Vegansk Pasta Carbonara 2.0

*I samarbete med Peas of heaven*

Hej!

Jag hoppas att allt är bra med er! Idag har jag ett riktigt roligt recept! Det här är ett av mina personliga favoriter och jag har faktiskt med det i bägge mina kokböcker, Vegansk Husmanskost och Vego i Världsklass, men det är än så länge opublicerat här på bloggen. Men då det är så rackarns bra så kände jag att vi måste ändra på den saken.

Och varför då inte göra det om inte i samarbete med grymma Peas of Heaven? De kommer nämligen ut med ett nytt växtbaserat bacon, eller peacon som de kallar det här i dagarna och de bad mig hitta på ett riktigt klassiskt recept som kan visa hur man på bästa sätt använder produkten. Vilket jag så klart gärna gör!

Peaconet påminner en del om Astrid och Apornas fejkonskivor som fanns förut och är gjorda av ärtprotein som skurits i tunna skivor i två olika färger. Ostekta är skivorna ganska spröda, men när de steks blir de knapriga och fasta och smaken är riktigt bra med tydlig rökighet. De funkar finemang att steka antingen som hela skivor, eller som jag gör i det här receptet, tärnade i bitar. Ett tips är att steka i rikligt med olja, då de ju är långt ifrån lika feta som vanligt bacon, och det hjälper till att göra dem extra knapriga.

Tricket med själva pastan är dock lika mycket baconet som det är den hemmagjorda veganska parmesanen som har blivit min nya kärlek i livet och som gör den här typen av italienska pastarätter väldigt mycket roligare! Jag har skrivit om det tidigare i mitt recept på Cacio e pepe och Pasta All’Amatriciana, men det kan verklgien inte hyllas nog. Det är tricket till den ultimata krämiga och ostlika vegopastan!

Nog snackat. Här har ni receptet!

Vegansk Carbonara 2.0, 4 portioner

 • 2 paket Peas of Heaven Peacon
 • 500 g spagetti
 • 1 näve färsk bladpersilja (valfritt)
 • 100 g naturella cashewnötter
 • 2 msk näringsjäst
 • 1 tsk salt
 • 2 msk havregrädde
 • Rikligt med nymald svartpeppar
 • Rikligt med rapsolja till stekning

Gör så här

 1. Börja med att göra cashewparmesanen. Mixa eller mortla cashewnötterna till ett fint mjöl. Det underlättar att använda en blender eller matberedare då en mixerstav riskerar att bara pressa ihop allt och göra nötsmör av allt. Blanda pulvret med näringsjäst och salt och smaka av. Det ska finnas en tydligt ostig och salt smak utan att det tar över. Förvara i en tätförsluten burk.
 2. Sätt på pastavattnet på kokning. Salta rikligt, pastavatten ska vara lika salt som havet! Börja koka pastan, men håll koll på koktiden så de inte kokar för länge. Du vill att pastan ska ha rejält med tuggmotstånd.
 3. Skär Peaconet i tärningar, ca 1×1 cm i storlek. Låt gärna skivorna sitta ihop ca 2-3 st i taget så får du lite tjockare bitar. Hetta upp en stekpanna med några msk rapsolja och stek peaconbitarna knapriga på medelvärme. Krydda med rikligt med svartpeppar medan du steker dem.
 4. Fiska upp de knaperstekta peaconbitarna ur stekpannan, men behåll den smaksatta oljan i pannan. Plocka upp pastan med en tång ur pastavattnet (SPARA PASTAVATTNET!) när det är ca 2 minuters koktid kvar på pastan (den kommer koka klart i stekpannan) och lägg i stekpannan med peaconfettet. Slå i 1-2 dl pastavatten i stekpannan och låt pastan koka med i pannan i 30 sekunder så den tar smak av stekfettet.
 5. Sänk värmen på plattan. Rör ner 1 dl cashewnötesparmesan och 0,5-1 dl pastavatten till, samt havregrädden och börja röra om så allt blandas noga. Du kommer märka hur stärkelsen från cashewnötterna och pastavattnet reagerar och krämar till en tjock sås. Om det blir för tjockt och klumpigt har du i lite mer pastavatten, och om det inte krämar tillräckligt har du i mer cashewparmesan.
 6. När såsen är riktigt fin och krämig så ta av pannan från värmen. Finhacka persilja och rör ner i såsen tillsammans med hälften av peaconet. Krydda med rikligt med svartpeppar och toppa med resten av peaconet. Om du inte serverar pastan direkt kan du med fördel röra ner 0,5-1 dl pastavatten till, då såsen lätt tjocknar och blir stabbig om den får stå för länge. Toppa gärna med lite mer persilja, svartpeppar och cashewnötsparmesan vid servering.

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes