Det här låter nästan fjantigt, men det här har jag drömt om att laga väldigt länge. Det är däremot först på senaste som alla förutsättningar har funnits. Oumph känns som den perfekta grunden för receptet, och precis den grej som länge saknats för att kunna göra en riktigt maffig fejkköttsgryta med en konsistens liknande en äkta Texas Chili. Sen är det verkligen inte varje dag som jag får tillfälle att stå i fem timmar och laga ett sånt här jättemonster, och dessutom ha ett gäng frivilliga som kan käka upp det. Men nu jävlar blev det av!
Det jag alltid brukar göra när det är dags att få till ett recept av det här slaget är att googla och youtuba som en galning för att försöka lära mig så mycket som möjligt om originalreceptet. Jag lider ju ganska mycket av att det var så sjukt många olika rätter som jag aldrig teståt innan jag blev vegetarian när jag var 19, så jag kan inte riktigt luta mig på egna erfarenheter.
Jag brukar också nästan alltid hålla mig till att researcha originalrecept så långt det går, dvs köttvarianterna. Vissa kanske skulle ha lite svårt att förstå den grejen. Varför vill man kolla på folk som lagar kött liksom? Det är ju ganska grose.
Jo. Visst. Men på ett sätt att jag van, jag har mer eller mindre alltid läst köttrecept så jag är ganska luttrad. Min sambo är ju dessutom köttätare, så det är ju inte som att jag aldrig kommer i kontakt med kött.
Men framförallt handlar det om tekniker, och där måste vi vara ärliga och erkänna att köttätarna har haft ett par år längre på sig att finslipa sina rätter än vad vi vegos har haft. Det är betydligt mycket mer sällan jag upplever att en vegovariant av en köttgryta är revolutionerande mycket bättre än vad de bästa köttresultaten verkar bli. Så jag försöker helt enkelt lära mig från originalen och anpassa dem utefter vad jag själv kan om att kompensera för olika grejer som försvinner när man inte lagar med kött, till exempel umamibalanser, konsistenser och färg.
Så. Efter en väldigt lång utläggning om det där… Här är mitt försök (ganska lyckat måste jag själv säga) till en vegansk Texas Chili. Det är dock ett första utkast, så det kommer säkert uppdaterade varianter med andra kryddningar framöver.
Och jo, en sak bara. Det finns några grejer som skiljer en Texas Chili från en vanlig chili. Dels är det inga bönor i en Texas Chili. Någonsin. Faktiskt inga grönsaker what so ever egentligen utöver chili, tomat och lök. Och då väldigt begränsat med tomat i jämförelse med de chilis jag brukar göra. Och sen ska man helst använda hela köttbitar snarare än färs. Därav oumphen.
Vegansk Texas Chili, ca 10-12 portioner
- 4 påsar Oumph Pure Chunk á 280 g
- 1 hel bit rökt ”vegobrisket” (se recept nedan)
- 2 stora gula lökar
- 1 stor grön paprika, eller mild chili
- 6 st gröna chilipeppar
- 1 dl tomatpuré
- 33 cl mörk öl
- 3 dl utspädd grönsaksbuljong (jag använder nästan alltid touch of taste brynt scarlottenlöksfond)
- 3 msk kinesisk soja
- 1 dl medelrökig whiskey
Kryddomgång 1
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st chipotlechilis i adobosås
- 4 st inlagda jalapenjoskivor
- 1 msk chilipulver
- 2 msk rökt paprikapulver
- Salt
Kryddomgång 2
- 1 st chipotlechilis i adobosås
- 0-4 st inlagda jalapenjoskivor
- 1 msk rökt paprikapulver
- 2 msk mald spiskummin
- 0,5 dl socker
Kryddomgång 3
- 1 msk torkad oregano
- 2 dl BBQ sås, hemmagjord eller till exempel Sweet Baby Rays Hickory
- Ev. 1-2 tsk chilipulver
- Ev. 1-2 tsk abadosås
Sluttouch
- 1/2 lime
- 1 tsk torkad oregano
- Salt
”Rökt vegobrisket”
- 1 paket rökt mandeltofu
- 3 msk kikkomansoja
- 1,5 msk liquid smoke
- 1 msk socker
- 2 msk rapsolja
Steg 1. ”Vegobrisket” a.k.a fejkon i bit
Börja med att låta oumphen tina medan du förbereder din vegobrisket. Den är helt enkelt en hel bit rökt tofu som du marinerar på samma sätt som mitt klassiska fejkon. Blanda ihop alla ingredienser till en marinad och låt tofun marinera i den i ca 30 minuter i en plastpåse. Stek därefter påsens hela innehåll på medelhög värme i en stekpanna tills all marinad har karamelliserats som en hård crust på tofun.
Steg 2. Förberedelser
Hacka löken grovt och vitlöken fint och lägg i varsin skål.
Sätt på ugnen på 275 grader på grilleffekt. Lägg paprikan och de gröna chilifrukterna på en ugnsform och stick hål på dem med en kniv så att ånga kan pysa ut ur dem. Grilla dem därefter i ugnen så att de får rejält mycket färg, gärna bränns lite. Vänd dem så de får färg på bägge sidor. Det tar ca 5-10 minuter för dem att bli klara. Lägg direkt de grillade chilifrukterna och paprikan i en plastpåse som du knyter ihop och låter vila i ca 15-20 minuter. Det kommer att göra att skalet på chilifrukterna lossar från fruktköttet och lätt kan dras av. Detta ger dig tillagade och lite mildare chilifrukter med en lätt rökighet från det brända skalet, utan att behöva äta det brända i sig.
När tiden gått och frukterna går att hantera med händerna, dela dem på längden och ta bort kärnhusen. Ju mer kärnor du lämnar desto starkare chili. Finhacka chilin och paprikan och lägg åt sidan i en skål.
Nu är du redo att börja laga din chili!
Steg 3. Att starta sin Texas Chili
Börja med att fräsa löken i en stor gryta eller stekpanna med höga kanter. Beroende på hur stor gryta du har kan du behöva göra detta i omgångar. Jag har en jättepanna på 36 cm som funkade fint.
När löken är mjuk tillsätter du oumphen och vegobrisketen (som du grovhackat) och steker tills den börjar få färg. Tillsätt därefter den hackade och ugnsbakade chilin och paprikan samt tomatpurén och stek någon minut till. Nu har du i ölen, buljongen, sojan och whiskyn och låter koka upp. Oroa dig inte om det smakar mycket whiskey i början, det kommer att balanseras upp.
Steg 4: Första kryddningen
När chilin har kokat upp så finhackar du chilifrukterna och vitlöken och tillsätter dem samt de torkade kryddorna till pannan. Salta rikligt. Låt koka på medelvärme i ca 30 minuter.
Steg 5: Andra kryddningen
Smaka av chiligrytan. Den kommer antagligen smaka starkt av whiskey fortfarande, men balansera upp chilistyrkan efter vad du gillar och tillsätt socker för att mildra beskan från spriten. Tillsätt de övriga kryddorna. Låt koka 30 minuter till på medelvärme. Tillsätt ev. mer vatten vid behov.
Steg 6: Tredje kryddningen
Nu är du snart klar! Tillsätt oregano och BBQsås för att bredda smakerna lite. Smaka av med mer chili efter önskemål. Smaka av sältan i grytan. Med både chilin och sältan bör du komma ihåg att du ju ska äta chilin med en del tillbehör, så den ska smaka ganska intensivt. Låt koka i 15 minuter till på medelvärme.
Steg 7: Sluttouchen
Ta av chilin från plattan. Smaka av igen, och avsluta mästerverket genom att toppa med att pressa över saften från 1/2 lime och lite mer torkad oregano.
Servera med nachos, quesadillas, eller liknande bröd i en skål. Du kan toppa med rå lök, riven ost, koriander, gräddfil/havrefraiche (kan verkligen behövas om chilin är stark) eller liknande beroende på önskemål. Men en true chili ska käkas utan överdrivet mycket tillbehör, (verkligen inget ris) och med sked! Bonnamat ftw!
Jag har hört att oumph kan börja smaka konstigt om man kokat det för länge.
Någon som vet mer?
Jag skulle gärna vilja lägga till lite rotselleri. Brukade ha det i min köttchili och för att bryta ner den måste det nog koka längre.
Rotselleri i grytan blir nog gott! Nä jag tycker inte att oumph smakar konstigt om man kokar det länge. Tvärt om så tycker jag snarare att det tar åt sig mer av smakerna från såsen ju längre det kokar. Däremot om det får ligga för länge utanför kylskåpet börjar det stinka soja, men då har det blivit dåligt och ska inte ätas.
Då får det bli ett test 😀
Tack för tipset. Ser hur gott ut som helst.
Receptet ser helt grymt bra ut! Hur nöjd blev du själv med resultatet?
PS: tack för bästa receptsajten i svea! 😉
Jag gillar starkt, jag tog mindre än hälften av chili i receptet det är på gränsen ätbart, jättegott men starkt. Bröd till var nödvändigt.
Ja, det brukar bero ganska mycket på vilken kvalité på chili man får tag i! Bra att alltid smaka av chilifrukterna lite innan och anpassa efter önskat resultat. Och att äta med bröd, ris och havrefraiche!
Hej!
Tack för en fantastisk blogg 😀 Att kika här varje dag är nästan lika självklar för mig som att kolla min mejl 🙂 Jag har några frågor om chili-receptet (både den nya snabba som du la upp häromdagen) och denna.
Först av allt så undrar jag vad man ska tillsätta om man inte vill hälla i whiskey? Jag är nykterist nämligen och har sällan sånt hemma. Och så undrar jag om det funkar att hälla i alkoholfritt öl och vilken man ska välja isf? 🙂
Sedan ville jag komma med en request. Jag har drömt om en veggo-version av det här chili receptet, sedan jag fick syn på den: https://www.hornfeldt.se/chili
Den ska ju tydligen vara THE äkta chili och jag tänker att om det är någon som kan klara av att göra en veggo-version och fortfarande keeping it real, så är det du Gustav 😀
Många varma hälsningar från Göteborg!!
Hej!
Tack så mycket! Du gjorde just min dag 😀 😉
För det första – du behöver absolut inte ha whiskey i. Det är lite överkurs. En god öl, eller liknande funkar fint. Ölen, eller vilken vätska som helst som du tillsätter är ju till för att ge kropp och smak åt såsen. Alkoholfri öl går finemang, så länge du går upp några prisklasser. Leta efter IPA, APA eller andra mörkare ölsorter och ta något som du tycker är gott. Jag använde Bayersk mörk lager senast och det gick finfint. Sen kokas ju all alkohol bort under processen, men jag förstår om det är en principsak!
Och. JA. Den ska lagas. Och eventuellt kommer att tidiga delar att sändas live på facebook (man vill ju inte paja sitt varumärke och förlora följare 😉 ). Jag började nästan gråta när jag läste receptet. Så jäkla bra! Jag har sett det förr, men nu jävlar började det värka i chiliknölarna igen!
Dags att börja planera för en fest helt enkelt.
Åh tack detsamma! Att veta att det kommer komma en Jävligt Gott version av Tolberts chili i framtiden levlade verkligen matdelen av mitt liv 😉
När det kommer till whiskeyn, ska jag ersätta den med samma mängd vatten då?
Tack för alkoholfri-öl tipsen 🙂
Jo jag vet att alkoholen kokar bort 🙂 Grejen är att jag och min mamma är inte bara vegetarianer, utan även muslimer. Jag personligen har inte så jätteproblem med typ en vinsås, men mamma är mer principfast.
Mamma blev f ö vegetarian 2011, vilket var lite av en skräll i hennes bekantskapskrets på den tiden, speciellt bland hennes iranie-vänner (vi kommer nämligen från Iran), eftersom den persiska ”mainstream” matkulturen är väldigt köttfixerad. Något som varit kul att se är att detta har lett till att mina föräldrars vänner blivit mer medvetna om veggo-grejer såsom quorn osv 🙂
Är f ö sjukt peppad på de kommande persiska recepten! Min köttätande far har försökt vegofiera persisk mat (det är nämligen han som lagar maten hemma hos mina föräldrar) i flera år nu. Han har varit förvånansvärt bra på det, speciellt med tanke på att han kallade quorn för ”den sorgliga ursäkten du kallar för kött” (eller något i den stilen, han sa det på persiska) i begynnelsen, men jag tror ändå att lite Jävligt Gott recept skulle hjälpa honom en hel del 😀 😉
Lagade f ö din limequorn till honom och mamma, han tyckte om den så mycket att han började prata om den med sina köttbesatta vänner 😀 Den du!
Lycka till med chilifesten! Ser fram emot resultatet 😀
Haha. Låter bra det! Att levla folks liv är vad jag strävar efter! 😉
Byt ut whiskeyn mot öl istället. Funkar fint!
Ah, förstår. Ja, då spelar det ju större roll. Det går fint att använda en mustig buljong istället om man inte vill använda alkohol alls. 🙂 Måste hålla mamma nöjd!
Vad roligt med dina föräldrar! Jag pratade just med Zeina (www.zeinaskitchen.se) om det här med araber och iranier som blir vegetarianer för några dagar sedan, och hur det lätt blir en kulturkrock mellan ”det gamla” där vegomat är helt främmande, och det nya gardet där många väljer vegetariskt, bland annat för att det är lättare att garantera att det är Halal och etiskt producerat. Jag tror verkligen att det finns en stor framtid för muslimska vegetarianer, både då maten (ganska ofta i min erfarenhet) gör sig väldigt bra i vegofierad form, men också då det som sagt finns en uppenbar etisk och religiös fördel. Mycket av det nya industriproducerade Halalköttet är ju inte alls så värst etiskt längre – och då en stor del av Halalslakt just går ut på det etiska och medvetna dödandet till skillnad från vad industrislakt erbjuder så blir det ju på sikt en konflikt… Allt handlar ju liksom inte huruvida man tömmer djuret på blod och slaktar det vänt mot mecka eller inte.
Kul att höra hur det funkat i din familj, och att det finns en öppenhet för att testa nytt. Det ger mig hopp! Det är ju trots allt inte bara innerstadsbor i Sthlm som måste bli vegetarianer om vi ska rädda världen.
Persisk mat är ju the shiet btw. Så peppad själv, nästa projekt är detta: https://zeinaskitchen.se/khoresh-gheime/
Vad är abadosås och var köper jag det? Google var inte till hjälp med det.
Så här ser den ut: https://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/texmex/chipotles-en-adobo2/ och du hittar dem på hemköp bland annat! Googla så hittar du fler återförsäljare av samma grej, fast andra märken.
Hej!
Vad tror du om att göra denna grytan med garants nya pulled vego?
Jag har inte hunnit testa den, men det borde funka. Smaka av löpande då garants pulled vego ju är kryddad sen innan så det inte blir för mäktigt.
O M G ! Det vattnas i munnen. Tack! <3
Men hur gott ser inte det ut då? Oumph är bland det bästa som hänt vegovärlden! 😀
Jag vet!
Det ser ju jävligt gott (hehe) ut må jag säga!
Koncept:)) menar jag
Låter som ett kanon recept!
Se det som din fördel att du inte behöver jämföra eller vet hur det köttiga originalet smakar!
Kanske egentligen är ditt vinnande recept:))
Så kan det va! 😀