Vegansk Pasta Vongole

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej!

Det här receptet har jag jobbat på nu i nästan ett halvår och gjort olika iterationer på, men jag känner verkligen att det börjar sitta nu!

Kombinationen av norialger och svamp är verkligen ett sjukt bra alternativ till musslor och i den här pastan så samsas de med syrlig och het tabasco, vitt vin, lök, vitlök och persilja och toppas med Maldon Flingsalt för att ge en sjukt välbalanserad och fräsch pasta. Maldon är ett handskördat (!) havssalt med spröda fina flingor som jag verkligen rekommenderar.

TABASCO® är verkligen pricken på i:et smakmässigt här. Vanligtvis brukar man bara använda vanlig röd chili eller torkade chiliflakes när man gör pasta vongole, men tabascon funkar faktiskt bättre om du frågar mig. Den har en varm och ganska fräsch hetta, som kombinerat med syran från fermenteringen av chilin ger precis det den här rätten behöver. Det bästa är att folk kan krydda själv på bordet bäst de vill också så får alla precis så starkt som de vill. Chilin i TABASCO® handplockas och lagras i 3 år vilket ger den klassiska fermenterade smaken utan några konstiga tillsatser alls. Det är bara chili, vinäger och salt!

Du kan använda ostronskivling, shiitake, champinjoner eller (allra bäst) kungsmussling i den här rätten, och hanterar då svampen lika dant oavsett. Jag har valt ostronskilving för att den är relativt lätt att hitta, till skillnad från den större och matigare kungsmusslingen, men fortfarande smakar ganska lika.

Viktigt är att steka svampen separat med norialgerna och Maldon flingsalt i förväg, innan du gör resten av såsen. Det sista du vill ha är sladdrig svamp, så det kommer bli mycket godare om du låter den steka och bli klar innan du börjar med resten. Norialgerna ger den där lätta havssmaken som den här rätten nästan kräver för att det ska bli rätt upplevelse. De är fullt ätbara, så det är bara att krossa ner ett par blad i stekpannan och låta steka med. Det blir hur gott som helst!

Vegansk Pasta Vongole, 4 portioner

 • 500 g ostronskivling
 • 2 ark norialger
 • 1/2 tsk + efter smak Maldon Flingsalt
 • TABASCO® Original efter smak
 • 1 gul lök
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 kruka krus- eller bladpersilja
 • 250 g körsbärstomater
 • 3/4 dl vitt vin
 • 2 dl havregrädde
 • 2-3 dl salt pastavatten
 • Skalzest från 1 hel citron
 • 500 g pasta linguine
 • Olivolja till stekning och marinering

Gör så här

 1. Börja med att dra isär de individuella svamparna, och strimla stora svampar i ca 2-3 cm breda bitar.
 2. Krossa de två arken norialger och blanda ihop med svamparna, 1/2 tsk norialger, tabasco och ca 1 msk olivolja. Låt dra medan du hackar grönsakerna.
 3. Skala och finhacka vitlöken, den gula löken och stammarna från persiljan. Skölj och skär tomaterna i halvor och finhacka den övriga persiljan.
 4. Hetta upp en stekpanna och stek svampen tillsammans med norialgerna på medelvärme tills all vätska stekts ur svampen och den börjar få färg. Smaka av den med Maldon Flingsalt och TABASCO® Original, och ta därefter upp den ur stekpannan och lägg åt sidan.
 5. Sätt på pastavattnet så det får koka upp.
 6. I samma stekpanna, slå i mer olivolja och fräs därefter löken, vitlöken och persiljestjälkarna på låg till medelvärme tills löken blivit genomskinlig.
 7. Lägg ner tomaterna i stekpannan och fräs 3-4 minuter till så att tomaterna börjar mjukna. Ha därefter i det vita vinet och fräs någon minut så det reduceras ner och alla smaker blandas.
 8. Slå i grädden, rör om och smaka av med Maldon Flingsalt och TABASCO® Original. Lägg samtidigt ner din pasta i pastavattnet och börja koka.
 9. Låt såsen puttra på låg värme i några minuter medan pastan kokar klart.
 10. När pastan är ca 70 % klar så vänder du ner svampen i såsen, rör om och låter det koka upp.
 11. Sleva ner pastan direkt från kastrullen till stekpannan med såsen och rör om så allt blandas. Riv ner zest från 1 citron och all finhackad persilja. Späd med 2-3 dl pastavatten och rör om så allt blandas. Låt spisplattan fortsatt vara på så värmen gör att såsen tjocknar.
 12. Smaka av med mer Maldon Flingsalt och TABASCO® Original, toppa med några persiljekvistar och servera omgående!

2 Responses to Vegansk Pasta Vongole

 1. Dan 20 mars, 2021 at 07:31 #

  Hej och tack för härlig inspiration! Men lite osäker på beskrivningen av norin. 2 ark norialger blir väldigt mycket mer än 1/2 tsk. Mer 3-4matskedar. Är det inte bättre att bara skriva 2 ark norialger? Testade receptet idag, med 1 1/2 matsked nori hackad – det blev kanon! Stort tack för ditt engagemang och driv i en fråga som borde vara betydligt högre upp på den politiska agendan än vad den är i dagsläget!

 2. Catarina karlsson 12 mars, 2021 at 08:19 #

  Hej och stort tack för mycket härlig grön matinspiration!
  Jag har testat att laga detta nu med utgång från inspiration. Det blev jättegott trots att jag ersatte och lade till som man oftast gör med det man har hemma. Tog torkad shiitake plus en liten burk sommartryffel i olja. Alpros visp istället för havregrädde, Santa Marias Seafood&fish krydda, Sesamesan som topping med persilja samt torrostade pinjenötter, extra flingsalt, mandolinad paprika, olivolja samt såklart en hel del Tabasco. Sedan kom jag på att jag skulle sätta i typ en påse saffran, för att jag hade. Kommer göra detta fler gånger absolut. Men kommer lägga till mer av algerna
  Fortsätt med din underbara kreativitet!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes