Vegansk Oxfilé- och Bearnaisesåspizza

I samarbete med Oumph

Hej! Hörrni! Det här är väldigt kul! I två recept här nu framöver så har jag teamat upp med inga mindre än Oumph för att ge er riktigt jävla god vegansk mat!

Och inte nog med det – vi har dessutom gjort gemensam sak med ascoola Restaurang Rost vid Zinkensdam i Stockholm där dessa två rätter kommer serveras hela sommaren! Denna pizza kommer vara stående på menyn under hela sommaren, och carnita tacosen som kommer nästa vecka kommer finnas tillgänglig lite då och då.

För att fira detta kommer vi börja sommaren med en riktig fest på Rost nu på fredag, den 18:e juni och ni är inbjudna! Så klart är detta inom mån av utrymme, det är trots allt fortfarande Corona. Men det ser ut som att vädret kommer vara fint och vi kör drop in i mån av utrymme mellan 16.00 när Rost öppnar och fram till 22.00 som vanligt! Det kommer säljas pizza, carnitas, Rost övriga utbud och de har så klart fulla rättigheter. Hoppas ni vill komma och fira in sommaren med oss!

Oumph är ju som ni säkert vet ett av mina favoritmärken, och inte minst har deras produkter varit en huvudpelare i min matlagning i många år. Det var med stor glädje jag därför fick reda på att de nyss köpts upp av det internationella växtbaserade jätteföretaget Live Kindly Collective som har som ambition att bli ett av världens största internationella växtbaserade företag. De började med att köpa upp siten och mediaplattformen livekindly.com för några år sedan och har nu köpt upp bland annat Oumph, Fry’s, och Like Meat här i Europa! Med deras hjälp kommer Oumph nu att bli ett riktigt internationellt märke, en resa jag ser väldigt mycket fram emot att följa!

För att berätta om detta, och för att visa upp vad Oumph står för så kom en av Oumphs grundare – Anders ”Ankan” Lindén förbi Rost och så lagade vi en riktig jävla god pizza med oumph-oxfilé och hemmagjord vegansk bearnaissås! Spana in receptet nedan eller videon här ovanför för att se hur du kan göra din egen!

På Rost kör de med färdigbakade pizzabottnar, så du kan med fördel göra det du också, eller så kan du följa mitt enkla recept här!

För att göra bean riktigt god så behöver du också köpa hem lite svart salt som smakar svavel och ger den där karaktäristiska äggsmaken. Det kan du enkelt beställa online här!

OBS – I videon så har jag i två sorters soja, det blev lite för mycket, så jag uteslöt det ur receptet!

Oumphfilépizza

Oumphfilé

  • 2 paket naturell Oumph Chunk á 300 g st
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk sojasås
  • 1 msk svampfond
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ dl rapsolja
  • Rikligt med svartpeppar

Bearnaissås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka dragon
  • ½ dl kruspersilja
  • 2 dl kikärtsspad
  • 5 dl rapsolja
  • 3 ½ msk rödvinsvinäger
  • ½ – 1 krm gurkmeja
  • 1-2 krm svart salt (kala namak)
  • 3-4 msk margarin för smörsmak (jag rekommenderar Naturis Bredbart)
  • salt och peppar

Pizzan

  • 4 pizzabottnar, valfri färdig sort eller valfri deg
  • 300 g vegansk mozzarellatyp ost
  • 1,5 dl vegansk yoghurt eller creme fraiche
  • 2 burkar hela tomater av bra kvalitet
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 3 tomater
  • 100 g ruccola
  • Oregano
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här

Oumphfilén

  1. Tina oumphen och lägg i marinad med de övriga ingredienserna i 30-90 minuter.
  2. Vänd ut påsens hela innehåll i en stekpanna och låt steka tills marinaden stekts in i oumphen. Smaka av med ev. mer soja, senap och svartpeppar. Du kan också skippa detta steget och bara lägga den marinerade oumphen direkt på pizzan om du vill.

Bearnaissåsen

  1. Skala och finhacka schalottenlök. Separera stjälkarna och bladen på dragonen och finhacka bägge. Finhacka persiljan.
  2. Koka upp kikärtsspadet i en kastrull och reducera till hälften under kraftig kokning. Tillsätt rödvinsvinäger, dragonstjälkar och schalottenlök och låt koka upp.
  3. Sänk värmen så att spadet precis bara sjuder. Tillsätt gurkmeja och svart salt.
  4. Tillsätt långsamt olja samtidigt som du vispar kraftigt. Spadet kommer nu börja skumma kraftigt och vara genomskinligt under skummet. Efter hand som du vispar i oljan kommer skummet bli fastare och emulgera med oljan och spadet och såsen blir vitare och tjockare. Då kan du börja hälla ner olja snabbare tills du får en önskad konsistens. Skär det sig eller blir för tjockt tillsätter du bara lite vatten och vispar upp såsen igen. Du behöver inte oroa dig så mycket för temperaturen, det är okej att det småsjuder, däremot kan kokning spräcka såsen. Men då är det bara att vispa ihop den igen.
  5. Om du vill ha smörsmak så vispar du förstsåsen riktigt tjock, sedan låter du en generös klick växtbaserat margarin smälta ner i såsen. Detta kommer att göra såsen lite tunnare, känns den för tunn kan du bara slå ihop den med lite mer olja igen. Smaka av med salt och peppar.

Pizzan

  1. Börja med att förbereda dina ingredienser. Stek oumphen, slå bearnaissåsen, koka tomatsåsen och riv din ost.
  2. För att göra tomatsåsen, skala och skiva vitlöksklyftorna och fräs på låg värme i 5 min i rikligt med olivolja. Slå i tomaterna och krossa dem med en slev. Salta och peppra och krydda med oregano och låt koka på livlig värme i 30 min. Smaka av.
  3. För att förbereda din ost, riv den veganska osten och blanda med vegansk yoghurt till en ostkräm.
  4. Skala och skiva gullöken, skölj och skiva tomaterna.
  5. Bygg din pizza med tomatsås i botten, sedan ett runt lager vegansk ostkräm utklickad. Toppa med skivad lök, tomat och oumphfilé i ett jämnt lager. Ha inte för mycket fyllning, då blir pizzan soggig.
  6. Grädda på ca 225 grader i 10-12 minuter, eller tills pizzan fått fin färg.
  7. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa med bearnaise, ruccola, svartpeppar och lite mer oregano. Servera genast!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Oumph Carnitas | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 juli, 2021

    […] grundare, på Restaurang Rost vid Zinkensdamms IP här för någon vecka sedan! Det andra receptet, oxfilé och bearnaissåspizzan kommer ni kunna hitta på deras meny hela sommaren igenom och ibland kanske även dessa carnitas […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes