Vegansk Okonomiyaki

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej!

Jag hoppas allt är bra med er! Idag har jag ett nytt väldigt smarrigt recept till er i samarbete med Ta Fram Det Bästa. Det är en riktig japansk comfort klassiker, Okonomiyaki!

Okonomiyaki är en kålpannkaka som vanligtvis görs med en massa ägg, bacon, bonitoflingor (dvs torkad tonfisk) och en massa andra relativt obskyra smaksättare. Men jag har tagit på mig att göra en lite enklare version på råvaror som jag tror att de flesta av er lätt får tag på. Jag har ju, min vana trogen, dessutom veganiserat receptet så ni slipper använda er av ägg, fisk eller bacon för att kunna njuta av denna fantastiska kreation!

Riktig okonomiyaki använder dashi som huvudsaklig vätska i pannkakan. Du kan göra egen vegansk dashi genom att koka upp vatten med shiitakesvamp och kombu, låta svalna och sedan smaksätta med kikkomansoja. Men då jag ville göra en enklare version så skippade jag detta steg helt och kryddade min pannkakssmet med kikkomansoja och rostade norialger istället. Det blev jättebra, men om du vill så kan du ju byta ut havredrycken och kikkomansojan i receptet mot hemmagjord dashi!

Kikkomansojas fermenterade umami och sälta är verkligen nyckeln till att få till den här rätten på bästa sätt. Den ger både djup och sälta till själva pannkakan, men också till såsen som du toppar pannkakan med. Dessutom är den en hantverksprodukt utan några konstiga tillsatser. Bara, soja, vete, salt och vatten!

Klassisk okonomiyakisås består av en blandning av kikkomansoja, ketchup, worchestershiresås, ostronsås och socker. Men då både ostronsås och worchorsi…. innehåller fisk så hoppade jag över dem. Det finns alternativ till ostronsås, men den är inte så lätt att hitta. Istället använde jag TABASCO®  för att ge såsen min egna twist!

TABASCO®  är gjord på chili som fått fermentera i tre år och därmed fått en helt unik djup syra och styrka som funkar sjukt bra som smaksättare i sådana här såser. Du får inte bara hetta, utan också syra och lite extra umami.

Sist så har jag då så klart också tagit bort äggen ur min okonomiyaki. Vanligtvis är den som en mix mellan omelett och pannkaka, men jag valde att gå helt och hållet på pannkaksspåret. Om du vill kan du ha i lite svart salt för att ge en lite äggigare karaktär till din veganska okonomiyaki, men jag tyckte att det smakade fint utan!

Vegansk Okonomiyaki 2-3 portioner

Pannkakan

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 sk bakpulver
  • 1,5 msk Kikkomansoja
  • 0,5 dl kikärtsspad 
  • 2,5 dl havredryck 
  • 2 msk inlagd ingefära
  • 1 ark nori
  • 400 g vitkål
  • 2 salladslökar
  • 100 g rökt tofu 
  • En nypa Maldonsalt
  • Rapsolja till stekning

Okonomiyakisås á la Jävligt Gott

  • 1 dl ketchup
  • 1,5 msk Kikkomansoja
  • 1 msk socker
  • TABASCO®  efter smak

Toppings

  • 1 ark nori
  • 1 msk inlagd ingefära
  • 1 salladslök
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 tsk furikake eller rostade sesamfrön

Gör så här

Pannkakan

  1. Börja med att strimla vitkålen och skiva salladslöken fint. Riv den rökta tofun på den grova sidan av ett rivjärn.
  2. Riv två ark norialger i småbitar och rosta i en torr stekpanna tills algerna ljusnat lite och det doftar gott. Lägg åt sidan.
  3. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs vitkålen, salladslöken och tofun i ca 5 minuter på hög värme tills kålen mjuknat och fått färg. Salta lite lätt med Maldonsalt så vätskar kålen ur snabbare.
  4. Blanda under tiden ihop smeten till din pannkaka. Börja med att blanda mjöl och bakpluver i en bunke så det blandas jämnt. Rör ner Kikkomansoja, kikärtsspad och havredryck så det blandas jämnt.
  5. Strimla den inlagda ingefäran och blanda ner den samt hälften av norialgerna i smeten och låt stå tills kålen har stekts klart.
  6. När kålmixen är mjuk och har fått en del färg så rör du ner den i pannkakssmeten. Rör om så allt blandas väl.
  7. Häll ner lite mer rapsolja i samma stekpanna som du just stekte kålen i och vänd ner hela pannkakssmeten i stekpannan. Platta till så det ligger jämn och stek på medel/låg värme under lock i ca 5-7 minuter tills pannkanssmeten satt sig. OBS – viktigt att använda en panna med bra nonstick!
  8. Försök nu lossa pannkakan utmed kanterna och vänd den med en tallrik. Stek 5 minuter på andra sidan fast nu på medelvärme i lite mer rapsolja.
  9. Om det behövs så stek 1-2 minuter på medelvärme på den första sidan igen om den inte fick tillräckligt med färg och stjälp därefter upp pannkakan på ett serveringsfat. Den får bäst konsistens när den fått svalna i 5 minuter och sätta sig, så det är ingen brådska!

Sås och toppings

  1. Blanda ihop alla ingredienser till okonomiyakisåsen. Smaka av med TABASCO® , socker och Kikkomansoja tills du är nöjd med balansen. Den ska vara het och sötsyrlig.
  2. Strimla salladslöken och den picklade ingefäran.
  3. Fyll en plastpåse med såsen och en annan med majonnäs. Klipp små pyttehål i kanterna på påsarna och spritsa pannkakan först med sås och sedan med majonnäs. Toppa med ingefära, salladslök, resten av norialgerna och sist furikake.
  4. Servera ljummen och skuren i kvartar!

2 Responses to Vegansk Okonomiyaki

  1. Gustav 24 mars, 2021 at 04:04 #

    Hej Gustav!
    Tror du att man skulle kunna göra Okonomiyakin i ugnen istället för att använda stekpanna?
    /Gustav

    • Gustav 30 mars, 2021 at 08:09 #

      Svarar på min egen kommentar här (passande också att jag heter Gustav 🙂 )

      Det funkar fint i ugn! Tog en ugnsform i plåt och körde in den på 225 grader på bakplåtspapper. Vände pannkakan (lägg ett nytt paper ovanpå tillsammans med en ny plåt/ugnsgaller och vänd plåten uppochner – simple as that) efter ca 15 min kanske och lät den vara inne tills att smeten inte var alltför degig.

Lämna ett svar till Gustav Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes