Vegansk koreansk bulgogi ssäm

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Det var några dagar sedan senaste receptet, men här kommer ett nytt och smarrigt sådant, komplett med video och kändisgäst dessutom! 😀

Den här koreanska bulgogin har jag lagat i några olika former (oftast då med tofu) på olika ställen redan, bland annat i senaste numret av COOPs medlemstidning Mersmak där det prydde omslaget(!), och så har jag receptet med på mina matlagningskurser. Men det har inte lyckats ta sig hit till bloggen ännu, så jag tyckte att nu var det banne mig dags. Bulgogi är namnet på den här typen av (ursprungligen) biffrätt där slamsor av biff steks med soja, ingefära, vitlök och sesamolja och den äts ofta med ris, eller som här, med salladsblad i en liten munsbit. Den här typen av ”salladstacos” kallas för ssäm på koreanska!

Vi lagade receptet för några veckor sedan och det har legat i byrålådan och väntat på att jag skulle få tid till att klippa klart videon. Vilket typ aldrig verkade hända då det är så sjukt full rulle just nu inför sommaren med Almedalen och allt annat coolt vi har på gång. Att den till slut blev gjord hade dock betydligt mkt mer med att jag fick hjälp av en räddande ängel i form av Emil som till vardags är känd som killen bakom kameran och klippningen på Kitchen King Benjis fenomenalt roliga veganska youtubekanal!

Tack Emil! Du är en stjärna!

En annan rolig grej var att jag fick äran att bjuda den fantastiska och engagerande Elaine Eksvärd på dessa smarriga små koreanska salladstacos 🙂 Hon kom förbi studion för att snacka veganmat och världsherravälde och jag passade på att bjuda på lunch. Hon är vegan sedan några månader tillbaks och brinner enormt för det här med en bättre mat. Hoppas vi kommer kunna hitta på en del roliga grejer tillsammans framöver!

Nåväl, slutsnackat! Här är receptet, videon hittar ni här ovanför 🙂 Kram på er!

Vegansk Koreansk Bulgogi Ssäm, 4 portioner

Bulgogi

  • 300 g Naturell Pulled Vegme, naturell fast tofu eller annat liknande vegokött
  • 1 vanligt grönt päron (eller ett koreanskt om du får tag i det)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mirin (japanskt sött risvin)
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 dl japansk soja
  • 1 vitlöksklyfta, stor finhackad
  • 1 msk sesamolja
  • Juice från 1 lime
  • 1 tsk chiliflakes

Tillbehör:

  • 1 huvudsalladshuvud eller 4 gemsalladshuvuden
  • 1 kruka koriander
  • 2 salladslökar
  • 100 g kimchi
  • 1 rödlök
  • 2 limefrukter
  • ev. ris till servering
  • ½ dl sesamfrön, torrostade

Gör så här:

  1. Rosta sesamfröna i en panna
  2. Skiva rödlöken tunt och pressa över lime och låt dra en stund
  3. Skala och riv päronet
  4. Blanda ihop alla ingredienser till bulgogin till en marinad i en skål och blanda vegoköttet med marinaden och häll ner i stekpannan med. Stek tills marinaden absorberats av vegoköttet. Strö över sesamfröna i slutet
  5. Skiva salladslök och plocka korianderblad och salladsblad och lägg upp på ett fat
  6. Servera bulgogin i salladsblad med kimchi, salladslök, sesamfrö, rödlök, koriander och ev. ris

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

2 Responses to Vegansk koreansk bulgogi ssäm

  1. N 17 juni, 2018 at 12:40 #

    Mitt hjärta blöder varje gång jag ser koreansk mat i Coops tidning och det alltid står koriander någonstans i receptet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes