Vegansk sparristarte med mandelpistou

Hej!

Här kommer ännu fler påskrecept! Även detta är ifrån min påskspecial med Aftonbladet som publicerades idag, och som jag nu tänkte att jag även kunde publicera här på bloggen!

Jag är vanligtvis inte den som hyllar vegansk ost. Men HELVETE vad bra det faktiskt blir när man blandar havrefraiche och violifeost på det här sättet. Jag blev ändå bara vegan för drygt 1 år sedan, så jag minns hur ost smakar och ska kännas, och detta är verkligen inte långt ifrån. BETYDLIGT mycket bättre än hur violifes ost smakar själv, eller hur havrefraiche beter sig när den värms upp på egen hand. Den smälter perfekt, den konstiga bismaken försvinner helt och det blir helt enkelt grymt.

Dvs, ÄNTLIGEN kan vi ha mycket veganost på pizzorna igen! :O Heja!

Den här pizzan är dock inte riktigt en pizza, men nästan. Du kan enkelt ta den här tekniken och variera toppingen bäst du vill, men det här är riktigt löjligt gott och passar perfekt nu när sparrisen börjar komma. Det är dessutom rackarns enkelt. Allt du behöver är en stavmixer och en ugn och så är du hemma!

Sparristarte med mandelpistou, 4 portioner

En fantastiskt god smördegspizza på vårens första sparris! Oroa dig inte för att det är veganost på tarten. Den här tekniken blir jättegod och smakar inte alls kemiskt. Det är dock viktigt att använda just dessa märken nedan.

Ingredienser

Sparristarte

  • 250 g vegansk smördeg, tinad
  • 2 knippen färsk sparris á 250 g
  • 100 g violife veganost
  • 2 dl oatly iMat Fraiche
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • 2 msk havregrädde
  • 2 msk god olivolja
  • Salt och peppar

Pistou

  • 1 dl hel sötmandel
  • 50 g ruccola
  • ½ dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • Salt och peppar

Gör så här

Sparristarte

  1. Gör ostkrämen genom att riva veganosten på den fina sidan av rivjärnet och blanda med fraichen. Blanda med salt, peppar och citronjuice och mixa sedan relativt slätt med en mixerstav. Oroa dig inte för att det smakar lite kemiskt, det kommer smaka helt annorlunda när krämen smälter.
  2. Skölj sparrisen och skär av den träiga nedre delen.
  3. Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut ostkrämen jämnt på smördegen. Lämna ca 1 cm kant runtom.
  4. Lägg ut sparrisen jämt över ostkrämen, så den täcker hela tarten.
  5. Pensla smördegskanten med havregrädde. Ringla olivolja lätt över sparrisen, salta och peppra.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader eller 200 grader i varmluft i ca 20 minuter, tills osten smält och kanterna fått fin färg.

Pistou

  1. Rosta mandlarna i stekpanna. Låt svalna
  2. Mixa mandlarna med ruccola, vitlök, olivolja, citronjuice, salt och peppar till en grov kräm.
  3. Klicka pistoun på sparristarten när den är färdiggräddad.
  4. Servera tarten skuren i bitar som en lätt lunch, som snittar eller som en förrätt.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , , , ,

6 Responses to Vegansk sparristarte med mandelpistou

  1. Lisa 22 april, 2019 at 04:13 #

    Ska prova det här receptet på Valborg 🙂 Vilken av Violifes ostar använde du? Tack på förhand!

  2. Johan G 21 april, 2019 at 09:53 #

    Den här fick min grekiska matgalna vän som är vegetarian att bli helt mållös haha. 5 av 5 tzatsikis!
    P.s. snåla inte med salt och peppar, både i ostsåsen eller vid servering för bästa resultat

  3. Jenny 16 april, 2019 at 08:41 #

    Verkar gott. En fråga från någon som får magproblem av den osten (är ej vegan ännu). Vad hade du använt för ost innan du blev vegan?

Lämna ett svar till Lisa Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes