Vegansk Pastagratäng med Vegobullar

*I annonssamarbete med Findus Pease*

Hejsan! Hoppas allt är fint med er! De förra veckan spenderade jag jobbandes från min studio som vi nu haft igång sedan februari och jag känner att jag äntligen börjar vänja mig vid tanken på att faktiskt ha det här stället. Det känns helgalet ärligt talat. att vi faktiskt har en egen studio! Med kök, kontor, förvaringsutrymmen och hela grejen. Ett helt eget ställe.

I flera veckor i maj var jag sjuk i en riktig monsterförkylning och låg hemma mycket, så jag har verkligen längtat tillbaks hit. Det är lite lustig känsla faktiskt efter att ha jobbat hemifrån i nästan två år nu. Att åter igen ha ett jobb att gå till! Jag längtar verkligen till att ha en vardag på det här stället. Laga mat och fota den till lunch, ha möten med spännande människor här, filma roliga klipp till youtube kanalen, eller som nu bara hänga i soffan och lyssna på musik och skriva recept. Sån galen lyx!

Ni kanske minns att jag gjorde ett samarbete med Findus Pease i höstas när deras nya produkter baserade på ärtprotein släpptes. Om inte så hittar ni recepten på mina gyrosburgare, min pokebowl och mina toastadas här! Pease är något så bra som vegokött gjort på främst på vanliga ärtor med ett helt fantastiskt proteininnehåll på typ hela 30 %! Jag kan liksom inte nog börja säga hur mycket som är bra med det. Det är grymt med lite bra altenrativ till all soja där ute. Och ärlig talat 30 % protein? Det är galet mycket.

Nu hörde de av sig på nytt och ville att jag skulle testa deras nya vegobullar som precis kommit ut i butik (de finns till och börja med att hitta i Coops och City Gross butiker) och se om jag kunde hitta på något roligt recept med dem. Så klart jag ville det!

Det finns många färdiga vegobullar på marknaden, men jag var väldigt nyfiken på Peases bullar – i stort sett av samma anledning som jag gillar deras tidigare produkter, de har bra proteininnehåll (16 %) och är ju gjorda på ärtor, till skillnad från det mesta andra i hyllan. Men frågan då – är de goda?

Och ja det är de! Verkligen. Både smaken och texturen påminner förvånansvärt mycket om hemmagjorda köttbullar, med en tydlig hint av svartpeppar och en saftig och tuggig konsistens. Konsistensen är lite saftigare än många andra färdiga vegobullar, men det tycker jag får dem att bara kännas lite mer hemmagjorda och mindre fabriksgjorda, vilket bara är en bra sak. Med det sagt så gör de sig absolut bäst med en ganska fin stekyta så du får en bra kontrast i texturen. Jag gillar dem skarpt!

Jag tänkte då också att jag skulle ge er ett nytt köttbullsrecept istället för de vanliga veganska köttbullarna med gräddsås eller tomatsås som jag redan gjort till förbannelse här på bloggen. Så här får ni en riktigt enkel och smarrig pastagratäng med vegobullar i gräddsås! Ni kan variera grönsakerna efter tycke i pastagratängen, och välja att utesluta veganosten, men jag tyckte att det här blev jättegott och uppmanar er verkligen att testa! Den går på typ 30-40 minuter att slänga ihop, vilket jag tycker känns helt okej för en vardag. Har du en riktigt stor stekpanna med höga kanter kan du laga alltihop i en enda panna, men annars kan du göra som jag och först steka bullarna och grönsakerna för sig, göra såsen i samma panna efteråt och sedan röra ihop dem med pasta i en gratängform så här.

Pastagratäng med vegobullar, 4-6 portioner

Att steka

  • 2 påsar Pease Bullar á 280 g
  • 1 gul lök
  • 10 champinjoner
  • 1 färsk broccoli á 250 g
  • 1 klyfta vitlök
  • Rapsolja till stekning

Gräddsås

  • 2 dl havregrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 msk vanlig senap
  • 1 msk svampbuljong
  • 2 tsk ljus japansk sojasås
  • Ev. 1 msk majsstärkelse
  • Rikligt med svartpeppar

Ostkräm

  • 100 g vegansk ost med cheddarsmak
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 1 tsk citronjuice
  • Ev. några nypor paprikapulver och gurkmeja för att färga ostkrämen

Pasta

  • 400 g penne pasta
  • Gräslök att klippa över gratängen efter gräddning

Gör så här

Pasta

  1. Börja med att sätta på pastavatten och koka penne pastan al dente i rikligt saltat pasta medan du förbereder resten.
  2. Spara 2 dl pastavatten innan du häller ut resten för att kunna späda gratängen efter behov!

Att steka

  1. Skala och skiva löken. Skär svampen i kvartar eller mindre klyftor. Skär broccolin i buketter och strimla stammen. Skala och skiva vitlöken.
  2. Stek löken och svampen på medelhög värme i lite rapsolja och svartpeppar tills svampen vätskat ur och fått lite färg, samt löken blivit mjuk.
  3. Tillsätt Peasebullarna och broccolin på fortsatt medelhög värme tills de fått fin färg. Tillsätt vitlöken och stek i 2 minuter tills löken inte längre är rå.
  4. Häll över de stekta Peasebullarna och grönsakerna i en ugnsform. Skölj inte ur stekpannan!

Gräddsåsen

  1. I Stekpannan där du nyss stekte grönsakerna och bullarna slår du i senap, grädde, sojasås, svampfond, svartpeppar och 2 dl vatten. Låt koka upp och smaka av.
  2. Låt koka 5 minuter och späd därefter med lite mer vatten. Om du har en sort havregrädde som inte blir så tjock av sig själv (det skiljer lite mellan olika märken) så kan du reda såsen med lite majsstärkelse.
  3. Häll den nykokta pastan och gräddsåsen över grönsakerna och bullarna i ugnsfomen och blanda om.

Ostkrämen och gräddning

  1. Riv veganosten och blanda med havrefraiche, citronjuice och lite gurkmeja och paprikapulver för färgen. Oroa dig inte för att det luktar lite illa, smaken kommer försvinna när du gräddar osten.
  2. Klicka ut ostkrämen över toppen på grönsakerna och pastan i gratängformen. Toppa med svartpeppar och ev. lite olja.
  3. Grädda i 15 minuter på 225 grader vanlig ung eller 210 grader varmluft.
  4. Servera med en god sallad!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , ,

2 Responses to Vegansk Pastagratäng med Vegobullar

  1. Tony 23 juni, 2019 at 05:38 #

    Hej Gustav.

    Ville bara säga att DU ÄR BÄST!!!
    Har varit veg i bara 2år nu och du är min störst inspirations källa.
    Du Är Bäst.
    Kan bara hoppas att du fortsätter med de du gör.

    Mvh Tony Kassarp

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 juni, 2019 at 07:34 #

      Tack! Vad väldigt snällt sagt! Så klart jag kommer fortsätta! <3

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes