Vegansk kebab på 5 min

*I annonssamarbete med Anamma*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här rullar det på för full rulle som vanligt 😉 Jag har som sagt ett helt gäng med spännande projekt på gång som jag hoppas snart få berätta mer om och som tar upp sjukt mycket av min tid för närvarande. Det är riktigt störigt att inte kunna berätta mer, men snart så!

Mitt vanliga arbete är dock förhoppningsvis inte för tråkigt dock! I tre veckor nu så har Anamma och jag teamat upp i en miniserie kring lättlagad, supersnabb och jävligt god vardagsmat som kan hjälpa er att äta lite hållbarare utan att behöva offra varken bekvämlighet eller smak. Först ut var min hemmagjorda no chicken burger och därefter kom mina veganska pigs in a blanket (eller upphottade hot dogs som vi också kan kalla dem ;)) och nu kommer det sista och tredje receptet – vegansk kebab på 5 minuter!

Det här är verkligen ett stört bra recept! :O Sorry om jag verkar sjukt självgod här, men jag är verkligen JÄTTENÖJD med det här! 😛 Det är ett superroligt sätt att använda Anammas formbara färs på och blir jättegott. Med samma teknik kan du dessutom göra både lövbiff och rullader, vilket ju inte är något minus.

Här så tar vi dock ”lövbiffen” och kryddar den med kebabkryddor och sen strimlar vi den så vi får oss ”kebabstrimlor” som har grymt tuggmotstånd och smakar finemang. Tillsammans med lite enkla grönsaker, en vitlökssås och så mycket srirachasås du önskar blir det en kick ass kebab i bröd. Men det går så klart lika bra att servera det med ris eller pommes frites om du vill det istället.

Kolla på videon här ovanför eller följ receptet här nedanför. Videon kan vara ganska behändig om du vill se exakt hur jag gör för att forma och steka kebaben, vilket kanske kan vara lite svårt att förklara i text annars.

5 minuters vegankebab, 4 st portioner

Kebab

  • 1/2 paket Anamma formbar färs á 425 g
  • 1,5 msk ljus sojasås
  • 2 klyftor vitlök, eller 2 tsk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 2 tsk hela kumminfrön (EJ SPISKUMMIN)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk cayennepeppar (valfritt kan uteslutas om du ej vill ha den stark)
  • Rikligt med svartpeppar
  • Salt efter smak
  • 1 msk Rapsolja

Vitlökssås

  • 2 dl havrefraice
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • juice från 1/2 citron
  • salt och svartpeppar efter smak

Övriga tillbehör

  • Srirachasås, efter smak och tycke
  • 1 rödlök
  • 3 färska tomater
  • 1/2 isbergssalladshuvud
  • 1/2 gurka
  • 4 st pitabröd

Gör så här

Kebab

  1. Låt den Formbara färsen ligga framme i rumstemperatur 30-40 minuter innan du ska använda den så den tinar. Låt den dock inte tina FÖR länge så den helt värms upp till rumstemperatur, då kan den förlora lite av sin bindförmåga. Du vill fortfarande att den ska vara kall, men inte fryst.
  2. Finhacka eller riv vitlöken och blanda ner den tillsammans med alla kryddor, sojasås och rapsolja i färsen. Blanda noggrant så allt sprids jämt i färsen och smaka av den med salt, peppar och ev. mer kryddor.
  3. För att forma ”lövbiffarna”: Väg upp ungefär 140-150 g färs och forma till en stor tillplattad biff. Lägg ut ett stort ark plastfolie på en skärbräda och placera färsbiffen mitt på plastfolien. Dra loss ett till lika stort ark plastfolie och lägg över biffen så de två arken överlappar.
  4. Ta nu en stekpanna eller kastrull med rejält handtag och en platt botten och dunka biffen helt platt mellan plastfolien. Folien gör att färsen inte fastnar på kastrullen, och förhoppningsvis plattas ut till en tunn platta. Den kan fastna i kanterna i plastfolien, men lossa då bara på plasten försiktigt och dunka vidare. När den är ca 2-3 mm tjock och är ungefär lika stor som botten på din stekpanna räcker det. Upprepa tills du har slut på färs.
  5. Värm upp en stekpanna med lite rapsolja. Ta av det översta lagret plastfolie försiktigt på den översta lövbiffen och vänd ytan utan plast ner i den varma stekpannan. Dra direkt bort plasten från färsen så den inte smälter i pannan.
  6. Stek biffarna i 1-2 minuter per sida på hög värme så de precis bara stelnar och börjar få fin knaprig yta i kanterna. Ta upp ur pannan och återupprepa tills alla lövbiffarna är stekta.
  7. Lägg biffarna på skärbrädan och skär dem i kebabstrimlestorlek.

Vitlökssås

  1. Skala och riv vitlöken
  2. Blanda vitlök och alla övriga ingredienser och smaka av med salt, peppar och citron.
  3. Låt dra 30 min i kylskåp innan du äter den

Servering

  1. Skölj och skiva grönsakerna
  2. Värm pitabrödet någon minut i ugnen eller i micron så de blir mjuka och goda. Skär upp ena sidan så de kan fyllas med innehåll
  3. Fyll brödet med grönsaker, kebab och sås efter tycke. Njut!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , ,

5 Responses to Vegansk kebab på 5 min

  1. Rebecca 16 maj, 2019 at 09:18 #

    Det här var så jävla gott! Jag fick dock inte till kebaben riktigt. Mina lövbiffar sprack när jag la över dem i handflatan innan ”flippen” ner i stekpannan. Väl i stekpannan smulade det mesta av det som fortfarande satt ihop sönder. Kan smeten ha varit för torr? Då råkade jag ändå ha i lite mer än 1dl olja… Eller var jag bara osmidig i handhavandet och sedan stekte på fel temperatur? Har inte lekt jättemycket med den formbara färsen så jag är lite osäker på hur den beter sig och när man gör fel.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 maj, 2019 at 01:43 #

      Det kan ha varit så att du 1) antingen tidnade den för länge. Då kan den tappa sin bindförmåga. 2) Kanske spädde den med FÖR MYCKET olja? 3) Och sen är det viktigt att det inte är några sprickor i färsen när du vänder ner den i pannan, tryck i så fall snabbt till den. Nuddar den inte sig själv å binder den ju inte.

  2. Björn Limander 3 april, 2019 at 04:49 #

    Men dra åt helvete så gott!

  3. Kurt Damm 31 mars, 2019 at 06:10 #

    Varför inte lägga färsen på ett bakplåtspapper istället? Sedan kan man ju ta plastfolie på översidan men det blir ju ingen plast som smälter i stekpannan

Lämna ett svar till Kurt Damm Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes