Vegansk majonnäs

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Är det något som jag ofta propagerar för att alla borde kunna laga själva så är det majonnäs. Och inte vilken majonnäs som helst utan framförallt den veganska varianten på kikärtsspad! Dels för att det blir minst lika gott som den gjord på ägg, men också (och då kanske framförallt) just för att den inte innehåller ägg och ändå är precis lika enkel och god.

Det är sjukt svårt att få tag på goda färdiga veganska majonnäser i butik i Sverige idag. Vegme har lanserat en ny sojabaserad majonnäs som börjar finnas i fler butiker nu, och på vissa väldigt välsorterade butiker kan en ibland hitta Follow Your Hearts Veganaise som bägge är goda, men i övrigt så är alla andra ”veganska” majonnäser snarare ”skitbilliga kopior där de helt enkelt inte velat betala för riktiga ägg och istället använder en massa kemiska emulgeringsmedel som gör att allting bara smakar kemilabb… Inte så kul.

Den här majonnäsen smakar precis bara det du smaksätter den med. Kikärtsspadet är neutralt och ger i stort sett ingen smak alls.

Majonnäsen är perfekt som grundsås för hamburgerdressing, remouladsås, skagenröra, en kall bearnaisesås och jag vet inte vad. Allt möjligt gott!

Det här videoreceptet är dessutom lite av en försmak av vad som komma skall av Jävligt Gott i mer rörlig form! Håll koll på Youtube, Facebook, bloggen och  Instagram framöver – och ge mig gärna feedback på vad ni tycker 🙂

Tips!

  • Att alla ingredienser ska ha ungefär samma temperatur när du vispar ihop dem, så ta ut allt ur kylskåpet en stund innan
  • Det krävs ganska mycket kraft för att vispa upp rätt fluff i såsen, så jag rekommenderar att du använder en stavmixer till detta. En blender kan lätt bli för varm när den varit igång för länge och en handvisp kommer sällan upp i den fart som krävs vilka bägge två minskar chansen för en bra sås. Så kör elvisp! Gärna i en smal skål eller bägare som ytterligare ökar effekten
  • Du kan krydda din majonnäs hur du vill. Ha i en klyfta vitlök, lite ljus soja och mer senap för en mustig umamidoftande aioli eller kanske lite mer senap och vitvinsvinäger istället för citron för en kaxigare fransk majonnäs.
  • Ha i alla vätskor innan du börjar mixa. Majonnäsen tappar lätt stunsen om du har i för mycket vätskor, framförallt syrliga vätskor, efter att den är klar. Då måste den mixas upp på nytt med mer rapsolja. Så om du vet att du ska göra en remoulad med extra syra i, ha i den syran redan från början när du gör majonnäsen för bästa resultat. Det är svårt att mixa majonnäsen på nytt när du redan haft i kapris och gurka!

Vegansk Majonnäs, 3 dl

  • 3 msk kikärtsspad
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

23 Responses to Vegansk majonnäs

  1. Liz 2 september, 2019 at 05:49 #

    Jag hittade felet!! Det får INTE vara salt i aquafaban.
    Jag hade kört på ica eco kikärtsspad och bara misslyckats men första gången jag provade hade jag zeta eko utan salt i spadet o första gången funkade det. Har lyckats varenda gång med zeta nu efteråt men man får se upp så man inte blir girig och övermättar för då blir krämen vatten istället. Jag undviker också helt salt i under vispningen utan saltar efter. Oljan hälls i en tunn stråle efter att jag stavmixrat ihop vitlöksklyftorna (obligatoriskt!!) med syran o aquafaban.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 september, 2019 at 03:28 #

      Ah, bra där! Ja jag använder alltid utan salt, och om man saltar majon innan man börjar mixa så går det inte. Vilket leder mig till att tro att du har helt rätt! Och nej, man ska verkligen inte övermätta med för mycket olja. Snyggt!

  2. Liz 19 juli, 2019 at 06:27 #

    Det spelar ingen roll hur jag gör, 9 av 10 gånger får jag vatten. Den där ynka gången det funkar blir det antingen halvfluff eller superkrämigt. Men jag gör på samma vis och förstår verkligen inte varför det inte går. Flera flaskor olja har fått kastas i jakten på att få reda på vad 17 som går snett, för vattensörjan går ju inte att rädda heller.

    Någon med liknande erfarenhet som kan komma med ett tips eller två?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 25 juli, 2019 at 04:11 #

      Se till att inte använda för mycket olja. Se till att du inte hettar upp mixen med en dålig blender eller mixerstav. All olja funkar heller inte lika bra är min erfarenhet, jag använder oftast zetas vanliga eller ekologiska rapsolja. För billig olja har jag också haft problem med.

      • Dojjan 25 augusti, 2019 at 12:35 #

        Jag har samma upplevelse
        Efter att 9 av 10 gånger funkat problemfritt har jag helt tappat självförtroendet. Jag har alltid dumpat i alla ingredienser i en hög kanna och stavmixat det till ett gorgeous fluff, men nu skär det sig hela tiden! Har testat att strila istället och det har funkat någon gång men sen inte nästa.
        Tycker du kan skriva vilka märken som funkat för dig så man iaf har rätt förutsättningar!
        Sedan tycker jag följande paragraf är lite otydlig:
        ”Det krävs ganska mycket kraft för att vispa upp rätt fluff i såsen, så jag rekommenderar att du använder en stavmixer till detta. En blender kan lätt bli för varm när den varit igång för länge och en handvisp kommer sällan upp i den fart som krävs vilka bägge två minskar chansen för en bra sås. Så kör elvisp!”
        Rekommenderar du stavmixer eller elvisp? Eller kanske båda?

        Får jag väl till det så kan jag dock rädda det som skurit sig genom att blanda i det i den som fluffade till sig som den ska, så jag brukar bara ställa in det i kylen till nästa gång jag orkar prova igen (och har köpt mer rapsolja)

        • Jävligt gott
          Jävligt gott 31 augusti, 2019 at 12:24 #

          Hej! Jag rekommenderar nog främst stavmixer, då kan du ha en mindre bunke.

          Jag använder nästan alltid Zetas oekologiska rapsolja. Den funkar nästan alltid.

  3. Alexandra 17 juli, 2019 at 05:37 #

    Hur gör man bearnaisesås på detta recept?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 25 juli, 2019 at 04:09 #

      Byt ut rapsoljan mot rapsolja med smörsmak om du vill ha smörigheten och låt dragon, vinäger och scharlottenlök reducera ner tillsammans med kikärtsspadet i början och gör sedan som vanligt! Det funkar dock inte med margarin, men kan funka med smör om du nu vill använda det.

  4. Lale 7 april, 2019 at 04:04 #

    Tack för superbra sida!

    Visst ska det vara 1 matsked dijonsenap i ditt recept, inte tesked? Jag såg nämligen hur du gjorde i filmen.

    Hälsn. /Lale

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 april, 2019 at 01:48 #

      Man får smaka av lite. En msk kan bli lite mycket, men det beror på hur mycket olja du använder och vad för smak du föredrar. I videon gör jag lite mer än vad detta recept blir.

  5. Pelle 18 december, 2018 at 10:02 #

    Kör alltid med sojamjölk istället för kikärtsspad. Funkar finfint det också 🙂

  6. Eva 18 februari, 2018 at 06:35 #

    Jag var så skeptisk, men testade. Och så coolt! Kemi är ren magi! Blev hur bra som helst, lika gott som äggmajonnäs. Nu är frysen laddad med kikärtsspad för kommande ceasarsallader och bearnaise.

  7. Catharina 1 februari, 2018 at 06:19 #

    Fantastiskt god! Vet du hur länge kikärtsspad håller sig i kylen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 februari, 2018 at 02:29 #

      Typ en vecka. Men du kan frysa in det! Frys ner i tärningar i en isbitsbricka och ta fram efter behov 🙂

  8. Lisa 21 november, 2017 at 11:14 #

    Hej Gustav! Hur länge håller mayon? Tack för en sjukt bra blogg, får så mycket inspiration vilket är tacksamt då vi ganska nyligen börjat äta växtbaserat!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 november, 2017 at 10:25 #

      Hej! Tack! Vad glad jag blir! 🙂 Den håller i ca 2 veckor i försluten burk eller flaska.

  9. L 31 oktober, 2017 at 01:41 #

    Kanske dum fråga men går det att göra utan oljan?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 november, 2017 at 08:08 #

      Hej! Nej tyvärr det går inte. Hela poängen är att majonnäs är en oljebaserad sås. Om du vill ha något nyttigare skulle jag rekommendera att till exempel använda oatlys ifraiche eller någon halvtjock sojayoghurt.

  10. Johan 24 oktober, 2017 at 07:34 #

    Det går faktiskt precis lika lätt att blanda allt och bara mixa. Så här gör jag:
    0,5 dl Aqua faba
    2 tsk äppelcidervinäger
    1 tsk dijonsenap
    2 vitlöksklyftor (om du gör aioli)
    1,5 dl solrosolja
    0,5 dl rapsolja
    Salt och vitpeppar
    Mixa i 10-15 sekunder. Klart!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bara en Burgare – solocean.se - 29 augusti, 2019

    […] För er som vill ha vegansk majonnäs finns utmärkt vara i Follow Your Hearts Veganaise. Kan vara lite svår att få tag på, men finns dock att köpa här Vegan Godis. Ni som vill uppfinna hjulet igen kan försöka med det här receptet. […]

  2. Vegansk schnitzelburgare | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 12 mars, 2019

    […] 1 dl växtbaserad majonnäs (köp färdig eller klicka här för recept på hemmagjord) […]

  3. Veganska ägghalvor 2.0 | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 december, 2018

    […] 2 dl växtbaserad majonnäs […]

  4. Vegansk tunnbrödrulle med kimchi – Gästspel på Taku Taku, Teatern i november! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 6 november, 2018

    […] dl vegansk majonnäs (Gör egen eller köp till exempel […]

Lämna ett svar till Lisa Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes