g ostronskivling (beroende på paket du hittar dem i)
  • 2 tsk sött paprikapulver
  • 1 msk kikkomansoja
  • 3 ark noriblad
  • Rapsolja att steka i

Grytan

  • 1 stor morot
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 scharlottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • Stjälkarna + bladen från 1 knippe bladpersilja, ca 1 dl
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl havregrädde
  • 1 msk ljus grönsaksbuljong
  • 1 påse algsallad á 20 g
  • Olivolja eller vegosmör till stekning
  • Lite färsk citronsaft för avsmakning
  • Salt och peppar efter smak

Potatisklyftor

  • 1 kilo fast potatis
  • Rapsolja
  • Salt och peppar

Vegansk aioli

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 stor eller 2 små klyftor vitlök
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

Klyftpotatis

  1. Skölj potatisarna och skär dem därefter i 6-10 klyftor vardera beroende på hur stora de är.
  2. Fördela jämt på en ugnsplåt med bakplåtspapper, olja in och strö över rikligt med salt och peppar. Bäst resultat får du om potatisklyftorna inte rör varandra utan att deras ytor är fria.
  3. Baka i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader varmluft eller 235 grader i en vanlig ugn. Håll koll så de inte bränns. De ska ha fina bruna kanter och fläckar utmed när de är klara.

Musslorna

  1. Strimla ostronskivlingarna i stora bitar, där de stora hattarna delas i ca 2 cm breda skivor och de små hattarna behålls hela. Enklast är att dra isär dem med händerna. Dela noribladen i ca 3×3 cm stora bitar med en sax.
  2. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Ha i svampen, noribladen, sojasåsen och paprikapulvret och stek tills all vätska dunstat ur svampen och de sugit upp sojasåsen och tagit fin färg av paprikan. De ska vara fasta och ha lite stekyta. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.

Grytan

  1. Börja med att skala och finhacka palsternackan, moroten och persiljestjälkarna. Du vill hacka den så fint du pallar, helst i ca 2-3 mm stora tärningar.
  2. Skala och finhacka scharlottenlöken och vitlöken också.
  3. Hetta upp en tjockbottnad kastrull eller gryta med olivolja eller vegosmör och fräs grönsakerna och löken tills de är mjuka. Slå i timjan, grönsaksfond och vitt vin och fräs i någon minut på hög värme så alkoholen kokas bort.
  4. Slå därefter i grädden och algsalladen och koka tills algerna har mjuknat. Smaka av med salt och peppar och koka 5 minuter till.
  5. Rör ner svamparna och låt grytan koka upp. Smak av igen med salt, peppar och färsk citronjuice. Servera genast toppad med finhackad blad persilja, klyftpotatis och aioli. Det passar finemang att stänka över lite tabasco också!

Aioli

  1. Blanda vegansk majonnäs med finhackad eller riven vitlök och smaka av med citronjuice, salt och peppar. Låt dra 10 minuter innan servering.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , ,

3 Responses to Veganska Moules Frites

  1. Madelaine 27 mars, 2020 at 09:42 #

    Spännande, detta ska jag testa! Min favvomat förr.
    Hörde för nåt år sen att just mussslor/blåmusslor nu ”räknas” som veganska då de inte har centralt nervsystem, lite som svamp, att man inte riktigt kan klassificera dem som nåt annat än musslor. Har du nån tanke ang detta? Min snubbe som inte käkat djur på typ 22 år provade en mussla av mig när jag käkade mulles, och hans reaktion var bara: neeee. 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 mars, 2020 at 10:02 #

      Ja, vissa säger det. Men många veganer verkar (Jag har frågat, det blev en väldigt hetsig debatt på IG) ändå tycka att det inte är okej.

  2. Anna 4 februari, 2020 at 12:17 #

    Perfekt. Då vet jag vad jag ska laga till middag.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes