Vegansk Texas Chili, enklare (och godare?) recept

14249729_10154514905353420_4778402836993711384_o

Foto: Malin Sydne

Hej!

För ungefär en månad sedan var jag iväg och lagade mat åt några vänner på en större hemmafest/minifestival som de arrangerade hemma på sin fantastiska gård. De hade en enkel murad utegrill, och ville gärna att jag skulle laga min texas chili med tillbehör (bland annat en helt sjukt god guacamole som jag snart kommer lägga upp receptet på). Och vem var jag att neka dem?

Efter att ha lagat chilin sjukt många gånger under sommaren, framförallt på olika events tillsammans med City Gross och Oumph, så har jag dock kommit fram till några steg i mitt originalrecept som man enkelt kan hoppa över och förenkla. När jag skulle handla till den här gången var det dessutom slut på vanliga Oumph Chunk, så jag fick köpa på mig Pulled Oumph istället, och skippade därför att ha i någon extra BBQ sås, då Pulled ju redan innehåller en massa sådan.

14257486_10154514905463420_4097438746787457698_o

Foto: Malin Sydne

img_5565

Och resultatet blev faktiskt riktigt jävla bra! Det är mycket enklare, med färre steg, men fortfarande crammed full of flavour.

Själva eventet var dessutom superhärligt med massor av fin musik, fantastiskt väder och glada människor. Bättre kan man knappast få det!

Vegansk texas chili, 5-6 personer

  • 3 paket Pulled Oumph! á 280 g
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 röda chilis
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk smoked paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 lagerblad
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 msk socker
  • 2 burkar Falcon Bayerskt eller annan mörk, söt öl
  • 1-2 chipotle in adobosås, eller vanlig torkad chipotle
  • 1 knippe bladpersilja
  • Olja till stekning
  • Salt

img_5573

img_5556

Du kan antingen tillaga den här grytan på grillen, eller på spisen. Båda två går lika bra. Om du lagar den på spisen så vill du kanske tillsätta lite liquid smoke för att kompensera för att du inte får någon smak från grillen. Om du grillar, se till att ha en tillräckligt stor grill för att kunna ställa en järngryta på gallret, och helst kunna stänga grillocket.

Börja med att ta fram och tina Pulled Oumph. Den ska helst vara helt tinad när du använder den.

Skiva löken och chilifrukterna. Kärna ur dem om du vill ha en mildare gryta. Bryn i olja tills de börjar få färg, tillsätt därefter alla torra kryddor, hackad vitlök och tomatpuré och fräs i någon minut till.

img_5568

14138748_10154514904663420_753556608412541485_o

Foto: Malin Sydne

Tillsätt oumph och rör runt så att BBQ såsen från oumphen blandas med löken och kryddorna. Fräs i några minuter till, och tillsätt därefter öl, salt, socker soja, fond, chipotlechilis och rör om. Låt koka i ca 45 minuter, gärna på grill under lock, så att röken från grillen infuseras i grytan. Kom ihåg att inte ha locket på själva grytan, då röks bara utsidan av grytan!

Smaka av grytan med salt, ev. mer kryddor, chili och kanske lite mer socker. Låt koka 10 minuter till och rör ner bladpersilja.

Servera med valfria tillbehör, men jag rekommenderar koriander, limepicklad rödlök, ris, bröd, gräddfil (jag gillar oatly ifraiche), guacamole och sallad! Svulligt värre!

Alla foton som jag inte själv tagit, är tagna av fotograf Malin Sydne.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



14205976_10154514906088420_7716441833889302805_o

Foto: Malin Sydne

img_5581

img_5582

, , , , , , , , ,

27 Responses to Vegansk Texas Chili, enklare (och godare?) recept

  1. Anna 21 juli, 2019 at 01:50 #

    Herregud, gjorde denna och det var sinnessjukt gott. Tack för receptet! Visst blir den helt glutenfri om man kör glutenfri öl istället?

    Tack på förhand!

  2. Arefeh 28 maj, 2019 at 06:29 #

    Hej!

    Jag tänkte laga den här chilin och undrade tre saker:

    1) Vad kan jag ha istället för öl?

    2) Jag har sån där umami-buljong, har dock aldrig använt det i min matlagning, tänkte ha det i denna eventuellt, behöver jag isf anpassa mängden av övriga saltkällor om jag använder den? Och kommer det ens bli bra att ha i den tror du?

    3) Kan umami-buljongen ersätta ölen?

    Sedan vill jag påminna om att jag fortfarande väntar på din vego-tolkning på denna chiligryta 😉
    https://www.hornfeldt.se/chili

    Big up till ditt hårda fantastiska arbete! Är SÅÅÅÅ peppad på dina kokböcker!!
    Massa kärlek och kramar från Göteborg <3

    p.s. sedan jag kommentera senast så har även lillbrorsan blivit vegetarian (dock utan min medverkan, han kom fram till det själv)! Innan var det mamma, nu är det bara pappa kvar 😉 haha! d.s.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 maj, 2019 at 04:14 #

      Hej!

      1) Mer grönsaksbuljong, gärna mörk! Du vill ha något mustigt utan för mycket socker.
      2) Jag tror absolut det blir bra. Se till att smaka av regelbundet när du lagar bara och salta försiktigt!
      3) Haha – som skrivet ovan, ja det tror jag. Smaka av bara!

      Och vad kul! Heja er! <3

      • Arefeh 29 maj, 2019 at 08:48 #

        Oj vad många följdfrågor jag får nu!!

        Fungerar det att jag har lite mer av scharlottenlök-fonden? Istället för ölen alltså? Typ 2 msk istället för 1,5?

        Och ska jag öka vätskan pga ölen försvinner? Och hur mycket isf?

        Sedan undrar jag om när man ska ha ha i liqid smoke och hur mycket?

        Ska jag ha i en hel umami-buljong tärning eller börja med en halv?

        • Jävligt gott
          Jävligt gott 1 juni, 2019 at 03:31 #

          Hej!

          1) Ja det funkar. Smaka av bara!

          2) Ja, du behöver ersätta vätskan. Det blir ca 0,5 liter mer vätska.

          3) Smaka av med liquid smoke om du vill, ta bara typ 1/2 tsk i taget. Det smakar väldigt mkt.

          4) Om du använder scharlottenlöksfond tror jag eg. inte att du behöver någon umamibuljong också. De är utbytbara med varandra.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 maj, 2019 at 04:15 #

      Och ja – jag har laddat för den chilin i flera år nu. Så klart den ska erövras! 😛

  3. Maria 29 december, 2018 at 04:33 #

    Åh, så glad jag blev att se att det fanns recept med oumph! Fick även tips om umami-buljong (istället för köttbuljong) om man önskar använda det i grytan, för köttsmakens skull. Ska just förbereda nyårsvarmrätten med en oumph-chili. Gott nytt år!

  4. Jesper 27 december, 2018 at 07:40 #

    Grymt god!
    Man kan också tänka ’tänka fel’ när det står 1-2 chipotle i adobosås, köpte 2 burkar och hade i en av dem 🙂 Väääldigt stark chili, haha.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 december, 2018 at 10:55 #

      oj. :S jisses!

      • Anton 17 januari, 2019 at 08:01 #

        Haha hmm hoppsan! Och här har jag har haft två burkar nästan varje gång och det börjar bli några gånger nu. Jag som har uppskattat att det är en chili med lite extra hetta i för min egen skull men som jag inte vågat bjuda mina vänner på ännu av samma anledning. Då kanske jag vågar bjuda på den nästa gång då

        • Jävligt gott
          Jävligt gott 18 januari, 2019 at 01:49 #

          Haha! Man får ju göra som man vill! Två burkar är modigt!

  5. Rebecca 24 januari, 2018 at 09:14 #

    Hej! Det här ser så gott ut och jag är sugen på att laga detta till en fest jag ska ha. Hur tror du det funkar att servera i ett schysst korvbröd med tillbehör? Är chilin för lös för att ha i brön?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 januari, 2018 at 03:42 #

      Hmm… Om du kokar ner den rejält så går det säkert!

  6. Erika 10 juli, 2017 at 08:45 #

    Hur stor mängd öl ska i? 66 cl eller 1 liter? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 juli, 2017 at 03:14 #

      Det beror lite på hur mycket du har och hur blöt du vill ha grytan. Om den går koka länge utan lock dunstar ganska mycket av, men generellt sett skulle jag nog säga att 66 cl räcker!

  7. Linnea 12 mars, 2017 at 05:26 #

    Hej!

    Ser jättegott ut! Jag undrar om chilin går bra att frysa in för att värma när den ska ätas? Jag ska ha en stor fest och måste laga den i omgångar 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 mars, 2017 at 07:15 #

      Det går absolut jättebra! Värm den försiktigt med lite extra vätska i en gryta för bästa resultat.

  8. Linda 6 januari, 2017 at 05:03 #

    Detta är en helt fantastisk god maträtt! Och lättlagad. Ja det blir helt enkelt inte bättre. Så tack för en bra blogg och receptet!

  9. Camilla Palmkvist 3 januari, 2017 at 02:17 #

    Hej, precis ätit mig mätt på denna suveräna chilimin blev aningen besk i smaken, tog det öl jag hade hemma My Balalaika, för mycket alkohol och för bitter i smaken…misstänker att det berodde på det…första gången jag använder oumph och glömde smaka av den innan jag la i den i chilin, men den har väl ingen beska i smaken…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 januari, 2017 at 09:27 #

      Hej! Nej oumphen är inte besk. Den kan bli härsken om den ligger ofryst i ett par dagar, men inte besk. Var nog ölen! Kan vägas upp med lite extra socker skulle jag gissa

  10. Axel 5 december, 2016 at 07:40 #

    Lagade nyss, jävligt gott men också jävligt starkt! I alla fall för en vanlig medelsvensson, dra ner lite på chilipulvret om ni inte vill ha det så starkt.

    Tack för ett gott recept!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 7 december, 2016 at 07:30 #

      Ja, man får verkligen vara försiktig med chilin! Svårt att ge exakta mängder också, då de flesta pulver varierar så mkt i styrka. Man måste smaka av hela tiden!

  11. Anna 26 november, 2016 at 10:01 #

    Denna bloggen är sjuk!! letar efter goda recept att sätta ihop i en pärm så jag slipper googla för inspiration varje gång jag handlar. Så hittar jag den här?? SÅ BRA, vem är du som skriver? DU ÄR GRYM!!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 november, 2016 at 04:41 #

      Haha 😛 😉 Tack så mycket! Bara en vanlig, ödmjuk hemmakock gone proffessional food blogger. Inget anmärkningsvärt, men väldigt kul att du gillar vad jag gör!

  12. Maria 27 oktober, 2016 at 06:45 #

    Det låter underbart gott! Jag undrar om det är en rätt som kan förberedas dagen innan?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes