Veganska Dan Dan Nudlar

Hej!

Den här rätten sizear upp som kanske min absoluta favoriträtt under 2019, och då känns det passande att hinna klämma ur sig receptet innan året och decenniet är slut. Det är något med den otroligt umamistinna, heta och komplexa såsen i kombination med nudlarna som bara får det att brinna till i huvudet på mig. Sichuanpepparens omisskännliga kittlande hetta är fantastisk och verkligen något som man blir smått beroende av när man väl lärt sig älska den. Eller, ja det tycker jag i alla fall.

Det finns massor av olika version av recept på Dan Dan nudlar när jag googlar runt och det är lite svårt att säga exakt hur en ”äkta” Dan Dan ska vara. Flertalet av ingredienserna är också ganska svåra att få tag på här i Sverige, om man nu ska vara superduper sann till vad som brukar vara i rätten när den serveras på gatan i Sichuanprovinsen i Kina. Så jag slänger in en ganska stor brasklapp här för hur ”true” detta recept är.

Om du vill ha ett ännu mer ”äkta” recept på Dan Dan inklusive ännu fler svårhittade råvaror så rekommenderar jag att du spanar in Awesome Vegan Dads recept. Han har gjort en utförlig research och kompromissar icke med råvarorna.

Jag har dock valt att skriva om receptet lite för att utgå i lite högre utsträckning från snäppet mer vanliga råvaror, valt bort några som jag tyckte kändes onödiga och behållit några som jag upplever är essentiella för att få till rätt smak. JÄVLIGT GOTT är det dock utan tvekan, och fruktansvärt beroendeframkallande. En stor fördel är också att när du väl har ingredienserna (i det här fallet Chianking och chiliolja) hemma så går det väldigt fort att laga, och alla respektive ingredienser håller länge i kylskåpet, så du kommer kunna laga detta när du vill med bara fåtalet turer till din lokala asiatiska matbutik.

Jag använder mig av kinesiska udonnudlar gjorda på vete. Det finns en sorts ”kinesiska nudlar” som jag tror är lite mer ”åkta” men de innehåller ofta ägg, så jag tycker att udon funkar fint. Udon finns nu förtiden ofta att köpa även i asiatiska hyllan i vanliga matbutiker och påminner lite om linguinipasta fast med lite annan konsistens.

OM du nu vill vara riktigt crazy legit och få riktigt bra smaker i den här så ska du dock dels göra din egen chiliolja (vilket ärligt talat inte är jättesvårt så länge du lyckas ta dig till din asiatiska matbutik och köper sichuanchilipepparflingor) och handra dina egna nudlar (däremot jävligt svårt!). Allas vår favoritmatlagarguru på Youtube, Andrew Rea a.k.a Binging With Babish har gjort en grym video där han visar hur man kan göra båda två. Spana in:

Dan Dan Nudlar, 4 portioner

  • 500 g udonnudlar
  • 5-6 st salladslökar, både vita och gröna delen
  • 1 msk sichuanpepparkorn

Färsen

  • 300 g sojafärs
  • 2 tsk sesamolja
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • rapsolja till stekning

Såsen

  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 0-3 färska röda chilifrukter eller 0-2 msk sambal oelek (frivilligt om man vill ha mer hetta, färdigköpt chiliolja är inte alltid jättestark beroende på märket)
  • 3 msk japansk sojasås (ja, det kanske är fel, men jag tycker det passar bättre, du kan byta ut lite mot en viss mängd kinesisk)
  • 3 msk surkål (istället för ya cai, kinesisk fermenterade senapsblad)
  • 2-3 msk chiliolja (se den röda burken på bild, finns i asiatiska matbutiker på kinesiska hyllan!)
  • 3 msk kinesisk vinäger (Chinkiang, se bild, finns i asiatiska matbutiker på kinesiska hyllan!)
  • 1 msk agavesirap (eller motsvarande mängd socker)
  • 2 msk tahini
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

Förberedelser

  1. Börja med a förbereda dina grönsaker genom att strimla salladslöken och separera de vita delarna och de gröna. De vita ska ner tillsammans med färsen och stekas, medan de gröna ska ner i slutet och toppa allt. Skala och riv både ingefäran och vitlöken. Grovhacka surkålen och skiva den färska chilin om du vill använda någon extra.
  2. Koka dina nudlar och låt dem stå i kallt vatten tills de ska serveras så de håller sin konsistens.
  3. Rosta sichuanpepparkornen i en torr wok eller stekpanna. När de börjar dofta gott tar du dem ur pannan och mortlar dem. Lägg åt sidan till slutet då de ska strös över nudlarna.
  4. Du kan med fördel också mäta upp de flytande ingredienserna till såsen: sojasås, chiliolja, tahini, sirap och vinäger i en skål så slipper du tänka på att mäta upp dem när du lagar rätten.

Färsen

  1. Hetta upp en wok eller stekpanna till hög värme med lite rapsolja och stek sojafärsen, surkålen och de vita delarna av salladslökarna tillsammans med sojasås och sesamolja tills färsen börjat bli knaprig. Lägg åt sidan i en bunke, du ska tillsätta denna igen till woken när såsen är klar.

Såsen

  1. I samma wok eller stekpanna som du nyss stekte färsen i häller du i lite mer rapsolja och fräser vitlök, ingefära och färsk chili på hög värme i ca 30 sekunder. Rör om löpande så det inte bränns, men så att allt hinner bli genomstekt och det luktar gott.
  2. Slå i alla flytande ingredienser till såsen i pannan (sojasås, chiliolja, tahini, sirap och vinäger) och rör om. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter. Smaka av med sojasås, vinäger och ev. mer chiliolja om du tycker att balansen behöver justeras.

Sammanfogning av rätten

  1. Nu kan du välja att servera dina nudlar på ett av två sätt, beroende på vad du tycker känns bäst. Antingen serverar du rätten som den oftast serveras i Kina, dvs med såsen i botten, nudlarna i mitten och sedan toppade med färs och salladslök. Eller, så rör du helt enkelt i hopp allt i wokpannan och serverar allt ihoprört. Jag föredrar faktiskt det sista då det känns enklast.
  2. Om du vill servera allt separerat så slår du varmvatten över dina nudlar så de blir varma igen (dvs om du låtit dem stå i kallvatten). Sedan slevar du upp sås i botten på fyra skålan, fördelar nudlarna och färsen i dem och toppar med sichuanpeppar och grön salladslök.
  3. Om du vill servera allt ihop så rör du ner nudlarna i såsen och låter dem värmas upp. Du kan behöva slå i någon msk vatten till för att kompensera för vad som kokar bort. Vänd ner färsen, rör om så allt blandas och toppa sedan med sichuanpeppar och salladslök. Servera ur woken på bordet!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , ,

17 Responses to Veganska Dan Dan Nudlar

  1. Natalia 2 april, 2020 at 03:00 #

    Hej ska tillaga den här och får höfta lite på grund av att min pojkvän är glutenintollerant så en del (som Udon) faller bort och får ersättas, men har du något bra tips på vad man kan ersätta den kinesiska vinägern med? Funderar just nu på att blanda vatten + balsamico + japansk risvinäger ?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 3 april, 2020 at 09:24 #

      Hej!

      Balsamvinäger funkar bra istället för kinesisk vinäger. De smakar ganska likt.

      Jag skulle också rekommendera att testa sötpotatisnudlar istället för udon! De är jättegoda och har bra tuggmotstånd. Risnudlar kan bli lite mjuka tycker jag.

  2. Sara 2 mars, 2020 at 02:11 #

    Hej! Jag vill påminna dig om att Kikkoman testar på djur. Ser i bilden att du använt dig av deras soja.

  3. Alexander 27 januari, 2020 at 07:15 #

    Tyvärr misslyckades jag fatalt. Eller så är det något fel med mina smaklökar, följde receptet till punkt och pricka men det smakade… inte alls som jag hade hoppats på med tanke på kommentarerna. Använde formbar färs, kan jag ha råkat bränna något? Nåja, ett gott försök.

  4. Ellen 26 januari, 2020 at 03:07 #

    Lagade detta recept till lördagsmiddagen… bland det godaste både jag och min sambo ätit! Fantastiska smaker. Tack för kanonrecept!

  5. Helena 24 januari, 2020 at 09:59 #

    Hjälp vad gott det var! Bästa receptet på länge:D

  6. Linda 17 januari, 2020 at 02:44 #

    Hej! Dum fråga kanske, men: vill bara kolla om du vet med säkerhet att den Chinkiangvinägern inte har filtrerats genom animalier? Jag har försökt hitta info om det, utan resultat.

  7. David 10 januari, 2020 at 01:27 #

    Asgott! Riktigt trevligt. Min blev lite torr, kanske wokade för länga efter jag kombinerat allt? La till lite chiliolja på slutet för att kompensera.

    • Robert 2 februari, 2020 at 11:10 #

      Andra gången jag gjorde denna rätten gjorde jag lite under dubbla mängden sås och tyckte det blev mycket bättre. Min blev också lite torr första gången (men fortfarande riktigt god!)

      Det här receptet har för övrigt fått mig hooked på denna chiliolja. Jag använde upp burken på en vecka!

  8. Anna 2 januari, 2020 at 11:18 #

    Finns det någon vegofärs som inte innehåller soya?

  9. Kristina 16 december, 2019 at 08:49 #

    Måste testa detta när jag skaffat alla ingredienser! Men ska de kokta nudlarna verkligen förvaras i kallvatten? Blir de inte mjuka och soggiga då?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 december, 2019 at 09:02 #

      Japp det ska de! Kallvattnet hindrar dem från att fortsätta koka och att de klibbar ihop.

  10. Jonas 11 december, 2019 at 06:39 #

    Det här blev brutalt gott! Det bästa receptet hittills. Tackar 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kung Pao Tofu | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 5 maj, 2020

    […] Det kändes som att ni älskade Dan Dan nudlarna och vill ha mer sichuanmat! Så vem är jag att göra er […]

Lämna ett svar till Jonas Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes