Veganska köttbullar på bönor + vegoguiden

Hej!

Idag är det vegetariska världsdagen och i samband med den släpps Vegoguiden! WWF:s grönsaksbaserade version av deras tidigare Kött och Fiskguide! Den har utvecklats som en del av projektet Vego i Världsklass som jag varit en del av att utveckla recepten för.

Jag kommer spendera dagen på Sthlm Food Tech lagandes vegansk mat från min nya kokbok (mer om det snart) och presenterandes Vegoguiden tillsammans med Anna Richert från WWF på ett hörn.

Jag har fullt upp här så det blir ett kort inlägg på bloggen med ett utklipp från deras pressmeddelande och ett recept från Vego i världsklass som väldigt bra representerar maten i vegoguiden!

Fakta Vegoguiden

Vegoguiden listar de vanligaste växtbaserade råvarorna och produkter från de länder Sverige importerar mest ifrån.

Guiden tar upp fyra olika kriterier för bedömning:

1. Klimat 2. Biologiska mångfald 3. Bekämpningsmedel 4. Vatten

Grönt med stjärna: Ät helst – Bästa valet! Låt gärna detta vara basen på tallriken.

Grönt: Ät gärna – det här är ett bra val!

Gult: Ät ibland – Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områdena. Låt gärnanågonting annat vara basen i måltiden och ät hellre detta lite mindre ofta.

Orange: Var försiktig – Här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Ät helst inte så stora mängder, och välj gärna något annat.

Resultat:

  • KRAV- och ekoprodukter är generellt bättre val än grödor odlade med konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. I ekologisk odling gynnas den biologiska mångfalden. Svenska vegetabilier har ofta lägre klimatpåverkan och dessutom har Sverige striktare lagstiftning kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder.
  • Baljväxter – bönor, linser och ärter – är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Även vegokött och bönbiffar av olika slag är bra val. Allt detta får grönt ljus i guiden.
  • Spannmål är generellt klimatsmarta och bland spannmålen och rotfrukterna är det endas tris, quinoa och sötpotatis som inte får grönt ljus, utan gult. Ris är ett spannmål med förhållandevis hög klimatpåverkan som kräver en hel del vatten när det odlas. Detta betyder inte att du aldrig mer ska äta ris – utan att du kanske kan testa något annat ibland, exempelvis svenska matgryn. De ekologiska motsvarigheterna får grönt ljus.
  • Vissa grönsaker och frukter från Europa får gult ljus, om de inte odlats ekologiskt. Det beror på att påverkan på vattenresurserna i södra Europa kan vara lite högre, att användningen av bekämpningsmedel kan vara hög eller att data saknas och i vissa fall att växthus värms upp med fossila bränslen vilket ger en högre klimatpåverkan. De ekologiska motsvarigheterna får grönt ljus.
  • Gurka och tomater i svenska butiker är ofta från Sverige, Spanien eller Nederländerna. I Sverige används omkring 70 procent förnybara bränslen i såväl gurk- som tomatodlingar – vilket ger lägre klimatpåverkan jämfört med växthus uppvärmda med fossila bränslen. Svenska icke-ekologiska samt ekologiska gurkor och tomater får grönt ljus.
  • Vegetabilier som får orange ljus är exempelvis flera nötter, kokos, avokado, banan och dadlar. Det beror främst på risken för förlust av biologisk mångfald eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. De ekologiska motsvarigheterna får gult eller grönt ljus.
  • Att vissa grödor får orange ljus kan också bero på att de flygimporteras. Guiden lyfter endast de grödor som vi vet flygimporteras stora delar av året. WWF uppmanar matbutiker att bara ta in grönsaker under de tider på året då de inte behöver flygimporteras. De grödor som lyfts upp i guiden är sparris, haricot verts och sockerärtor som har kort odlingssäsong i Europa och därför ofta flygs in från annat håll.
  • Vegoguiden ingår i projektet Vego i världsklass som WWF driver med Sveriges Olympiskakommitté. Syftet är att utmana fördomar om vegetarisk mat och träning och att utveckla det vegetariska köket till ett alternativ för fler. Projektet finansieras av Postkodlotteriet.

Köttbullar med gräddsås, 3-4 portioner 

Inget är mer klassiskt svenskt än köttbullar, och inget säger husmanskost så som en riktigt fin gräddsås. Tyvärr är ju kanske inte gräddsås det nyttigaste i världshistorien, men det råder vi bot på här genom att byta ut grädden mot silkestofu som vi kryddar klassiskt och lätt kokar ihop för att få till rätt smak. Såsen kan skära sig lite när den kokat ett tag, men då är det bara att vispa ihop den hårt för att göra den len igen. Den mår heller inte jättebra av att bli för tjock då den lätt blir grynig. Om du dock håller den varm och lagom krämig funkar det finemang!

Ingredienser

Köttbullar, 25 st

  • 1 burk kikärtor eller 230 g kokta gulärtor
  • 1 burk svarta bönor á 230 g
  • 2 msk bönspad
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk mörk sojasås
  • 1 ½  msk grönsaksfond
  • 1 tsk rapsolja till stekning
  • salt och peppar efter smak

Gräddsås

  • 400 g silkestofu
  • 1,5 dl vatten
  • 1-2 tsk rapsolja
  • 1 färsk klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk kinesisk mörk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk svart vinbärsgelé
  • 6 torkade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Salt och peppar efter smak

Matvete med persilja och pumpakärnor

  • 3 dl mathavre
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ dl färsk bladpersilja
  • Några droppar färsk citronjuice
  • Salt och peppar

Till servering

  • Färska eller frysta lingon

Instruktioner

Köttbullarna

  1. Häll av spadet från bönorna, men spara 2 msk kikärts eller gulärtsspad
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och mosa ihop för hand. Mixa inte med mixerstav eller i blender, du vill ha en grov smet.
  3. Låt dra i 2-3 minuter så havregrynet absorberar vätskan. Då blir den lättare att arbeta med.
  4. Om smeten är för blöt för att forma bra bullar, ha i lite mer havregryn. Smaka av med salt, peppar och kryddor tills du är nöjd.
  5. Forma ca 25 bollar för hand, det underlättar med lite fukt på händerna eller plasthandskar
  6. Stek i en stekpanna på medelvärme med eller utan fett.

Gräddsåsen

  1. Börja med att mixa silkestofun till en slät kräm i en blender eller i en bunke med en mixerstav
  2. Värm undertiden upp en kastrull med lite rapsolja och stek enbär, rosmarin, vitlök och timjan i lite rapsolja tills det börjar dofta gott
  3. Häll ner den mixade tofun, sojan, fonden, gelén och 1 dl vatten i kastrullen och vispa tills allt blandas. 
  4. Låt koka upp och koka på låg värme i ca 4-5 minuter. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar, ev. mer kryddor och gelé. Låt koka upp igen.
  5. Om såsen skär sig och börjar bli grynig så tar du av kastrullen från värmen och vispar snabbt med en handvisp så kommer den att bli krämig igen.

Mathavre

  1. Koka matvetet enligt instruktioner på paketet, men med grönsaksfond istället för salt i vattnet
  2. Rosta pumpakärnorna i en stekpanna och finhacka persiljan
  3. Blanda ner de rostade kärnorna och hackade persiljan i matvetet när detta är kokt. Smaka av med salt och peppar och lite färsk citron

Servering

  1. Häll tofugräddsåsen över köttbullarna i stekpannan och rör om så de täcks. Låt inte koka upp för då kan såsen skära sig igen
  2. Servera köttbullarna med matvetet, rikligt med sås och toppa med färska lingon
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes