Veganska enchiladas på Knorrs färdiga Vego Chili Sin Carne

*I samarbete med Knorr*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här är det ganska fint måste jag säga. Allt rullar på för fullt och det går ganska bra! 😀 Snart är det ju sommar också, vilket känns riktigt fint. Nu börjar man känna av det i luften. Jag är VERKLIGEN inte någon vinterperson. Sommar är the shit.

Som ni kanske vet så var jag runt i Sverige på en föreläsningsturné med Unilever som äger märket Knorr tidigare i våras och pratade om vegomat i offentlig sektor. Det var jag, Hanna Olvenmark från Portionen Under Tian och Karoline Nordefors från Silverbacka äldreboende som tillsammans föreläste på en temadag om hållbar mat som de arrangerade. Det är väldigt kul att se stora och etablerade företag som verkligen vill och vågar satsa på det här med hållbar mat och gör det på riktigt.

Av den anledningen blev jag extra glad när Knorr frågade om jag inte ville göra ett samarbete med dem för att lyfta upp deras nya storsatsning på vegansk och vegetarisk mat för dagligvaruhandeln, dvs för privatpersoner! De kommer nu ut med ett helt gäng nya produkter, både nya uppdaterade veganska grönsaksfonder, men också olika sorters måltidslösningar som underlättar i vardagen. En av fonderna är jag lite extra nöjd med då det är en mörkare grönsaksfond, som det hittills varit väldigt dåligt med i matbutikerna. Bra att det kommer fler alternativ!

Måltidslöningarna kommer i tre kategorier. Dels släpper de en vegansk version av den klassiska Soldatens ärtsoppa! Hur bra är inte det? Verkligen en klassiker, och så klart given i vegansk form. Och dels tre stycken Veggie Snacks där du bara tillsätter kokat vatten för att få färdiga minimål med couscous, ris och bulgur på 5 minuter. Och slutligen tre stycken kylda måltidslösningar som bara är att värma upp på spis eller i micro och sedan äta med ris eller pasta. Enkelt och gott!

Just de kylda måltidslösningarna bad de mig testa och lägga min egen touch på. Det fina med den här typen av produkt är ju att det går att skära ner mängden jobb för att få en färdig måltid enormt, men den ger dig fortfarande möjlighet att variera rätten själv efter tycke och smak. Krydda upp den om du vill, servera den med vilka tillbehör du vill, men ha den färdig på tre minuter!

Jag bestämde mig för att göra en ugnsgratinerad enchilada av deras vego chili sin carne. I stort sett är det tortillabröd som gratineras med tacosås och ost, här en vegansk ostkräm som du enkelt slänger ihop av havrefraiche och riven vegoost. Supergott och enkelt. Så klart kan du använda ko-ost om du vill, och om du skulle vilja laga rätten från grunden själv så har jag ett tidigare recept på en liknande gryta här. Men på detta vis så tog det verkligen bara 20 minuter att slänga ihop den färdiga rätten, och större delen av den tiden var tid i ugnen. Grönärtsguacamolen går lika fort som vanlig guacamole att göra och är verkligen ett tips för att göra din fredagstacos klimatsmartare!

Vill du också testa en vegetarisk måltidslösning får du nu välja en valfri smak om du handlar för 500 kr på Coop (+ fri frakt) med koden gjvego.

Veganska Enchiladas med Knorrs Vego Chili Sin Carne, 4 stycken

Enchiladas

  • 2 paket Knorr Vego Chili Sin Carne á 390 g
  • 4 stycken stora tortillabröd
  • 2 dl färdig tacosås
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 100 g riven veganost
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • Salt och peppar

Grönärtsguacamole

  • 200 g frysta ärtor, tinade
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • juice från 1/3 lime
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 stor tomat
  • 1/2 rödlök
  • Salt och peppar

Gör så här

Enchiladas

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Mixa ihop havrefraiche, riven veganost, citronsaft, salt och peppar till en jämn smet
  3. Rulla in hälften av grytan från ett paket i varje stort tortillabröd och vik in kortsidorna under rullarna. Lägg enchiladorna (tror jag man säger) sida vid sida i en ugnsform med öppningen nedåt
  4. Bred över rikligt med tacosås och sedan ostkräm på dem
  5. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills osten smält och fått fin färg

Grönärtsguacamole

  1. Tina ärtorna i micron
  2. Mixa ärtor, hälften av koriandern, vitlök, paprikapulver, spiskummin, lime, salt och peppar till en slät kräm
  3. Finhacka tomat, lök och resten av koriandern och blanda ner i krämen
  4. Smaka av med salt, peppar och ev. mer lime

Servera enchiladorna med grönärsguacamole, mer havrefraiche och mer tacosås. Om du vill ha lite fastare fyllning så steker du Knorr Vego Chili Sin Carne i en stekpanna på medelvärme i 5 minuter så lite vätska dunstar ur den. Då kan du också passa på att krydda med lite mer chili om du vill ha en vuxnare version. Det behövs dock inte för ett riktigt gott resultat!

Vill du också testa en vegetarisk måltidslösning får du nu välja en valfri smak om du handlar för 500 kr på Coop (+ fri frakt) med koden gjvego.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , , , ,

2 Responses to Veganska enchiladas på Knorrs färdiga Vego Chili Sin Carne

  1. Mikael 30 april, 2019 at 01:43 #

    Hur är det med Unilever och djurförsök? Har för mig att de inte bryr sig speciellt mycket om djur vilket gör det hela lite trist.

    Handlar ogärna från deras produkter.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 30 april, 2019 at 05:20 #

      De flesta större företag har någon gång gjort djurförsök då det dels krävs för att få agera i Kina och länge krävts för att få produkter godkända även i EU och USA. Min inställning är att det är bättre att stora företag gör bra saker än att de inte gör något alls, och att det är värt att stötta de insatserna snarare än att bara peka finger. Så klart man kan fatta sitt eget beslut och man bör använda sin konsumentmakt. Men om du bara ska handla av perfekta företag kommer du inte kunna köpa mycket alls.

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes