Vegansk hollandaise

Anders till höger och Emil Dahlberg från Restaurang Växthuset

Hej!

Det här receptet skulle jag säga är intet annat än revolutionerande! Uppenbarligen var det inte så svårt, men icke desto mindre har jag inte sett någon annan göra det och det öppnar verkligen upp för väldigt många spännande möjligheter framöver! Vegansk hollandaise!

I stort sett så görs den på samma sätt som vegansk majonnäs på kikärtsspad, men med den stora skillnaden att den görs på vart och reducerat kikärtsspad i en kastrull på spisen. Sedan smaksätts den med svart salt (viktigt!), lite näringsjäst, citron och vitpeppar. That’s it!

Receptet är dock inte framtaget av mig utan av min polare och ofta kollega Anders Ramsay som bland annat ansvarade för restaurangdelen i mitt stora Almedalsprojekt i somras, och som också varit med och startat Restaurang Växthuset, ansvarat för den vegansk Nobelmiddagen 10 år på raken och nu förtiden arrangerar veganska fine dining pop ups under konceptet Shiso Tenzo och håller utbildningar i växtbaserad matlagning runt om i hela landet. Han är en riktig kung på det här med växtbaserad matlagning och ska ha 100 % credd för detta recept och denna teknik. Med det sagt ska det bli väldigt spännande att se vad man kan göra med tekniken som nu möjliggör tillagning av varma växtbaserade emulsionssåser! Jag tänker bearnaisesås, sabayonne och mycket annat spännande! 😀

Men, här är grundreceptet och en video av när Anders lär ett gäng nyfikna besökare på Sthlm Food & Wine Mässan att laga såsen i min monter.

Det svarta saltet som också kallas Kala Namak är superviktigt för att få till rätt smak på hollandaisesåsen. Annars smakar den i stort sett bara varm olja med salt och citron, vilket ju inte är så smarrigt. Minst sagt. Det finns att köpa i Indiska matbutiker, typ Taj Mahal och Himalaya här i Stockholm eller på typ Goodstore och liknande vegobutiker. En enkel googling ger också flera ställen där det går att beställa online, som till exempel här.

Vegansk Hollandaisesås

  • 1-2 dl rapsolja
  • 1/2 dl kikärtsspad
  • 1 krm svart salt
  • 1 krm gurkmeja
  • jucie från ⅓ citron
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Häll ner kikärtsspad i en kastrull och reducera ner till hälften under omrörning
  2. Häll ner citron, salt, svart salt, gurkmeja och vitpeppar och börja sakta vispa ner rapsolja under konstant omrörning till en tjock sås. Ha kvar kastrullen på spisen på låg värme hela tiden. Det gör inget om såsen kokar lite under vispning så länge den inte bränns.
  3. Smaka av med kryddorna ovan tills du är nöjd

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredNo comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes