Vegansk svamp- och citronrisotto med vårlök

DSC_2928

Hej!

Alltså, mitt liv just nu. Det är inte nådigt. Jag jobbar så sjuuuuukt mycket. Att min kära familj står ut med mig är faktiskt lite otroligt. På måndag (peppar peppar) går min nya kokbok till tryck (ni ska snart få veta ALLT om den, men håll er lite till tåls! Den går dock att förbeställa redan.), och vi planerar VÄRLDENS coolaste kampanj med SJUKT tunga samarbetspartners för att pusha ut den. Men jävlar vilket jobb det är att få klart en bok alltså. Även om den ”bara” är på 84 sidor. Men, vi är ju fett indie, och gör allt själva, jag och David och Niclas på Owl Streets, så det är ganska mkt ändå…

Och som om inte det vore nog så har jag ju faktiskt ett heltidsjobb också. Som tar ganska fett mkt med tid och är i en enorm expansionsfas. Pust..=/!

Så – till alla er där ute som en gång i tiden var mina vänner. Ge inte upp på mig! Jag lovar att jag ska försöka skärpa mig, och ge er lite uppmärksamhet snart… Hoppas jag.

On the bright side så bokade jag och min fantastiska sambo in den där jäkla New York resan nu äntligen! Den 25 maj bär det av, och jävlar vad jag ska leka Jureskog och testa burgare för glatta livet. Fast aaaaaningen mer växtbaserade då. Så semestern kommer.

Under tiden så roar jag mig med att laga risotto. Det är ju trots allt jävligt gott. Och tänkta sig – det var precis lika gott utan parmesanen också! Den byts i det här receptet ut mot en skvätt havregrädde och en nypa flingsalt. Funkar förvånansvärt bra. Och som ni vet – man ska alltid dricka vinet som man har i maten till maten! ;D

Svamp- och citronrisotto med vårlök, 2 portioner

 • 2 dl arborioris
 • 1,5 dl Patchwork Pinot Grigio
 • 7 dl utspädd grönsaksfond (Jag använder Touch of Tastes ekologiska fond)
 • 1 knippe med 5 st vårlökar
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 6 st färska shiitakesvampar
 • 200 g ostronskivling
 • 1/2 citron
 • 1 knippe gräslök
 • Mycket god olivolja
 • Rapsolja att steka svampen i
 • 2 msk havregrädde
 • Flingsalt och nymalen svartpeppar

DSC_2915

Börja med att sätta på en kastrull på låg värme med grönsaksfonden, som får stå och puttra medan du förbereder resten. skära de nedersta vita delarna av vårlöksstammarna och finhacka dem. Skiva shiitakesvamparna tunt. Stek både lök och svampen på låg värme i olivolja i en gryta eller panna med höga kanter tills de mjuknar. Tillsätt riset och låt steka med i några minuter till. Slå i vinet och låt reducera ner.

När vinet reducerat ner nästan helt tillsätter du ca 1/2 dl fond och rör om. Låt grytan stå på medel/låg värme. Rör då och då, och tillsätt mer fond när det börjar bli tjockt och trögflytande igen. Fortsätt tills all fond är slut och/eller du har ett fint tuggmotstånd på riset. Salta och peppra undertiden, och smaka av löpande.

Medan du fixar risotton sätter du på en stekpanna på hög värme. Riv ostronskivlingen i strimlor och stek knapriga i rapsolja. Krydda med salt och peppar och pressa över en skvätt citronjuice sista 30 sekunderna innan de tas ur pannan.

Diska pannan och värm upp den igen, nu på låg värme med olivolja. Grovskiva vitlöken och lägg i den samt de hela vårlöksstjälkarna i pannan. Låt löken mjukna på låg värme i pannan, salta och peppra.

När riset börjat få en bra konsistens och risotton har tjocknat och blivit krämig tillsätter du havregrädden, river ner zest från 1/2 citron, en näve finhackad gräslök och ca 3 msk god olivolja i risotton. Rör om och smaka av med salt och peppar efter behov. Ta av risotton från värmen.

Du vill ha en risotto som fortfarande är väldigt krämig, utan att bli rinnig. Absolut inte tjock och stabbig, då får du tillsätta mer fond.

Bygg tallriken med risotto i botten, vitlöksstekt vårlök utmed kanterna och knaperstek ostronskivling på topp. Ringla över lite mer gräslök, olivolja och flingsalt. Buonissimo!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego

 

 

, , , , , , , ,

13 Responses to Vegansk svamp- och citronrisotto med vårlök

 1. Jeppe Kellerstam 6 januari, 2019 at 10:01 #

  Hallojs,

  Provade denna fantastiska Risotto nu i helgen till familjens stor förtjusning. Det tog lite tid men det var det värt och smakerna satt, viktigt bara att smaka av risotton under tiden den är i grytan.

  Extra kul då jag tidigare inte hade smakat på ostronskivling som blev riktigt god när den blev knaperstekt.

  Jag kommer prova fler av dina recept då detta helt enkelt var jävligt gott!

 2. Emma 30 december, 2018 at 11:44 #

  Hej, det vinet du skriver i receptet finns bara på ett ställe i hela Sverige. Har du något annat vitt vin att rekommendera att ha i i stället?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 december, 2018 at 12:00 #

   Haha, jo det var ett samarbete jag gjorde för några år sedan och det vinet produceras inte längre. Jag är inte någon supervinexpert, men fråga på systembolaget efter något vitt vin som funkar med feta och lätt syrliga smaker så kommer du få till något bra!

 3. Ellen 24 april, 2018 at 05:06 #

  SÅÅ god, favorit-risotto!!

 4. Tommy 7 mars, 2018 at 11:46 #

  Varför alla dessa svordomar hela tiden..det stöter faktiskt bort mig..jag tycker det är ohyfsat och provocerande. Knappast coolt om det är det som är avsikten. Nej jag hämtar min matinspiration från någon mer balanserad webbsida där jag slipper dina språkliga infantiliteter.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 11 mars, 2018 at 09:44 #

   Det är tråkigt att du känner så. Jag är den jag är och jag uttrycker mig som jag gör. Personligen ser jag inget fel i kraftord så länge de inte riktar sig mot att trycka ner någon, vilket jag verkligen lägger mig vinn om att inte göra här på bloggen.

 5. Ida 10 juni, 2017 at 09:41 #

  Sjukt gott! Blivit en risottoklassiker hemma hos oss!

 6. Patrik 14 juni, 2016 at 01:59 #

  Ser gott ut, men du borde redigera ”vårlök” till ”salladslök”. Vårlök är en blomma som man inte äter.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 14 juni, 2016 at 07:56 #

   Hmm.. Är det så? Jag har alltid varit lite förvirrad där av någon anledning. Men du kanske har rätt. 😛

 7. Johan 22 april, 2016 at 03:17 #

  Börjar vattnas i munnen av att kolla på alla bilder här. Tack för det 🙂 Känns som jag kan behöva några nya recept för att piffa upp variationen hemma och då skadar det inte om det är jävligt gott.

  Lyckat till med boken!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Första advent, från morgon till kväll - smdlnd - 28 december, 2016

  […] dvs. Med citron, salladslök, ostronskivling och Västerbottensost. Receptet vi utgick från är detta om ni vill testa. Gör det bara, era smaklökar kommer tacka […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes