Vegansk Korma, Dahl och Blomkål Vadji á la Shanti

Hej!

I slutet av december hade jag den stora äran att få besök av Nahid Hassan, ägare och chefskocken bakom den välkända restaurangkedjan Shanti! Shanti är en av Stockholms mest välkända bengaliska restauranger och en av mina absoluta personliga favoriter.

Han hörde av sig efter att ha sett min video tillsammans med Malin Mendel där vi lagade indiskt tillsammans och frågade om jag ville göra samma sak med honom. Och vem var jag att tacka nej till ett sånt erbjudande?

Nahid utmanade mig att hitta på någon sorts bra veganskt alternativ till kycklingen i Korman, och så tog han med sig en hel uppsjö av ingredienser, kryddor och grönsaker för att kunna laga tre olika rätter som ni alla hittar i det här inlägget och i videon ovanför.

  • Vegansk Korma, en krämig och mild gryta som vanligtvis äts på bröllop, fester och liknande. Den är baserad på en otroligt god bas av kokos, cashew och ingefära och toppas med saffran.
  • Bengalisk Dahl, en supergod och enkel linsgryta som äts både till frukost, lunch och middag. Ett enkelt komplement till varje måltid!
  • Och sist så gjorde vi också blomkåls och potatis vadji, eller aloo gobi vadji som rätten heter på orginialspråket. Det är en enkel och god stekt grönsaksrätt som funkar perfekt som tillbehör till exempelvis rätterna vi åt ovan, eller som en rätt för sig själv om du blandar ner lite vegokött eller bönor.

Till det hela åt vi indiska parathabröd som Nahid hade köpt färdiga på en indisk butik. Det är platta bröd som är bakade lite på samma sätt som croissanter vilket gör dem spröda och supergoda när de steks. Du kan köpa egna här, eller följa detta recept för att göra enkla chapatis själv istället!

Jag tycker VERKLIGEN att ni ska ta er 20 minuter och kolla på denna film! Det var ofantligt lärorikt att ha Nahid på besök, och jag lärde mig väldigt mycket om indisk och bengalisk mat, inte minst vad som är skillnaden på dem!

Som sagt, det kan verka vara lite många ingredienser, som alltid med den här typen av mat, men om ni kollar på videon och får en känsla för teknikerna, och tar er lite tid till att förbereda er genom att hacka grönsakerna, mixa lökpasta osv så var det faktiskt väldigt enkelt att laga!

Dal, 6 portioner 

Rätten dal är en viktig stapelföda i Bangladesh. Nahid växte upp med den här soppan dagligen och kunde äta den till lunch, mellanmål och middag. 

Ingredienser

Soppbas

  • 2 ½ dl röda linser 
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 ½ gul lök, skivad
  • 1,8 liter vatten 
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ msk salt 
  • 2 dl rädisor, skivade och blötlagda 5 minuter i vatten

Sista momentet

  • 1 tsk five spice-krydda 
  • 1 gul lök, skivad 
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 krm salt
  • 2 tomater, tunt klyftade
  • 4-5 små gröna chilifrukter, halverade på längden
  • 1 kruka koriander, grovhackad
  • Senapsolja, för stekning
  • En klick mjölkfritt smör, för stekning

Gör så här

  1. Skölj linserna noggrant under rinnande vatten i en sil.
  2. För över linserna till en stor kastrull och tillsätt lök, vitlök, salt, gurkmeja och vatten.
  3. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i 15 minuter.
  4. Tillsätt rädisorna och fortsätt puttra i 10 minuter.

Sista momentet 

  1. Hetta upp en stekpanna med smör, olja och five-spice krydda. Stek lök och vitlök 2 minuter på medelhög värme.
  2. Tillsätt salt och fortsätt steka  i 2 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt två skopor dall, tomaterna och chilifrukterna.
  4. Rör sedan ner de stekta grönsakerna i soppan och garnera med koriander.

Blomkålsvadji, 6 portioner

Vadji betyder “stekt” på bengali och kan beskrivas som en slags wok fast på bengaliskt vis. En vadji serveras ofta som tillbehör till andra rätter i Bangladesh men går även att äta som en ensamrätt tillsammans med bröd. 

Ingredienser

  • 1 gul lök, skivad
  • 5 små skalade potatisar, tärnade och blötlagda 5 minuter i vatten
  • 1 tsk gurkmeja 
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 blomkål, i medelsmå buketter 
  • 8 små gröna chilifrukter, 6 halverade och 2 hela
  • 1 msk rapsolja, för stekning
  • 1 msk senapsolja, för stekning 
  • Ungefär 2 dl vatten

Garnering 

  • 2 tomater, finhackade 
  • En handfull kvistar färsk koriander
  • 1 stor näve färska spenatblad 

Gör så här

  1. Hetta upp en wokpanna eller traktörpanna med olja och stek löken under omrörning på medelhög värme tills den börjar få en gyllenbrun färg.
  2. Tillsätt potatis, gurkmeja och salt fortsätt stek och under omrörning i 4-5 minuter. Tillsätt lite vatten för att undvika att potatisen steker fast.
  3. Rör ner blomkålen och resten av vattnet och stek ytterligare i 5 minuter.
  4. Vänd ner chilifrukterna. Sätt på ett lock och låt puttra i 4 minuter.
  5. Tillsätt de hela chilifrukterna, lite senapsolja för extra smak och stek ytterligare 3 minuter.
  6. Garnera vadjin med körsbärstomater, koriander och spenatblad.

Vegansk korma med tempeh, 6 portioner

Korma är en riktig festmåltid som ofta äts på restaurang eller på bröllop i Bangladesh. Det här är en vegansk korma gjord på en bas av kokosgrädde, cashewnötter & russin. Kycklingen har vi istället bytt ut mot tempeh från Bärta.

Ingredienser

Förberedelser

  • 2 gullökar, hemmagjord pasta
  • 1/2 dl rostad lök, hemmagjord pasta
  • 1/2 dl cashewnötter, hemmagjord pasta
  • 1/2 dl sultanrussin, hemmagjord pasta

Tempeh

  • 360 g Bärta Helbit
  • 1 rödlök
  • 1/2 zucchini
  • 100 g blomkål
  • 1 msk ingefärspasta + 1 tsk
  • 1 msk vitlökspasta + 1 tsk
  • 1/2 tsk gara masala
  • 1/2 dl japansk sojasås
  • 1/2 dl rapsolja + 2 msk
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1-2 krm chilipulver eller 1/2 tsk finhackad färsk chili
  • 1-2 krm garam masala
  • 4 kapslar grön kardemumma, eller 1/2 tsk svarta kardemummakärnor
  • 1/2 tsk hela spiskumminfrön
  • 2 lagerblad

Såsen

  • 2 msk mjölkfritt smör 
  • 2 msk rapsolja 
  • 1 msk ingefärspasta 
  • 1 msk vitlökspasta 
  • 1 tsk grön chilipasta 
  • 3 lagerblad 
  • 4 hela svartpepparkorn
  • 3 gröna kardemummakärnor 
  • 1 kanelstång 
  • 1 tsk kardemumma-pulver 
  • 1 tsk vitpeppar-pulver 
  • Ungefär 2 dl vatten 
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm rött chilipulver
  • 2 dl kokosgrädde
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm garam masala-pulver 
  • 1/2 tsk rosenvatten 
  • 3 gröna chilifrukter, hela
  • 0,5 gram saffran 

Garnering

  • Kokosflingor

Gör så här

Förberedelser

  1. Lökpasta Mixa två lökar och en skvätt vatten till en pasta i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
  2. Rostad lökpasta Mixa den rostade löken och en skvätt vatten till en pasta i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
  3. Russinpasta Mixa russinen och en skvätt vatten till en grov pasta i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
  4. Cashewnötspasta Mixa cashewnötterna och en skvätt vatten till en pasta i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.

Grytan

  1. Hetta upp en kastrull med en mix av smör och olja. Tillsätt sedan lökpasta, rostad lök-pasta, ingefärspasta, vitlökspasta, chilipasta, lagerblad, svartpeppar, kardemummakärnor, kanelstång, kardemumma-pulver och vitpeppar. Stek på hög värme under konstant omrörning och häll ner en skvätt vatten så att kryddorna inte bränns vid.
  2. Tillsätt cashewnötspasta, russinpasta och fräs i 3 minuter.
  3. Tillsätt salt, chilipulver och en skvätt vatten. Sätt på locket och låt puttra 2-3 minuter.
  4. Häll ner kokosgrädde, kokosmjölk och låt puttra ytterligare 5-6 minuter tills såsen har tjocknat till.
  5. Tillsätt socker, garam masala, rosenvatten, saffran, chilifrukter och låt koka någon minut till.
  6. Vänd ner grönsakerna och temphen.
  7. Garnera korman med kokoschips och servera till ris eller paratha.

Tempeh och grönsaker

  1. Tina tempehn om den är fryst och skär därefter i ca 2×2 cm stora bitar.
  2. Lägg tempehn i en skål och häll ner rapsolja, sojasås, mald spiskummin, chili, ingefärspasta, vitlökspasta och garam masala och rör om. Låt marinera i ca 15-20 minuter.
  3. Skär under tiden grönsakerna i halvstora bitar, lagom att ta i en tugga.
  4. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Låt hel spiskummin, kardemummakapslar och lagerblad steka med i oljan en stund. Vänd ner tempehn och stek i 5 minuter, tillsätt därefter grönsakerna och lite mer ingefärs och vitlökspasta och fräs tills grönsakerna börjat mjukna lite.
  5. Vänd ner grönsakerna i kormasåsen och värm upp. Servera omgående!

11 Responses to Vegansk Korma, Dahl och Blomkål Vadji á la Shanti

  1. Agnes 5 april, 2021 at 04:24 #

    Tjenare! Gjorde korman enligt recept, men blev otroligt besk. Så trist att stå med en stor gryta besk gryta. Blev fundersam, googlade runt lite och insåg att lök absolut inte får stavmixas färsk då den blir besk när den utsätts för syre, och ju mer finfördelad desto snabbare går det. Är tanken att löken ska vara tillagad när den mixas? Isåfall vore det guld om det skrevs ut, så andra slipper göra mitt misstag. 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 april, 2021 at 03:38 #

      Hej! Lök kan utan problem mixas färsk, men – det är superviktigt att du steker den, samt ingefäran och vitlöken rejält så den inte är det minsta rå. Stek länge och på ganska låg värme så undviker du beskan.

  2. Nicklas 28 februari, 2021 at 05:01 #

    Magi! Mina favoriträtter alla kategorier. Detta ska tillagas till helgen. Tack detta!

  3. Jon 10 februari, 2021 at 11:27 #

    Hej!
    Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg. Du har varit vår husgud i köket under flera år. Kämpa på!
    Nu till frågan. Jag gjorde Dalen, men blev lite konfunderad. Den blev supervattning och smakade inte så mycket. Hade förvisso ingen senapsolja, men ändå. Undrar framför allt, ska det verkligen vara 1,8 liter vatten?

  4. Jasmina Mohammad 4 februari, 2021 at 01:43 #

    Otroligt gott! Kändes svårt men visade sig va enkelt:)

  5. Lotta 31 januari, 2021 at 06:39 #

    Gjorde den i helgen, blev jättegott, inklusive brödet som bakades på hemmaplan. Men oj vad slut jag var efteråt 🙂 Det var rätt många järn i elden på en och samma gång 🙂 Men som sågat jättegott! 🙂

  6. Pär H 23 januari, 2021 at 10:24 #

    Roligt samarbete! När man söker på Five Spice så kommer ofta den kinesiska versionen upp. Den verkar annorlunda än den bengaliska Five spices

    • Martina Wolgast 26 mars, 2021 at 07:19 #

      Panch Phoron ska du nog leta efter…

  7. Ida 18 januari, 2021 at 06:36 #

    Fy fasen vad gott! Tack för bra inlägg, riktigt schysst att se hur man lagar detta från grunden. 🙂

  8. Amanda 11 januari, 2021 at 10:04 #

    Det ser supergott ut! Skulle gärna laga men förstår inte vad grön chilipasta är, Google ger mig bara träffar på grön currypasta. Samma sak med vitlökspasta och ingefärspasta, är det något man köper färdigt? Den rostade lökpastan, är det något man gör på rostad lök av den typen man har på korv med bröd? Och kardemummakapslar, är det gröna eller svarta som åsyftas?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes