Veganska hamburgare med grillad lök och fejkon – Recept fyra från Grill & BBQ SM

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Idag är det 4:th of july och amerikanska nationaldagen! Jag är inget stort fan av Donald Trump eller ohejdad rovdjurskapitalism, men älskar amerikansk mat och kultur och det är trots allt landet som gav oss både Marvel och Star Trek 😉

Vad är då inte bättre än att fira detta med ett riktigt redigt hamburgerrecept? Det här är burgaren jag skuggtävlade med i kategorin Vegetariskt på Grill & BBQ SM tillsammans med Ta Fram Det Bästa i Liseberg 20-21 maj i år.

Burgaren är lite av en take på den klassiska cheese and bacon burgaren, där jag bytt ut osten mot en hemmagjord vegansk hamburgerdressing och gjort mitt eget hemmagjorda veganska bacon. Till det så grillar jag stora skivor med rödlök och penslar brödet med djonsenap för en extra kick. Hur gott som helst!

Hamburgardressingen är en roligare variant av mitt gamla klassiska burgardressingsrecept där jag gör en egen vegansk majonnäs som jag kryddar upp med paprika, saltgurka, kikkomansoja och tabasco. Jag älskar när det är lite extra krut i dressingen, så snåla inte på tabascon!

Här ovanför är en kort livesändning vi gjorde från när jag stod och svettades för fullt med att laga burgarna och berättade lite om tanken bakom dem. Ni kan även läsa mer om mina äventyr och mina andra recept från Grill & BBQ SM här, men låt oss inte slösa någon tid. Här nedan kommer receptet!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Jag och Ta Fram Det Bästa spelade in en liten video av hur vi gör dressingen. Visst ser det gott ut?

Vegoburgare med fejkon och hetdressing, 10 burgare

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 g sojafärs
  • 2 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 3 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond
  • 2 msk Kikkoman soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 2 msk Grey Poupon Dijonsenap
  • 3 msk spiskummin
  • 2 1/2 dl vatten
  • salt

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk Grey Poupon Dijonsenap
  • 1/2 tsk TABASCO® Habanero Pepparsås
  • saft ifrån 1/2 citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk kikärtsspad
  • 2 1/2 dl rapsolja
  • 4 msk finhackad ättiksgurka
  • 1 gul lök
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk socker
  • 1 dl havrefraiche
  • salt och peppar

Fejkon

  • 250 g fast tofu
  • 3 msk Kikkoman soja
  • 1 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås 
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 dl rapsolja

Tillbehör

  • 2 rödlökar
  • 10 veganska hamburgerbröd
  • Grey Poupon Dijonsenap
  • 2 krukor krispsallad
  • olja att pensla brödet

Gör så här:

  1. Tänd grillen.

Burgare:

  1. Skala löken och riv på rivjärn, krama ur vätska ur löken.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Blanda färsen med löken, vitlöken och tillsätt resten av ingredienserna.
  4. Smaka av och med salt.
  5. Forma till burgare.
  6. Grilla biffarna  på medelvärme ca 5-7 minuter per sida och får färg.

Dressing:

  1. Skala och riv ner i vitlöksklyftan i en högbunke.
  2. Tillsätt dijonsenap, TABASCO® Habanero Pepparsås, citronsaft, vinäger, kikärtsspad och mixa ihop.
  3. Tillsätt oljan droppvis under tiden du mixar.
  4. Hacka och lägg i ättiksgurka i dressingen.
  5. Skala och hacka löken och lägg i 4 msk av löken.
  6. Blanda i paprikapulver, socker, havrefraiche och smaka av med salt och peppar.

Fejkon:

  1. Skiva tofun i tunna skivor.
  2. Blanda ihop soja, TABASCO® Chipotle Pepparsås, socker, rapsolja och häll över tofun.
  3. Låt marinera i 1 timme eller längre.
  4. Värm en stekpanna och häll i både tofun och marinaden i pannan och stek tills marinaden har absorberats in av tofun och fått fin stekyta.

Servering:

  1. Skala och skär löken i tjocka skivor. Pensla bröden med olja och grilla bröden och löken så de får fin färg
  2. Bygg ihop burgaren, bred på dijonsenap på brödet lägg därefter på sallad, burgare, dressing och fejkon.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , ,

9 Responses to Veganska hamburgare med grillad lök och fejkon – Recept fyra från Grill & BBQ SM

  1. Hilma 10 december, 2017 at 10:18 #

    Hur fungerar dina recept om man behöver göra dem glutenfria?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 december, 2017 at 12:03 #

      Alltså, det är ju jätteolika. Det är nog enklare om du frågar på specifika recept. Jag lagar generellt sett inte glutenfritt eller med avsikten att det ska kunna vara glutenfritt så det varierar väldigt.

  2. Simon 17 juli, 2017 at 08:22 #

    Kan man byta ut potatismjölet mot maizena rakt av? Om inte, vad blir skillnaden?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 juli, 2017 at 11:05 #

      Nja, min erfarenhet är att maizena inte binder lika bra som potatismjöl, så jag skulle inte rekommendera det.

  3. Izzy 5 juli, 2017 at 08:21 #

    Wow säger jag bara!!!! Älskar att man kan fortfarande äta burgare och sånt som vegan!

  4. Jakob Törneke 4 juli, 2017 at 09:49 #

    Visste inte att du var Trekkie! 🙂
    Kommer du att uppmärksamma premiären av Discovery på något speciellt sätt på bloggen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 juli, 2017 at 11:35 #

      Haha! Nja nej det tror jag inte. Men jag håller på och kollar in mig på TNG på nytt iaf! Väldigt kul att det finns på Netflix nu förtiden!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 juli, 2017

    […] skuggtävla på Grill & BBQ SM med mina veganska BBQ recept i alla deras sex kategorier: fisk, vegetariskt, kyckling, kamben, högrev och grisbog. Jag har skrivit om alla andra recept, ett i veckan från […]

  2. Halloumiburgare med avocado och tabascodressing | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 6 juli, 2017

    […] 1 sats hamburgerdressing […]

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes