Vegansk Paella och ett riktigt bra hållbart investeringstips!

*I samarbete med Paradiset*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Idag vill jag snacka lite allvar om det här med att tillsammans ta ansvar för var vi äter och hur det påverkar vår hälsa och vår planet. Och om att det faktiskt kan vara enklare än vi tror!

Maten vi äter står för 1/4 av vår klimatpåverkan, styr vår hälsa och påverkar den värld den produceras i enormt. Men det är samtidigt inte enkelt som konsument att varken välja eller äta rätt. Samtidigt vill vi helst också äta mat vi vet är god och bekant. Det är väldigt mycket därför jag försöker laga så mycket jävligt god veganmat som möjligt, och prata om det med så många som möjligt. För att det är långt mycket enklare att göra maten som människor redan älskar bättre, snarare än att försöka förändra folk och få dem att gilla något de inte gör.
Men det jag gör via Jävligt Gott räcker verkligen inte. De flesta söker inte sin matinspiration på instagram utan snarare i mötet med sina vänner och familj – där kan du göra stor skillnad – och matbutiken där de handlar varje dag.
Därför är medvetna och ansvarstagande matbutiker som tar ställning för bra mat otroligt viktiga. Paradiset är en matbutikskedja som bygger på just den idén; att hjälpa människor och göra det enkelt att välja och äta bra och hälsosam mat.
Nu expanderar Paradsiet ut i Sverige genom att ta in kapital för att kunna starta fler butiker och expandera sin e-matshandel för att kunna nå ut i landet, vilket jag tycker är fantastiskt, så detta inte bara blir en hjälp som Stockholmare kan få.
Det som är extra coolt är att Paradiset dessutom bygger sin verksamhet med sina kunder som delägare på riktigt, inte bara genom ett medlemskort. Just nu kan du bli en av Paradisets delägare och både få 20 % rabatt* på alla köp hos dem under ett år (*10% online), investera i en hållbarare framtid men också vara med och påverka deras utbud.

Vegansk paella, 4-6 portioner

 • 250 g eller 3 dl kortkornigt paella eller risottoris
 • 1/2 dl god oliv eller rapsolja
 • 200 g fast naturell tofu
 • 1 stor rödlök
 • 2 tomater
 • 1 fänkål
 • 2 paprikor
 • 1,5 msk rökt paprikapulver
 • 1 tsk chiliflakes
 • 4 klyftor vitlök
 • 1 tomat
 • En näve oliver
 • En näve soltorkade tomater + 1 msk olja från burken
 • 0,5 g saffran
 • 2 dl vitt vin
 • 1,5 liter utspädd grönsaksbuljong
 • 3-4 kvistar rosmarin
 • Rikligt med flingsalt

Ev. övriga extra grönsaker som passar:

 • Kronärtskocka
 • Gröna sojabönor
 • Sockerärtor
 • Grön och svartkål
 • Zucchini
 • Bönor av olika slag

Gör så här

 1. Börja med att skölja, skala och sedan skära fänkål, rödlök, paprika och tofu i stora grova bitar. Tofun kan du skära lite mindre.
 2. Finhacka vitlök och tomat
 3. Koka upp vatten till buljongen och lös upp/rör ut en buljongtärning eller fond i den enligt instruktioner på förpackningen
 4. Hetta upp en så stor stekpanna som du kan få tag i med rikligt med salt och oliv eller rapsolja i botten
 5. Stek fänkålen, rödlöken, paprikan och tofun på hög värme i oljan och saltet tills grönsakerna fått rejält med färg, utan att brännas
 6. Tillsätt paprikapulver, chilipulver, vitlök och tomat och rör om och låt steka 30 sekunder till.
 7. Ha i riset, oliver och soltorkade tomater, samt vitt vin och låt fräsa på hög värme i 1-2 minuter. Rör om så allt blandas jämt och riset fördelas i pannan.
 8. Slå över buljongen och saffranet och låt koka först på hög värme i 5 minuter, sänk sedan värmen till ca 2 av 6 på spisen (eller 4 av 10) och koka ca 10 minuter till. RÖR INTE OM! Då släpper riset ut stärkelse och det blir risotto av allting…
 9. Lägg sedan på några kvistar rosmarin på toppen av paellan och täck sedan stekpannan med ett lock eller med aluminiumfolie om du inte har ett lock till pannan.
 10. Låt koka klart på låg värme i 10 minuter till och smaka sedan av riset. Om det fortfarande inte har kokat klart, tillsätt lite mer vatten och låt koka 5 minuter till.
 11. Ta sedan av från plattan och låt vila 5 minuter innan servering. Klart!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , ,

12 Responses to Vegansk Paella och ett riktigt bra hållbart investeringstips!

 1. Pelle 19 juli, 2021 at 01:05 #

  Nu är det 2 rader med tomat i receptet 😉
  2 på ena raden och 1 på andra.
  Kanske blir överdos med 3 st.

 2. Patrik 23 juni, 2020 at 12:44 #

  Jag fick lite problme med vätskan, det verkar som det är alldeles för mycket vätska och blir mer soppa och ris än paella. Gott blir det nog iaf. Hade ganska mycket extra grönsaker, men enligt mitt risottoris så för en risotto bör jag kanske ha 7 dl biljong. Eftersom jag tillsatte 1,5 L enligt receptet så undrar jag om det råkar bli fel? Eller har jag helt missuppfattat? Kokat 30 min utan lock nu hög värme, vill inte förstöra ingredienserna genom att koka sönder allt så serverar den som en soppa =) Några tips?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 juni, 2020 at 12:38 #

   Hej! Man får alltid justera lite efter hur mycket ris man använder och hur kokningen blir. Blir det för mycket kan du låta det koka utan lock ett tag för att dunsta av är min erfarenhet.

   Blir det riktigt för mycket kan du ju alltid skopa ut lite vätska.

 3. Ny på växtbaserad kost 28 mars, 2020 at 09:53 #

  Hej!
  Finns det vitt vin att köpa i matbutiker eller behöver jag köpa det från systembolaget ? /Ny på växtbaserad påkost

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 mars, 2020 at 10:01 #

   Det finns matlagningsvin i matbutiker, men jag rekommenderar att du köper ett gott vitt vin på systemet.

 4. LUCIFER 24 augusti, 2018 at 08:33 #

  Är saffran nämnd någonstans i receptets how-to? Får jag hittar inte när det ska i

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 27 augusti, 2018 at 09:48 #

   Ah! Miss från mitt håll, det ska ner tillsammans med buljongen. Ska skriva in det.

 5. Angelica 20 augusti, 2018 at 08:32 #

  Supergod paella! =D

 6. Jenny 21 juli, 2018 at 07:30 #

  Vilken god paella! Så smakrik och vacker! När jag lagade så minskade jag på mängden buljong då det annars skulle bli alldeles för blött. Stämmer det att det ska 1,5 liter som det står i receptet?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 21 juli, 2018 at 07:36 #

   Jag uppskattade lite på en höft, det kan vara att det ska vara mindre! Jag mätte inte exakt när jag hällde i. Ta så mycket som du tycker verkar passa, det beror lite på typen av ris också. Mitt sög upp väldigt mkt.

 7. Josefin 10 juli, 2018 at 03:26 #

  Vill bara säga att du missat tomat i ingredienslistan. Tack för receptet! Ska lagas i veckan… när jag handlat tomat..

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes