Vegansk Katsu Curry, Japansk Curryschnitzel

I samarbete med Peas of Heaven

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Som ni kanske vet är jag ett stort fan av japansk matlagning. Jag använder också japanska tekniker och produkter som sojasås, miso, kombu och liknande i massor av olika rätter och sammanhang. Så jag tar alltid varje tillfälle jag kan för att se om jag kan lära mig något nytt om det japanska köket.

En grej som jag dock alltid tyckt varit lite lustig är idén om japansk curry. Curry känns ju verkligen inte japanskt, och det är det ju heller inte. Men precis som indisk mat har spridit sig till stora delar av den övriga världen har den också spridit sig till och inspirerat det japanska köket till viss del.

Katsu är en japansk schnitzel som vanligtvis görs på kyckling eller fläsk och som paneras med krispigt pankoströbröd. Den brukar ätas antingen med en ”tonkatsusås” som typ är en ketchupbaserad sås med soja och worchestersås, eller som i det här fallet som katsu curry. Det vill säga schnitzel med japansk currysås!

För att göra livet lätt för mig själv och för er så har jag i det här receptet använt Peas of Heavens nya färska schnitzel istället för att panera min egen. Det är en ny produkt som finns att köpa i den kylda vegohyllan och som har just rätt krispiga yta och storlek för att funka i en sån här rätt! De är snäppet större än vad vegoschnitzlar brukar vara, vilket jag gillar, och lättfriterade som här så blir de hur goda som helst! Det faktum att de är färska gör också att de går väldigt fort att tillaga. Stek i rikligt med olja på medelvärme tills de är krispiga på bägge sidor, och servera genast. Tar några minuter bara!

Vad är japansk curry då? Ja, i grund och botten en ganska enkel currysås verkar det som. Här valde jag att bara göra såsen, och inte ha i några grönsaker, vegokyckling eller liknande som de ofta har om den serveras som en rätt i sig, och den kryddas enkelt med vanlig gul curry och garam masala. Jag hittade lite olika recept på såsen, där den antingen var baserad på bara buljong eller på grädde, men jag improviserade lite och gjorde den på kokosmjölk istället. Helt enkelt för att jag älskar kokosmjölk. Det blev supergott!

Är ni ute efter en snabb och lite lyxig middag till familjen är detta absolut något ni borde testa!

Katsu Curry, 4 portioner

  • 2 paket Schnitzel från Peas of Heaven, varje paket innehåller 2 st
  • 3 dl jasminris
  • 1/2 färsk gurka
  • Furikakekrydda till topping (japansk kryddbladning med sjögräs, sesamfrön, wasabi och salt)
  • Salt
  • Olja till stekning

Currysåsen

  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk gul curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 msk japansk ljus sojasås
  • 4 dl kokosmjölk
  • Salt och peppar efter smak
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

Currysåsen

  1. Börja med att skala morot, lök, vitlök och ingefära. Riv moroten på grova sidan av rivjärnet, finhacka lök och vitlök och riv ingefäran på rivjärnet.
  2. Börja med att fräsa lök och morot i lite rapsolja tillsammans med curry och garam masala tills löken och moroten har mjuknat. Slå därefter i vitlöken och ingefäran och låt steka med i 2 minuter tills de inte längre är råa och allt doftar gott.
  3. Häll ner kokosmjölk och sojasås och låt koka ihop i ca 10 minuter. Mixa därefter såsen slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite vatten om du tycker att det behöv för att få en schysst och såsig konsistens.

Ris och schnitzel

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skär gurkan i tunna stavar, som på bilderna
  3. Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja och stek schnitzlarna tills de är knapriga och gyllenbruna på bägge sidor.
  4. Servera schnitzlarna så fort de är färdiga ovanpå riset, med gurka vid sidan och currysås på toppen! Toppa med lite furikake om du vill!

2 Responses to Vegansk Katsu Curry, Japansk Curryschnitzel

  1. Anna 14 november, 2020 at 04:20 #

    Ärtprotein är så mycket godare än soja och bättre för klimatet.

  2. Frida 12 november, 2020 at 06:12 #

    Efter garam masala finns en punkt där det bara står 1 msk men inget mer. Är det tryckfel eller en ingrediens som saknas? Vi tänkte testa laga till helgen!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes