Vegansk kebab på spett

Hej!

Idag, 5 maj, är det tydligen internationella kebabdagen! Då passar det väl super att dela med sig av det här smarriga receptet på vegansk kebab med grillade grönsaker som jag lagade när vi hälsade på min svåger och svägerska i helgen.

Receptet är löst baserat på Zeinas Adana kebab kombinerat med kryddningen från kobideh kebab, som jag älskar. Kombinationen mellan paprikapulver, vitlök, kummin, persilja, svartpeppar och spiskummin är fan inte att leka med!

Jag använde mig av Zeinas grillsvärd för att göra de snygga spetten. De är långa och platta grillspett som är särskilt utvecklade för den här typen av kebab och för att grilla grönsaker och är sjukt praktiska. Den platta sidan gör att spetten inte rullar runt och att det du sätter på spetten håller sig kvar mycket bättre än på runda spett. Att de är så långa gör dessutom att du kan lägga dem över kanten på de flesta grillar och inte behöver något galler, och därmed slipper risken för att saker fastnar i gallret.

Tyvärr så var vegofärsen lite svår att få att fästa på spetten, framförallt när den tinade lite och blev mjukare. Mitt absoluta tips är därför att låta färsen ligga i kylskåpet ett tag och bli riktigt kall efter att du har blandat den med kryddorna. Då kommer den att vara fastare och lättare fastna på spetten utan att ramla av av sin egen tyngd.

I övrigt är det ganska straight forward! Gör spetten, marinera grönsakerna och förkoka potatisen. Grilla! Gör en god sås, en god salsa och käka med stora libabröd!

Kebabspett, ca 8 långa spett

Kebaben

  • 750-850 g formbar färs, beroende på vilket paket du får tag i
  • 2 röda lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl färsk hackad bladpersilja
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk kumminfrön
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald korianderpulver
  • 1/2 dl färsk citronjuice
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 1/2 dl ketchup
  • 2 msk rapsolja
  • Rikligt med svartpeppar

Grillade grönsaker

  • 500 g småpotatis
  • 3 röda paprikor
  • 2 gröna eller gula zucchinis
  • 4 rödlökar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kumminfrön
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk färsk citronjuice
  • 1 tsk salt
  • Rikligt med svartpeppar

Lime och myntasås

  • 2,5 dl vegansk majonnäs
  • 12-15 blad färsk mynta
  • juice och zest från 1 lime
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Tomatsalsa

  • 5 färsk tomater
  • 1 stor rödlök
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 1-3 tsk sambal oelek
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • 2 msk olivolja
  • juice från 1/2 färsk citron
  • Salt efter smak

Till servering

  • 8 libabröd

Gör så här

Kebaben

  1. Börja med att tina färsen i rumstemperatur i ca 30 minuter tills den går att forma med händerna.
  2. Skala, skölj och finhacka undertiden rödlöken, vitlöken och persiljan.
  3. Blanda ner grönsakerna, kryddorna, fonden, sojasåsen, citronjuicen, rapsoljan och ketchupen i färsen och rör om så allt blandas noggrant. Smaka av med citron, sojasås, svartpeppar och kryddor tills det smakar gott och kraftigt.
  4. Ställ in färsen i kylskåp i 30 minuter medan du förbereder resten och tänder grillen. Att färsen är riktigt kall hjälper till att få den att fästa på spetten.
  5. Kläm därefter fast färsen på spetten med hjälp av kramande rörelser. Lämna ca 2-3 dm av spetten utan färs längst ut så du kan använda ändarna att ta i och lägga på grillkanten. Lägg spetten på grillen så fort du kan efter att du format dem så riskerar du inte att färsen blir varm och lösare.
  6. Grilla över direkt värme och vänd ofta. Färsen kommer att stelna ganska fort över värmen, och därefter behöver du inte vara så försiktig med dem längre. Grilla 3-4 minuter per sida. Mer än så borde inte behövas.

Grillade grönsaker

  1. Börja med att skölja och förkoka potatisen. Den ska bli nästan färdigkokt, men inte helt.
  2. Skölj och skär undertiden grönsakerna i ca 3×3 cm stora bitar. Skala löken och skär i klyftor som håller ihop i botten.
  3. Lägg den nykokta potatisen i en stor skål eller en djup ungsform tillsammans med grönsakerna. Häll över de övriga ingredienserna till marinaden och blanda runt noga så alla grönsaker täcks av marinaden.
  4. Trä därefter upp grönsakerna och potatisarna på spett och grilla överdirekt värme tills de får fin färg på bägge sidor, ca 2-5 minuter per sida beroende på hur varm grillen är. Spara marinaden!
  5. När grönsakerna är färdiggrillade drar du av dem från spetten och lägger tillbaks i skålen med marinad och vänder försiktigt runt dem på nytt. Håll varmt till servering.

Lime och myntasås

  1. Finhacka myntabladen och riv zesten från limen. Blanda tillsammans med övriga ingredienser och smaka av. Låt dra 15 minuter i kylskåp innan servering.

Tomatsalsa

  1. Skölj och finhacka tomaterna, koriandern och persiljan. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Låt dra i 15 minuter innan servering.

Till servering

Servera kebaben i libabröd som du fyller med rikligt av alla ingredienser och försöker äta utan att se för ful ut! Servetter rekommenderas! 😀

, , , , ,

One Response to Vegansk kebab på spett

  1. Crille 9 maj, 2020 at 07:40 #

    Nyss ätit men nu vart ja hungrig igen 😀

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes