Vegansk lasagne med Bärtafärs

I samarbete med Bärta

Hej!

Det här med att laga den perfekta lasagnen är verkligen en livslång utmaning. Är man riktigt säker på hur man ska få den så där perfekt krämig, mustig, fast och samtidigt med så där härligt knaprig yta? Eller finns det något att slipa på? Det känns som att det alltid finns något att slipa på.

Och då ska vi inte prata om hur utmanande det är att få till allt det där när du dessutom begränsar dig själv genom att insistera på att göra lasagnen vegansk, dvs utan de vanliga kryckorna med parmesanost och mozzarella för att få till mustigheten och krämigheten.

Men är det omöjligt? Att göra en perfekt vegansk lasagne? Vem vet. Finns det en perfekt lasage över huvud taget?

Men att göra en jävligt god vegansk lasagne då? Det är i allra högsta grad möjligt, och denna blev fan inte dålig.

Jag använde mig dessutom av smulad Bärta Helbit istället för vegofärs i såsen, och det blev verkligen HUR bra som helst. Bärtan har en seg och tuggig konsistens som när den först knapersteks lite ger ett fantastiskt bett och djup till köttfärssåsen. Bland de bästa alternativ till köttfärs jag testat faktiskt! Det blir ju ganska grova bitar, då Bärtan innehåller hela gula ärtor och har en ganska fast konsistens i sig, men jag gillar när det är lite mer varierad konsistens på min färs, och inte bara småsmul som det lätt blir med gamla klassiska vegofärsar eller belugalinser. Här får du något att bita i.

De groddade och fermenterade gula ärtorna har en naturlig umami och syra, som hjälper till att ge smak till såsen också. Det enda lilla tricket jag använde mig av var att jag stekte Bärtafärsen separat i lite sojasås innan jag vände ner den i grytan och lät den koka med de sista 20 minuterna för att ge extra bra tuggmotstånd. Annars gjorde jag precis som vanligt. Det är ju en extra bonus att Bärta dessutom både är ekologisk och gjord på svenska råvaror!

Här är några ytterligare pointers för en lyckad vegansk lasagne:

  1. Ostsås är din bästa vän. Gör en redig bechamelesås enligt receptet nedan, riv ner vegansk ost som du låter smälta i den, och snåla inte på mängden! Detta gör att du får ostsmak på hela gratängen och en krämig och härlig konsistens. En lasagne som är torr när den går in i ugnen kommer vara snustorr när den kommer ut.
  2. Krydda rejält. Både köttfärssåsen och din ostsås. Du har tre komponenter i din lasagne, ostsåsen, köttfärssåsen och pastan. Pastan kommer att suga upp smak, och en trist ostsås/bechamele riskerar att ytterligare spä ut smakerna i din köttfärssås. Krydda köttfärssåsen lite mer än du tycker behövs, och ha rejält med salt, vitpeppar, ost och muskot i din ostsås!
  3. Baka lasagnen länge på låg värme, med lite högre temperatur i slutet. Det gör att du slipper förkoka pastaplattorna och du får en perfekt fin och knaprig yta i slutet.
  4. Och sist. Ställ en plåt under lasagnen i ugnen, så gör det inget om det droppar över kanten!

Vegansk lasagne med Bärtafärs, 8 portioner

Bärtafärssås

  • 1 gul lök
  • 100 g vitkål
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 stor morot
  • 40 g torkade soltorkade tomater (ej i olja, går att byta ut mot 100 g i olja)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 5 lagerblad
  • 2 burkar krossade tomater á 400 g st
  • 2,5 dl gott rödvin
  • 4 dl vatten
  • 1,5 msk kinesisk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk sirap/socker
  • 360 g Bärta Helbit
  • 1 msk japansk sojasås
  • Rikligt med olivolja till stekning
  • Salt och rikligt med svartpeppar

Ostsås

  • 75 g veganskt margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter växtdryck baristatyp
  • 200 g vegansk ost, original smak
  • 1 krm muskot, efter smak
  • Rikligt med salt och vitpeppar

Övrigt

  • Ca 500 g torkade lasagneplattor (beroende på vilken form du har)
  • Grönsallad till servering

Gör så här

Bärtafärssås

  1. Börja med att förbereda dina grönsaker. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och tärna moroten, vitkålen och sellerin. Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar.
  2. Hetta upp en stor gryta med rikligt med olivolja och fräs alla ovan nämnda grönsaker tills de mjuknat och det doftar gott.
  3. Vänd ner tomatpuré, oregano, timjan och svartpeppar och fräs i några minuter till, tills tomatpurén är jämt fördelad och inte längre rå.
  4. Vänd ner krossade tomater, rödvin, lagerblad, kinesisk sojasås, grönsaksfond och vatten och rör om. Låt koka upp och koka därefter i 30-90 minuter på låg värme, beroende på hur lång tid du har. Ju längre det får koka desto godare! Ta fram Bärtan och låt tina i rumsteperatur om den är fryst.
  5. Smaka därefter av såsen med salt, sirap och peppar tills du är nöjd och låt såsen puttra vidare medan du förbereder färsen.
  6. Smula Bärta Helbit i småbitar med händerna. Du vill försöka få till relativt små bitar i varierande storlekar, så det påminner om färs.
  7. Hetta upp en stekpanna med oliv eller rapsolja och stek Bärtan på hög värme i ca 5 minuter tills den fått fin stekyta. Slå i sojasås och svartpeppar och låt steka in. Smaka av så det smakar gott!
  8. Vänd ner bärtafärsen i din sås och låt koka i ca 15-20 minuter till så alla smaker blandas väl. Nu är såsen klar!

Ostsås

  1. Hetta upp en kastrull på åtminstone 1,5 liter med margarin i botten. När margarinet har smält rör du ner mjölet och vispar så allt blandas.
  2. Fortsätt bryna mjöl och smörblandningen i någon minut så mjölet tillagas lite. Då blir det godare och du slipper mjölsmaken.
  3. Vispa därefter ner 2-3 dl växtdryck i taget, vispa bort alla klumpar och låt koka upp innan du häller i nästa omgång. Detta förhindrar klumpar och ger dig kontroll över hur tjock sås du vill ha. När all dryck är nervispad är du klar. Rör konstant om i botten så länge såsen står på plattan, den bränns lätt i botten annars.
  4. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot. Du vill ha en smakrik och mustig sås.
  5. Riv den veganska osten på grova sidan av ett rivjärn.
  6. Sänk värmen på plattan rejält och vänd ner osten i såsen. Rör om tills den smält, utan att såsen kokar upp. Smaka av på nytt och justera med mer ost om du inte tycker att det smakar ostigt nog. Håll såsen varm tills det är dags att använda den, kallnar den så stelnar den.

Bygg din lasagne

  1. Börja med ett lager ostsås i botten, därefter ett enkelt lager pastaplattor. Bryt dem i bitar om det behövs för att täcka botten jämnt.
  2. Bygg därefter varje lager med både bärtafärssås och ostsås och därefter fler pastaplattor tills du nått toppen eller fått slut på ingredienser, vilket som nu händer först.
  3. Avsluta med ett lager pastaplattor täckt enbart av ostsås.
  4. Gratinera i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter och avsluta de sista 5 minuterna på 225 grader för att ge extra yta och krisp.
  5. Låt svalna i 15-20 minuter innan servering för bästa konsistens. Servera med en stor och god grönsallad!

4 Responses to Vegansk lasagne med Bärtafärs

  1. Marita 23 maj, 2021 at 07:09 #

    Den blev SÅ god!

  2. Fredrik 19 april, 2021 at 03:34 #

    Hej!

    Kokar du såsen med eller utan lock?

  3. köksblandare guld 19 april, 2021 at 01:40 #

    Det såg så jävla gott ut 🙂

  4. diskmedelspump vit 14 april, 2021 at 10:58 #

    Hur god var inte den då?

Lämna ett svar till Fredrik Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes