Vegansk köttfärssås med pistou

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Jag sitter i skrivande stund i bilen på väg hem från sommarhuset nere i Skåne där vi spenderat midsommar (i baksätet så klart..!). Mina svärföräldrar har nyligen byggt ett nytt hus där nere vid Skälderviken och det har verkligen blivit helt fantastiskt. Jag kan knappt tro att jag har sådan lyx att få hänga i ett så fint hus om somrarna nu framöver!

Vi har invigt huset genom att laga en massa god mat och njuta av den i solskenet hela helgen. En av rätterna vill jag särskilt dela med mig av, då jag insåg att jag faktiskt inte har ett enkelt och samlat recept av den här rätten här på bloggen ännu. Jag har skrivit en guide till den perfekta quornfärssåsen och gjort en grönsaksfylld version av den tillsammans med just quorn, och jag har gjort en gräddstuvad version, men faktiskt aldrig en helt enkel och klockren vegansk köttfärssås. Eller vegofärssås, eller vad du nu vill kalla den. När gårdagens sås blev helt jävla awesome så tänkte jag att jag skulle ta tillfället i akt att dela med mig av receptet som jag använder nuföritden.

Det kommer också att finnas med i min kommande kokbok Vegansk Husmanskost, som kommer ut i augusti och ni kan förhandsbeställa här om ni vill ha receptet i tryckt format också!

Jag toppade den dessutom med en pistou vilket verkligen blev pricket över iet måste jag säga! Pistou är typ en en fransk pesto, fast utan nötter och parmesan. Det är helt enkelt basilika och lite andra valfria örter som finhackas ner med en massa vitlök och olivolja. Här rev jag också ner zesten från en halv citron och pressade i lite citronjuice också. Det blev verkligen så jävla gott tillsammans med köttfärssåsen och gjorde den både fräshare och örtigare! Det perfekta sättet att göra såsen lite vuxnare utan att barnen för den sakens skulle behöver välja att ha på den och därmed göra såsen ”grönare”. Jag slog dessutom ett slag för matsvinnet och gjorde pistoun mestadels på morotsblast den här gången! Det påminner lite om persilja, fast smakar kanske lite mindre. Nerhackat så här med basilikastjälkar och en massa goda kryddor blir det dock finemang och man märker ingen skillnad alls.

En rolig sak med köttfärssås (vegansk eller inte) är att den faktiskt på nytt gick upp på toppen av listan över svenskarnas favoriträtter i 2019 års upplaga av matrapporten! Förra året fick den ge vika för kyckling med tillbehör, men nu är den alltså tillbaks på toppen igen. En av teorierna bakom varför den förblivit så populär är roligt nog just att den är så lätt att vegofiera, och att den därför, till skillnad från kyckligen, rider på vegovågen! Vegetarisk mat i allmänhet ligger dock än så länge bara på plats 7 på listan. Ni hittar hela rapporten här, det är en massa intressant läsning!

Vegansk köttfärssås med pistou, 10 portioner

Vegansk köttfärssås

  • 2 gula lökar
  • 2 stora morötter
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 paket formbar färs från Anamma á 850 g
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 dl gott rött vin
  • 2,5 msk mörk grönsaksfond (Ex. Knorrs rich vegetable fond eller brynt scharlottenlöksfond från Touch of taste)
  • 1 msk mörk kinesisk sojasås
  • 2 msk ketchup
  • 3 burkar hela ekologiska tomater av god kvalité (gärna san marzano!)
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk basilika
  • Rikligt med olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak

Pistou, 2-3 dl

  • Kvistarna och de små bladen från basilikakrukan ovan
  • En rejäl kvist bladpersilja eller förslagsvis morotsblast
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • zest och juice från 1/2 citron
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Vegansk köttfärssås

  1. Skala och finhacka den gula löken. Skala och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Värm upp rikligt med olivolja i en stor gryta, gärna av järn, och fräs löken och morötterna på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Pressa den inte, då blir smaken för intensiv.
  4. Tillsätt vitlök, tomatpuré, oregano och timjan till grönsakerna och stek några minuter tills att tomatpurén och vitlöken inte längre är rå och allt doftar gott.
  5. Vänd ner den frysta formbara färsen i grytan tillsammans med grönsakerna och höj värmen något. Stek tills färsen tinat och börjar stelna. Hacka löpande färsen i bitar, precis som du skulle ha gjort med kött så att den formbara färsen inte klumpar ihop i för stora bitar. Den koagulerande effekten i färsen gör att du får mer oregelbundna bitar färs med bättre tuggmotstånd. Tro mig, det är värt det lilla extra besväret!
  6. När färsen har stelnat i småbitar och allting har blandats så slår du i rödvinet och låter det fräsa med någon minut. Häll under tiden upp de hela tomaterna i en skål tillsammans med juicen de ligger i och krossa dem till mindre bitar med händerna. Häll därefter i de nyligen krossade tomaterna, fonden, sojan, ketchupen och vattnet och rör om så allt blandas. Smaka av sältan och pepparen och tillsätt gärna lite mer olivolja!
  7. Låt koka upp på medelvärme under lock och koka i några minuter så att vätskan sätter sig på ytan och det slutar skvätta så mycket. Ta därefter bort locket och låt koka utan lock på låg värme i minst en timme, gärna två.
  8. Smaka därefter av grytan på nytt med salt, peppar, ev. lite socker och kanske ännu lite mer olivolja beroende på vad du tycker. Plocka alla de största bladen av basilikakrukan och rör ner dem hela i grytan. Stäng av plattan och låt grytan stå och dra en kvart innan du serverar den medan du kokar pastan.

Pistou

  1. Skölj morotsblasten eller bladpersiljan noga.
  2. Skär av stammarna på basilikan och plocka av alla små blad. Skölj stammarna noggrant så det inte är någon jord kvar.
  3. Skala vitlöken och riv zesten av citronen.
  4. Finhacka nu allting tillsammans, så fint du kan. Du kan också köra allting i en mixer eller matberedare, men det blir verkligen godare och fräshare och du lägger den extra lilla tiden på att finhacka allt istället för att mixa. Då behöver du inte ha i riktigt lika mycket olja heller för att få det att blandas.
  5. När du finhackat allt så vänder du ner ört och vitlökshacket i en skål och blandar ner citronjuice, olivolja, salt och peppar. Ha så mycket olivolja så det blir krämigt och smaka därefter av med de övriga ingredienserna.

Servera den veganska köttfärssåsen med nykokt spagetti eller penne pasta och toppa varje tallrik med pistou som du ställer fram på bordet så alla får ta själva.

, , , , , ,

2 Responses to Vegansk köttfärssås med pistou

  1. Karin 26 juni, 2019 at 08:25 #

    Detta var jättegott!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes