Vegansk Osso Buco

*I samarbete med Knorr Sverige*

Hej!

Hoppas allt är fint med er!

När Knorr hörde av sig och berättade om att de var på gång att släppa två stycken nya växtbaserade fonder, ”Fresh Vegetable Vegan Fond” och ”Rich Vegetable Vegan Fond” och undrade om jag ville testa att göra några recept med den sistnämnda så blev jag väldans till mig. Som ni vet från många tidigare inlägg så ÄLSKAR jag nämligen mörka, mustiga och smakrika växtbaserade fonder och har varit väldigt frustrerad över det skrala utbudet i matbutikerna.

För att laga riktigt god växtbaserad mat så måste man smaksätta rätt, och då krävs det bra smaksättare om man inte ska behöva göra matlagandet otroligt krånglig för sig själv. Det tar tid att koka sina egna buljonger och ganska få gör det överlag. Som vegetarian eller vegan har jag därför tidigare varit hänvisad till att använda de där bleka selleribuljongkuberna som funnits i matbutikerna. Att utbudet av mer avancerade och smakrika växtbaserade fonder och buljonger nu växer är helt fantastiskt – och är jag säker på – ett direkt resultat av att vi efterfrågat dem!

Så varför är en god och mustig vegofond så viktig då? Jo för att allt handlar om smak. Ska vi få fler människor att äta bättre så är det inte åsikterna som är det stora problemet. Folk VILL äta hållbart, men många upplever det för svårt och för tråkigt.

Och det här problemet är en av de saker som Knorr som varumärke nu vill lösa med sitt nya varumärkesfokus. Deras uttalade mål är att uppmana och underlätta bättre sätt att laga och konsumera mat på – för en mer hållbar framtid.

Och då anser jag att ett av de absolut enklaste och viktigaste sätten att lösa det på genom smarta genvägar som enkelt gör växtbaserad mat godare. Och knorrs nya fonder gör verkligen det. Med någon matsked av deras nya växtbaserade fonder så får du direkt mer djup i smakerna på dina grytor, biffar och såser. Vilket innebär att det blir godare, och därmed också mer lättillgängligt!

Värt att nämna är även att smakerna som Knorr har släppt är tänka att vara så bredasom möjligt. ”Fresh Vegetable” passar perfekt i mer lätta rätter såsom quinoasallader och fräscha såser. ”Rich Vegetable” är tänkt att fungera som en vegansk köttbuljong, det vill säga att ge djup och kropp i dina rätter.

Vad kan jag säga om Osso Buco då? Tja, jag har faktiskt aldrig själv ätit det (som med så många andra rätter här på bloggen då jag ju blev vegetarian när jag var 19 och fortfarande bodde i Borlänge där ingen typ visste vad Osso Buco var). Men jag har sett det lagas av kockar på TV, och det ser stört gott ut (om man då räknar bort kalvläggen med hela benbitar som det brukar vara :P). Kortfattat är det en italiensk köttgryta med vitt vin, tomat, timjan, vitlök och apelsin (samt lite chili i min version) som får koka i flera timmar och sedan serveras med pasta och gremolata. Hur kan det inte bli gott liksom? Det säger ju sig självt.

Här är receptet! Glöm inte bort att smaka av och krydda upp rejält, och låt det ta tid. Det här är en söndagsgryta. Inget man slänger ihop en vardagskväll.

Vegansk Osso Buco, 6 portioner

  • 2 medelstora morötter
  • 1 bit rotselleri (ca 150 g)
  • 1 medelstor gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 dl persiljestjälkar (finhackade)
  • 2 påsar texturerat vegokött á ca 300 g styck (förslagsvis oumph, vilket jag har här på bilden)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk torkad färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 1/2 -1 tsk torkade chiliflakes
  • 2,5 msk Knorr Rich Vegetable Vegan Fond
  • 1,5 msk ljus japansk sojasås
  • 1 burk hela tomater i tomatsås á 400 g
  • Juice och zestat skal från 1 apelsin
  • 2,5 dl vitt vin
  • 5-10 dl vatten
  • Salt och Svartpeppar efter smak
  • Rikligt med olivolja (då menar jag rikligt!)

Gremolata

  • 2 dl färsk bladpersilja
  • 1 klyfta färsk vitlök
  • Skal från 1 citron och juice från 1/2 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • En nypa flingsalt

Gör så här

  1. Börja med att skala morötterna, löken, rotsellerin och vitlöken. Tärna rotsakerna, persiljestjälkarna och löken i små fint och finhacka vitlöken. Fräs tills allt mjuknat i rikligt med olivolja i en stor gryta.
  2. Ha i vegokött, vetemjöl, timjan, lagerblad och chiliflakes i grytan och rör om så allt blandas. Stek i någon minut till tills det börjar dofta gott.
  3. Slå i vin, tomater, Knorr Rich Vegetable Vegan Fond, sojasås, juice och zest från apelsinen och 5 dl vatten och rör om. Klipp tomaterna i bitar med en gaffel där de flyter runt i grytan och låt koka upp. Koka därefter på låg värme, utan lock i minst 1,5 timme.
  4. Smaka av därefter och tillsätt ev. mer sojasås, peppar, timjan, apelsinjuice eller vitlök efter smak och tycke. Låt koka 10 minuter till och servera sedan.

Gremolata

  1. Finhacka persilja och vitlök och blanda med citronjuice, citronzest, olivolja och salt och rör om.

Till servering

Osso Buco serveras traditionellt med Risotto Milanese, vilket är saffransrisotto! Men det funkar lika bra med polenta eller helt vanlig pasta! Då föredrar jag någon lite roligare version av penne eller fusilli, typ tortiglioni eller fusilli bucati!

Gärna också med en god sallad och lite gott bröd. Så klart!

, , , , , ,

11 Responses to Vegansk Osso Buco

  1. Claudia Zanetta 2 oktober, 2019 at 07:16 #

    Hej!! Är så glad att du lagade detta och delade med dig
    Men… vilken vego kött använde du?
    Har varit vegetarian i 2 år typ.. så är fortfarande lite vilse och försöker att lära mig skillnaden mellan olika quorn, soya, ooump,etc
    Tackar ödmjukast
    Claudia

  2. Linnea 29 september, 2019 at 12:47 #

    Hur mycket vitt vin ska det vara i? Står inte i receptlistan men i beskrivningen punkt tre ”Slå i vin”….

  3. Emmi 27 september, 2019 at 09:46 #

    Jesus Kristus vad gott det var. Till och med min köttis-sambo älskade det. Har provat flera av dina recept och denna blev verkligen en favorit! Tack för allt du gör!

  4. Helen 27 september, 2019 at 06:14 #

    Slå i vin? Står inget om vin i ingredienserna.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 september, 2019 at 05:09 #

      Oj! Vilken miss. Jag lägger till det. Tack hörrni! 2,5 dl vitt vin ska i.

  5. L 26 september, 2019 at 07:43 #

    Hej! Hur mycket vin ska i?

  6. Camilla 26 september, 2019 at 07:31 #

    Låter gott! Missade hur mycket vin det ska vara i?

  7. Marta 25 september, 2019 at 06:16 #

    Gott! Vilket vegokött rekommenderar du? Jag tycker det är så svårt att veta vad som blir bra ..

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 september, 2019 at 05:11 #

      Här körde jag oumphs naturella chunks. Det blir jättebra!

  8. Marta 25 september, 2019 at 06:13 #

    Gott! Vilket vegokött rekommenderar du? Tycker det är så svårt att veta vad som blir bra ..

Kommentera