Vegansk julskinka – griljerad rotselleri

Hej!

Nu nalkas snart julen och det är fullt stå i att planera julbordet och handla alla klappar. Jag kommer att göra mitt bästa för att hjälpa dig att kunna släppa stressen och fokusera på det roliga! En av de viktigaste rätterna på julbordet är ju julskinkan, och om du som jag verkligen inte vill äta grisar så finns det ju så många roliga och enkla alternativ nu förtiden. Bra va?

Du kan ställa dig och göra en seitanskinka, men om du (som jag) inte riktigt tycker att julen är värd att stå i köket i flera dagar så kan det ibland vara skönt med ett liiiite snabbare och enklare alternativ. Då tycker jag att den griljerade rotsellerin är perfekt!

Jag har testat många olika sorters griljerade grönsaker genom åren, men har fastnat för rotsellerin. Om du ungsbakar den långsamt blir den riktigt mustig och umamirik, men har inte den där framträdande kålsmaken som kålrot kan få. Helt enkelt lite mer senap och umami än senap och kål!

Här är mitt favoritrecept!

img_2380

Griljerad rotselleri

Ingredienser

  • 1 stor rotselleri  (blomkål funkar också!)
  • 1 dl växtbaserat smör
  • 3 msk fling eller grovsalt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 2 krm vitpeppar

Griljering

  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk grovkornig senap
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 msk socker
  • 1-2 dl ströbröd

Gör så här

Börja med att skala sellerin noga eller skölja blomkålshuvudet. Smörj därefter in det i ett tätt lager smör. Mortla salt tillsammans med kryddorna och täck den insmorda grönsaken helt i kryddblandningen. Baka i ugnen på först 200 grader i ca 10 minuter, och sedan 180 grader i ca 1-1-,5 timme tills den är mjuk rätt igenom och har fått fin färg.

Ta ut ur ugnen. Blanda ihop alla ingredenser till griljeringen utom ströbröd och kleta försiktigt in grönsaken på nytt. Det räcker ofta med att bara hälla senapsblandningen överst och låta den rinna ner. Strö över ett tjockt lager med ströbröd och grädda sedan på 200 grader i 15 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Servera ljummen eller kall med en extra klick senap.

img_2412

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , ,

7 Responses to Vegansk julskinka – griljerad rotselleri

  1. Emma-Karin 20 december, 2017 at 09:17 #

    Haha ska det vara kålrot eller rotselleri? 🙂 Vilket blir bäst?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 december, 2017 at 10:44 #

      Jag gillar rotselleri! Mitt förvirrade huvud hade varit framme…

      • Emma-Karin 21 december, 2017 at 10:49 #

        Jag förstår, så kan det gå:) tack för svar och för en GRYM blogg!

  2. Lydia 19 december, 2017 at 01:01 #

    Hej och tack för en fantastisk blogg!
    Kul att läsa om veganska julbordsalternativ! Vill bara påtala att rubriken säger griljerad kålrot, men inlägget handlar sen om griljerad rotselleri. Kanske en miss som smugit sig in?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vill du rädda en gris? Satsa på en grön jul! – MKV-Nytt: Red 6 - 18 december, 2018

    […] Veganska julköttbullar och rödbetssallad – Receptvideo! Hemmagjorda veganska prinskorvar – Recept VEGO:s bästa Jansson Rödbetssallad
 ”Morotslax” aka. rökt morotssallad Vegansk julskinka – griljerad rotselleri […]

  2. Vegansk julmat – allt till julbordet! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 21 december, 2017

    […] Jävligt gott: Jag gillar rotselleri! Mitt förvirrade huvud hade… […]

Lämna ett svar till Lydia Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes