Vegansk nyårsmeny – Mera förslag!

Hej!

Förra året skrev jag ett mastodontinlägg med flertalet olika veganska nyårsmenyer, och då jag veta att ni verkligen älskar nyårstips så tänkte jag att jag inte skulle vara sämre detta år heller!

Om ni är nyfikna på fler veganska tips på menyer och goda lyxiga rätter ni kan bjuda vännerna på till nyår så tycker jag att ni ska checka in det förra inlägget, men om ni redan har bläddrat igenom alla de rätterna och vill få 2017 års uppdatering så kommer den här nedan! Jag har tagit några av mina favoriträtter från året och sammanställt dem i ett gäng olika menyer. Hoppas du hittar någon du gillar. 🙂

Många tycker att det är svårt att komma på lyxig vegansk mat och lite större och mer spännande rätter som passar när det ska bjudas på fest. Ofta fastnar folk i böngrytsträsket eller stirrar sig blinda på grönsaksbiffarna, och jag förstår att det ibland känns lite svårt att få rotsaker att kännas lyxiga. Men det går! Det jag ofta brukar göra är att helt enkelt luska ut något som känns lyxigt och roligt överlag, och sedan se om det finns något bra sätt att göra den menyn vegansk. Ofta är det lättare än vad man kan tro! I alla fall om man har en viss koll på veganska tekniker och råvaror. Om du inte har det så sörj inte – för du har ju mig som kan det åt dig och som redan har nördat fram ett gäng riktigt goda menyer.

Et Voila!

Ungerskt nyår

Den här menyn serverade jag på ett event tillsammans med Brutal Brewing i våras. Den funkar dock precis lika bra på nyår om du gillar de lite mustigare östeuropeiska smakerna!

Surkålsbruschettas

Kumminkryddade frillspett med stuvad savojkål och persiljestekt potatis

Citronkladdkaka med ölkräm

Asiatiskt nyår

Även den här menyn lagade jag till ett samarbete där jag tillsammans med Tzay bjöd ett gäng vänner och kollegor på en trerätters asiatisk middag baserad på Tzays olika nya produkter. Perfekt för dig som vill ha något klassiskt, men lite lättare till nyårsbubblet!

Satayspett med jordnötssås

Vietnamesisk nudelsallad med BBQ filéer

Grillad ananas med chilichokladsås

Klassisk nyårsmeny

Den här menyn baseras faktiskt på min påskspecial från i våras, men om man lyfter ut svamp och nötsteken och skagentoasten och serverar dem som huvud- och förrätt på nyår istället som delar av en buffé så blir de perfekta för att ge dig den klassiska lätta starten till bubblet och den mäktiga huvudrätten. Servera gärna steken till en potatisgratäng eller till hasselbackspotatis och med en god hemmagjord gräddsås.

Som efterrätt tycker jag att ni ska käka en vanlig klassisk kladdkaka. Ha lite extra flingsalt på toppen och stoppa ner några färska hallon i smeten innan den gräddas för en extra lyxig touch!

Skagentoasts

Svamp och Nötstek

Vegansk kladdkaka

Italiensk nyårsmeny

Det här är en lite mer avancerad nyårsmeny som kommer att imponera på dina gäster med nya och roliga tekniker, samtidigt som den är lite lättare. En die hard italienare skulle säga att den här menyn ”saknar köttet” då den bara serverar primi piatti, dvs pasta och grönsakerna som brukar följa med till köttet. Men jag ser det som en ursäkt att få käka extra mycket av det som EGENTLIGEN är gott på menyn, dvs grönsaker och pasta!

Ratatouille

Cacio e pepe

Pannacotta

 

Svensk nyårsmeny från Jävligt Gott på Växthuset

Det här är också en meny jag komponerade under ett av alla mina samarbeten under året. Jag fick den stora äran att göra ett gästspel på restaurang Växthuset i februari och då serverade jag den här trerättersmenyn inspirerad av svensk husmanskost. Skagentoasten kommer i repris, men det är för att den är så jävla god och jag helt enkelt inte kan hålla mig borta ifrån den!

Skagentoast

Viltskav på ostronskivling med bräserad kål och potatismos

Blåbärspannkakor med chokladsås

Indisk meny

Om ni vill ha något lite mer kryddigt på nyår!

Onion Bahji

Kofta Masala

Är sämst på indiska efterrätter! Mangolassi kanske? Mixa ihop fryst mango, vaniljyoghurt och kardemumma och njut!

Japansk meny

Något för dig som älskar sjögräs och spännande nya smaker från öst!

Sashimisallad

Ramensoppa

Lika kass på japanska efterrätter tyvärr! 

Bubblare

Här är ett till gäng goda rätter från i år som säkert gör sig bra på nyår om du är på det humöret! 🙂

Biff Rydberg

Nachotallrik

Pasta All’Amatriciana

Avocadohalvor med tångrom och majonnäs

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required, , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Vegansk nyårsmeny – Mera förslag!

 1. Mattias 29 december, 2017 at 08:32 #

  Ser fantastiskt ut, och här slutar mitt letande efter nyårsmeny, det blir otippat svenskt till nyår!

  Tack för kul inspiration!

 2. Alexandra Molnar 27 december, 2017 at 09:43 #

  Ungerskt veganskt nyår, vilken fantastisk idé! Jag ska prova den menyn!

  Tyvärr är jag ensam vegetarian i vårt umgänge så det blir en hel del kött på nyårsbordet, men jag tänkte smyga in några veganska alternativ.

  Rätterna som jag gör till mig själv brukar gå åt först, ibland utan att jag ens har hunnit smaka och då sitter man där utan mat sen när de andra äter köttet… Men jag har lärt mig nu, jag lägger undan en portion till min INNAN jag låter de andra smaka…

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 december, 2017 at 12:34 #

   Eller laga tre gånger så mycket! Uppenbarligen gör du ett bra jobb med att göra dina familjemedlemmar minde vegoskeptiska!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk nyårsmeny – flera förslag! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 december, 2017

  […] nyårsmeny, flera förslag Vegansk nyårsmeny – Mera förslag! Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Vegansk Tapas 2 och lite update på vad […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes