Vegansk Grilled Cheese + 4 tips för perfekt veganost

I samarbete med Violife

Hej hörrni!

Jag hoppas allt är bra med er! En av de vanligaste anledningarna till att folk känner att det är svårt att gå över till mer vegansk kost är osten. Det finns vegansk ost, men den beter sig inte alltid lika dant som ko-ost och har ofta en ganska annorlunda konsistens vilket gör att många undviker den.

Men, jag skulle vilja hävda att veganska ostar har ett oförtjänt dåligt rykte, och att det absolut går att få ut riktigt mycket smak och riktigt schysst konsistens ur dem om man vet hur man ska använda dem på rätt sätt.

För att hjälpa er med detta så har jag teamat upp med Violife, Sveriges största varumärke för veganska ostalternativ, för att ge er mina bästa veganska osttips. Du kan antingen se dem i videon här eller läsa dem i text här nedanför.

Know your vegan cheese

Först ut så behöver vi prata lite om egenskaperna hos olika typer av veganska ostalternativ. Det här kanske inte alla känner till, men det är ofta så att de olika produkterna – färdigskivat, färdigriven eller block – har olika smältegenskaper, helt enkelt för att de är gjorda för olika syften. Skivade alternativ är oftast till för att användas på mackor eller på hamburgare. Även om man vill ha den smält på en sådan rätt vill man kanske inte att den ska ska rinna ut så mycket och därför är smältgraden lite sämre på den.

De färdigrivna alternativen blandas ofta med lite stärkelse för att de enskilda bitarna inte ska klibba ihop, vilket också kan göra att den smälter lite sämre, och ibland har den också en tendens till att torka ut lite. Jag brukar nästan alltid riva själv istället då det oftast blir bättre.

Sist så har däremot block-varianter ofta lite högre smältbarhet än färdigskivad ost, helt enkelt för att den är gjord för att antingen hyvlas och has på mackan, eller för att rivas och has ovanpå eller i gratänger eller i oståser. Så, om du ska smälta veganska ostalternativ, använd alltid en block-variant för bästa smältbarhet! Mer om detta i nästa tips.

Grym vegansk smältost

En av de saker veganska ostalternativ ofta får mest kritik för är att den smälter dåligt och att den inte får samma trådighet som ko-ost kan få. Trådigheten är än så länge inte riktigt där, men med det här tricket så kan jag garantera att du kommer få till en fantastisk vegansk smältost.

Tricket? Blanda 2 delar finriven vegansk blockost, exempelvis Violife Original Flavour Block eller Mature Cheddar Block med 1 del vegansk färskost, till exempel Violife Creamy Original Flavour! Till exempel 200 g riven blockost till 100 g färskost.

Det veganska alternativet till färskost smälter också och har väldigt hög smältbarhet, och om man river blockosten och blandar ihop den till en jämn kräm tillsammans med färskosten så får de tillsammans riktigt hög smältbarhet och en riktigt oövertäffad konsistens som inte alls är lika ”kladdig” som viss smält veganost kan få. Exakt varför vet jag inte, men detta har verkligen förändrat hur jag ser på veganska ostalternativ. Detta är RIKTIGT BRA.

I videon ger jag ett exempel på hur jag använder denna metod för att göra veganska grilled cheese mackor. Receptet på dessa kommer längst ner i detta inlägg! Jag använde också denna metod i det här receptet på vegansk calzone!

Vegansk ostsås

Det här tricket använder jag mig av i det här receptet på veganska animal fries där jag toppar pommes frites med en massa goa grejer, bland annat en sjukt smarrig vegansk ostsås.

I grund och botten är det väldigt enkelt. Om du blandar ner 200 gram riven vegansk ost i 4 dl varm havregrädde och rör om tills osten smält, utan att grädden kokar så har du din sås. Du kan med fördel göra som jag gjort i receptet och gör i videon och krydda grädden i förväg genom att koka med lite lök, jalapenos eller andra kryddor i den och sila bort innan du rör ner osten.

Den här såsen är supergod att servera både varm och kall och kan användas i lasagne, som en dip eller för att toppa dina nachos med.

Perfekt smält burgarost

Som jag nämnde i början så har färdigskivad vegansk ost ofta en lägre smältbarhet än vad vanlig ost har och än vad de veganska blockostarna har, helt enkelt för att de när de väl smälter inte ska rinna ut överallt och fortfarande ska se snygg ut.

Det innebär dock att det ofta inte räcker med att bara lägga på osten och låta värmen från biffen smälta osten. Jag är säker på att vi är ganska många som fått en skiva halvsmält vegansk ost på vår burgare och inte blivit helt nöjda med det hela.

Tricket? Ånga!

Så fort du har stekt klart burgaren på ena sidan och vänt burgaren för att steka klart den på andra sidan, så lägg på den veganska burgarosten. När du beräknar att det bara är 30 sekunder kvar tills det är dags att ta ut burgaren ur pannan så slår du i 1-2 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock på pannan. Det skapar ånga under locket vilket kommer att smälta osten snabbt och jämt och ge dig både en perfekt look och en välsmält ost!

Grundrecept, Vegansk Grilled Cheese macka, 4 st

  • 8 skivor rostbröd
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1/2 dl veganskt smör
  • 2-3 msk amerikansk gul senap
  • 200 g Violife Mature Cheddar Block
  • 100 g Violife Creamy Original Flavour

Gör så här

  1. Riv blockosten på den fina sidan av ett rivjärn och blanda ihop med färskosten till en jämn kräm.
  2. Bred smör på ena sidan av alla brödskivor och majonnäs på andra sidan.
  3. Lägg 4 brödskivor på en skärbräda med smöret nedåt och majonnäsen upp. Toppa majonnäsen med senap och ett ca 2 mm tjockt lager av ostkrämen. Ostkrämen kommer vara riktigt fast, så det är nästan enklast att platta till den i förhand med händerna till en tunn skiva som ungefär är lika stor som mackan.
  4. Lägg på de sista brödskivorna ovanpå osten, med majonnäsen nedåt och smöret uppåt.
  5. Stek mackorna i ett mackjärn, i ett våffeljärn eller i en stekpanna tills de är gyllene och osten läcker ut ur sidorna när du pressar mackorna.
  6. Instruktioner för att steka mackorna perfekt i stekpanna: Stek mackorna på medelvärme, kanske 6-7 av 10 eller 3-4 av 6. De måste steka ganska länge för att osten ska hinna smälta, och du vill inte bränna dem. Pressa mackorna i början med hjälp av stekspaden. När mackorna stekt ett tag och börjat få fin stekyta, lägg på ett lock på pannan och stek mackan den sista minuten under lock. Detta fångar värmen och ångan i pannan och säkerställer att all ost smälter perfekt.

Variationer

  • Du kan fylla mackan med hackad stekt lök, stekt bacon, jalapenjos, pesto, soltorkade tomater, surkål, kimchi och en massa annat gott ovanpå grundreceptet ovan. Testa dig fram och gör det du gillar. Grundreceptet är gott i sig, men variation förnöjer!

3 Responses to Vegansk Grilled Cheese + 4 tips för perfekt veganost

  1. Anna-Maria Eriksson 31 januari, 2021 at 03:27 #

    Jag är desperat behov av mindre kladdig vego-ost, men har en fråga. Kan man göra massvis och typ frysa in? Eller har du några bra tips på det håller sig i kylen efter att man rivit ett block och blandat med färskosten? Har sett videon med, och stort tack för det här! Tacksam för svar.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 februari, 2021 at 03:26 #

      Det håller några veckor i kylen i försluten förpackning, men går säkert att frysa också!

  2. Cristina 25 januari, 2021 at 09:37 #

    Gillar osten men varför måste förpackningarna vara inbrottssäkra? Hade hoppats på tips hur man öppnar… ser att du i videon helt enkelt skurit av förpackningen på mitten, är det det som gäller? Våld och en vass kniv?

Lämna ett svar till Anna-Maria Eriksson Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes