Vegansk Teriyaki på Bärta Chilli Lime

*I samarbete med Bärta*

Hej!

Nu har vi kommit till det tredje och sista inlägget och videon där jag går igenom Bärtas olika produkter och både lär mig själv och förhoppningsvis också er hur man får till dem på bästa sätt. Till min hjälp har jag haft Pia Qvarnström, grundaren av Bärta och hjärnan bakom den här fantastiska produkten. De två tidigare inläggen där vi stekte Bärta i Helbit och lagade Bärtaburgare hittar ni om ni klickar på namnen här.

För dig som inte känner till Bärta sedan tidigare så är det en helt ny och innovativ form av vegoprodukt som liknar indonesisk Tempeh, som görs av att fermentera ihop en kaka av baljväxter med hjälp av en mögelkultur, lite liknande hur brieost görs. I fallet med Bärta så används dock groddade ekologiska svenska gula ärtor, med skalet på istället för skalade och ickegroddade sojabönor. Detta gör att Bärta dels blir nyttigare, på grund av groddningen och fullkornsprodukten, dels mustigare och saftigare i smaken och texturen än vanlig tempeh. Något helt unikt alltså! Och i kombination med att de görs på ekologiska svenska råvaror och är en verklig hantverksprodukt så blir det i min bok nära på perfekt.

Som ni hör så är jag en riktig fanboy. Jag älskar Bärta och tycker att det har varit fantastiskt roligt att få göra det här jobbet. Jag hoppas att ni också kommer att gilla dem!

Bärta går inte alltid att få tag i i butik än så länge, MEN de flesta butiker kan ta in dem om de kontaktar Bärta direkt och beställer från deras fabrik. Information om hur det går till kan ni läsa här!

I det här receptet använder jag mig av Bärta Chili Lime, som är förmarinerade stora bitar (ca 2,5×2,5 cm) med en tydlig smak av lime, ingefära, sesamolja och en lätt chiliton. Passar perfekt till all form av asiatisk matlagning.

Här gör jag en snabb teriyakimarinad, som du kokar ihop separat och sedan häller över de nystekta bärtabitarna. Det hela tar typ 15 minuter att sno ihop och är väldigt gott och enkelt. Som japansk take out, fast hemma!

Vegansk Teriyaki på Bärta Chili Lime, 4 portioner

  • 1 paket Bärta Chili Lime, 360 g
  • 4 st salladslökar
  • 3 dl okokt ris
  • 1/2 dl naturella eller rostade sesamfrön
  • Rapsolja till stekning

Marinad

  • 2×2 cm färsk ingefära
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 dl japansk sojasås
  • 2 msk sirap eller socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 msk vatten
  • 1,5 msk risvinsvinäger
  • 1/2 tsk chilipulver (min egen touch)
  • 1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten för redning

Gör så här

  1. Börja med att sätta riset på kokning
  2. Påbörja därefter marinaden genom att skala vitlöken, skölja ingefäran och sedan riva dem bägge två fint.
  3. Hetta upp en kastrull med ingefäran, vitlöken och rapsoljan till medelvärme och fräs i någon minut så att löken och ingefäran inte länge är råa.
  4. Så därefter i sojasåsen, sesamoljan, sirapen, risvinsvinäger, vatten och chilipulver och låt koka på medellåg värme i ca 10 minuter medan du knapersteker Bärtan.
  5. Skölj och skiva salladslöken. Separera de vita och de gröna delarna. De gröna ska toppa rätten när den är klar, och de vita steker du tillsammans med Bärtan.
  6. Skär Bärtabitarna i lite mindre bitar, ca 1×1 cm i storlek.
  7. Hetta upp en stekpanna och rosta först sesanfröna om de inte är förrostade. Lägg dem åt sidan.
  8. Häll därefter en generös klick rapsolja i samma stekpanna och stek bärtabitarna på medelhög värme på alla sidor tills de blir genomvarma och får fin stekyta. De sista minuterna slänger du ner de vita stjälkarna av salladslöken också och låter de bli genomstekta.
  9. Sila av ingefäran och vitlöken från marinaden så den blir slät. Slå ner marinaden i stekpannan med den färdigstekta bärtan och låt koka upp.
  10. Vispa undertiden ihop en redning av majsstärkelse och vatten och rör ner den lite i taget i stekpannan med marinaden och Bärtan. När den tjocknat och fått en fin krämig konsistens är det klart.
  11. Servera till ris och toppad med rostade sesamfrön och den skivade gröna salladslöken.
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 26 augusti då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , ,

3 Responses to Vegansk Teriyaki på Bärta Chilli Lime

  1. Tilda 13 november, 2019 at 05:21 #

    Ser så gott ut! Vill verkligen få tag i bärta

  2. E 31 oktober, 2019 at 02:07 #

    Finns du att följa någon annanstans? Verkar ganska dött här inne, enbart samarbeten. :/

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 november, 2019 at 03:33 #

      Jag finns på instagram och facebook under @javligtgott

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes