Veganska Fiskpinnar, avsnitt 6 av Vegansk Husmanskost på Godare.se

Hej!

Nu har 6:e avsnittet av mitt matlagningsprogram Vegansk Husmanskost haft premiär på Godare! Jag visar hur du gör dina egna veganska fiskpinnar, perfekta klyftpotatisar, vegansk remoulad och egen hemmagjord vegansk majonnäs.

Än så länge går inte avsnittet att se online, så om du har Godare.se i ditt kabel TV utbud, sväng över dit och titta på programmet på TV!

Du kan dock se ett gäng av de tidigare avsnitten av serien på Godare.se hemsida eller på Aftonbladet TV.

Här är receptet på fiskpinnarna! Det kommer ifrån min kokbok med samma namn som TV programmet, Vegansk Husmanskost, Bonnier Fakta 2019!

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis, 4 portioner

För många är fiskpinnar kanske själva förkroppsligandet av sunkig skolmat eller tråkiga halvfabrikat. För mig som då inte ätit riktiga fiskpinnar på snart femton år är de däremot supernostalgiska. Och om man panerar dem själv och gör en egen hemmagjord dansk remouladsås så är det bannemig inget halvfabrikat utan snarare en fråga om ett riktigt hantverksjobb, om än kanske åt det lite feta hållet. Men det här är inte en träningsbok, så det är okej! 

Intro till receptet från Vegansk Husmanskost, Bonnier fakta 2019

Ingredienser

Fiskpinnar

  • 1 paket fast naturell tofu á 400 g
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havredryck
  • Juice från ½ citron
  • ½ dl färsk hackad dill 
  • 2 msk tångrom
  • 1 msk ljus sojasås
  • 3 dl ströbröd, gärna panko
  • Salt och peppar efter smak
  • Rikligt med rapsolja att steka i

Remouladsås

  • 2 dl växtbaserad majonnäs (Se recept på Sidan X)
  • ¼ dl hackad färsk dill
  • 1,5 msk hackad kapris
  • 1,5 tsk citronjuice
  • 3 msk bostongurka
  • 0,5 tsk gulcurry
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • 1 krm socker

Klyftpotatis

  • 1 kg fast potatis
  • 2 msk rapsolja
  • Rikligt med salt och peppar

Tillbehör

  • 2 dl frysta ärtor

Instruktioner

Fiskpinnar

  1. Skär tofun i två tjocka skivor och lägg skivorna i press i 30 min för att få dem fastare
  2. Skiva tofun i smala skivor som liknar fiskpinnar
  3. Blanda hackad dill, tångrom, 1,5 dl vetemjöl, sojasås, salt, peppar och havremjölk i en djup tallrik
  4. Ställ upp två skålar till, en med ströbröd och en med bara mjöl på bordet
  5. Doppa tofun först i mjölet, sen försiktigt i den blandade smeten, sen i ströbrödet och låt sedan vila på en tallrik någon minut. Upprepa tills all tofu är panerad. Det underlättar rejält om du använder en hand för de torra skålarna och en hand för skålen med smet i, så du inte får både mjöl och paneringsmet på fingrarna. 
  6. Värm upp en stekpanna med rikligt med rapsolja
  7. Stek tofupinnarna tills de är gyllenbruna på bägge sidorna.

Remouladsås

  1. Hacka kapris och dill.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.
  3. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Klyftpotatis

  1. Skölj potatisarna och skär varje potatis i 6-8 klyftor beroende på storlek
  2. Lägg potatisarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja, salt och peppar och massera in så alla potatisar är inoljade. Fördela dem därefter jämnt på bakplåten. De ska kunna ligga så de inte nuddar varandra. 
  3. Baka i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter tills de fått fina bruna fläckar och är mjuka rätt igenom. Du behöver inte röra på dem eller vända på dem.
  4. Ta ut ur ugnen och salta och peppra lite mer om du tycker att det behövs. Servera omgående.

ServeringServera med kokta gröna ärtor

, , ,

One Response to Veganska Fiskpinnar, avsnitt 6 av Vegansk Husmanskost på Godare.se

  1. Lena Eriksson 14 maj, 2020 at 09:06 #

    Hej, jag undrar vad du menar med gulcurry? Är det den vanliga torkade curryn på burk du menar från tex. Santa Maria eller Kockens eller är det någon nyhet jag missat totalt.
    Sen undrar jag också vad du menar med att tex. ge biffar och dyl. en kropp? är det konsistensen du tänker på då?
    Tack Gustav för alla supergoda recept, du inspirerar mig mycket till både vardag och helg.
    Kram, Lena

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes