Vegansk grillad italiensk köttbullsmacka

*I samarbete med Anamma Sverige*

Hej!

Hoppas att allt är fint med er vänner! Sommaren är här och jag har semester. Jag har precis åkt ner till sommarstugan i sydligaste Östergötland och planerar verkligen inte att lyfta många fingrar med annat än trädgårdsarbete, löpning och skogspromenader de kommande veckorna.

Jag är en ganska hälsosam snubbe. Jag röker inte, jag tränar hyfsat regelbundet och jag är vegan. Visst är jag skyldig till att svepa en och annan flaska vin här och där i goda vänners och min sambos lag, men min stora last är verkligen den svenska sommaren med allt vad den bär med sig. Långa varma kvällar, grilla med familjen och att äta maten på verandan tittandes ut över grönskan i trädgården. Bad i sjön och i havet, barn som bygger sandslott vid strandkanten och fjärilar och fåglar som fyller luften med sin sång och sina färger. Finns det verkligen någonting bättre?

Om något gör den svenska sommarens flyktighet den bara så mycket värdefullare. Den påminner oss varje höst om att inte ta den för given, och varje vår kommer den på nytt med alla sina blommor och dofter och kramar om oss på nytt efter hösten och vinterns mörka kyla. Nu är det högsommar och blommorna har lämnat efter sig en mörk grön lummighet. Här i sommarstugan, långt ute i skogen är det mer påtagligt än någon annan stans.

Samtidigt blir jag lite sorgsen när jag ser all den här grönskan, för jag vet att den inte är självklar. Det kan handla om påtagliga saker som när de skövlade skogen borta vid brevlådan i våras och lämnade kvar ett fult sår i skogen. Ett kalhygge där det förut funnits en hundraårig skog med mark täckt av mossa, blåbärsris och hundraåriga granar och ekar. Jag tänker på djuren, på kvigorna ute i hagarna, på älgarna på fälten och på vildsvinen i skogarna. På korparna och tranorna som vi hör dagligen över fälten och trädtopparna, och på fjärlarna och bina som surrar runt ute på ängarna.

Det är ingen självklarhet att de kommer finnas kvar längre. På ytan har inte naturen förändrats så mycket här ute sedan min barndoms somrar, men jag vet att det bara är en fråga om tid om vi inte hittar sätt att leva i samklang med vår planet innan det är för sent.

I Sverige lever idag en genomsnittsperson med en resursförbrukning som skulle kräva 4,2 jordklot för att upprätthålla. Det vill säga, om alla levde som vi gör här i Sverige så skulle skogarna skövlas, vilddjuren helt få ge vika för tamdjur, vattnen och jordarna skulle förgiftas och artrikedomen av både växter, djur och insekter skulle hotas av invasiva framavlade arter, hård besprutning och förlust av naturliga habitat.

Det är inte en fråga om OM. Det är en fråga om NÄR.

Skogen är en förnyelsebar resurs, men inte om vi hugger ner den snabbare än den hinner växa upp. Och urskogen är inte en förnyelsebar resurs om vi aldrig låter den växa upp på nytt och finnas kvar. När vi hugger ner skogar som tar 150 år att förnyas så förstör vi habitaten för djur som inte överlever någon annan stans. Vi måste sätta ett värde inte bara på trädet som råvara utan också skogens existens och djurens liv som ett egenvärde i sig. In med mer ekoturism för tusan! Eller något iaf..! Vi kan inte ha ett samhälle som bara värderar en skog när den är skövlad…

Missbruk av fossila bränslen, överdriven besprutning av åkrar och fält och hög vattenanvändning påfrestar ekosystemen enormt (men det är verkligen ett annat blogginlägg..).

Men det jag alltid kommer tillbaks till är det totalt bisarra i hur ohållbar djurhållningen är. Att föda upp djur för mat till människor är en av de ineffektivaste och minst hållbara energiomvandlingsprocesser som finns. Idag står djurindustrin för hela 83 % av världens totala jordbruksyta men står bara för 18 % av kalorierna och 37 % av proteinerna. Trots det står den för 58 % av jordbrukens klimatutsläpp, 57 % av vattenföroreningarna, och 56 % av luftföroreningarna. (Källa: The Guardian) Det är i hög grad för att odla foder till djuren som regnskogar och andra värdefulla skogar skövlas världen över. Vi tar fram jättelika monokulturer av majs, soja och spannmål som besprutas och tränger bort de naturliga ekosystemen och dödar livsviktiga insekter för att kunna mata djur vars kött vi sedan äter. I den processen försvinner hela 90 % av grödornas ursprungliga energi i djurens tarmsystem. Av 100 kalorier spannmål, soja och majs får vi bara kvar 10 kalorier kött och mjölk i slutändan.

Sverige är mycket bättre på det här än de jättelika jordbruksländerna Brasilien, USA och Indien, men att vi är perfekta kommer aldrig att räcka när resten av världen suger och vi bara importerar deras problem och konsumerar utan tanke på vart maten kommer ifrån… Idag är mer än hälften av allt kött på tallrikarna i Sverige importerat. (Källa: Naturskyddsföreningen)

Och då ska vi inte ens prata om hur oetiskt det är att klämma ihop hundratals djur i fabriker med det enda syftet att föda upp dem så fort som möjligt och sedan slakta dem för mat. Idag är 60 % av alla däggdjur i världen tamdjur i livsmedelsindustrin. 36 % är vi människor och enbart 4 % är vilda djur. 70 % av världens alla fåglar är idag höns, kalkoner och kycklingar och bara 30 % är de massiva flockar av vilda fåglar vi föreställer oss. (Källa: The Guardian)

Det finns ca 80 000 giraffer och 4 000 tigrar kvar i världen, men ca 1 miljard kossor och nästan 23 miljarder kycklingar. Vi äter ihjäl inte bara oss själva och djuren utan också vår natur.

Därför grillar jag veganskt i sommar. Och därför lägger jag all min energi och tid på att visa dig som läser det här och så många fler jag kan hur gott, enkelt och fantastiskt det kan vara att välja bort köttet från tallriken och fortfarande få en helt otrolig svensk sommar. Och att det tack vare att jag gör det som jag också kan känna mig lite tryggare i att även mina barn och barnbarn kommer få göra detsamma.

Därför jobbar jag också tillsammans med Anamma Sverige. Anammas formbara vegofärs har 90 % lägre klimatavtryck än nötkött. All deras soja är certifierad, vilket innebär att den uppfyller en rad miljökrav och är odlad i antingen Europa eller Nordamerika på mark som inte tidigare varit regnskog. Deras förpackningar är gjorda av sockerrör istället för plast och produkterna tillverkas också i Sverige vilket minskar mängden transporter som behövs vid produktionen. Hur bra som helst tycker jag!

Om inte den här italienska grillade köttbullsmackan gjord på Anammas Formbara färs övertygar dig om att det är fullt möjligt att leva livet till max utan kött så vet jag ärligt talat inte riktigt vad som kommer krävas. 😛 😉

Vegansk grillad italiensk köttbullsmacka, 6-8 portioner

Köttbullar

 • 850 g Anamma Formbar Färs
 • 1/2 kruka basilika
 • 4 klyftor vitlök
 • 1 stor gul lök
 • 2 ljus sojasås
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk olivolja
 • Salt och svartpeppar efter smak

Ostsås

 • 150 g cashewnötter
 • 3 msk näringjäst
 • ca 1 dl vatten
 • 1,5 klyfta vitlök
 • 2 tsk lökpulver
 • 1 tsk ljus sojasås
 • Salt och peppar efter smak

Tomatsås

 • 400 g krossade tomater
 • 3 krossade vitlöksklyftor
 • 1/2 kruka basilika
 • 2 msk olivolja
 • Salt och peppar

Vitlöksbröd

 • 3-4 baugetter
 • 1 dl olivolja
 • 1 näve färsk persilja
 • 4 klyftor vitlök
 • salt och peppar

Gör så här

Köttbullar

 1. Tina färsen
 2. Finhacka lök, vitlök och basilika
 3. Blanda ner löken, vitlöken, basilikan, tomatpuré, sojasås, olivolja och salt och peppar i färsen
 4. Smaka av och forma stora köttbullar
 5. Stek eller grilla köttbullarna tills de fått fin färg på alla sidor. Om du grillar dem är det enklast att göra dem ganska stora.

Ostsås

 1. Koka cashewnötterna ca 15 minuter
 2. Häll av cashewnötterna och lägg dem i en hög mixerskål eller blender och blanda ner övriga ingredienser
 3. Mixa cashewnötterna krämiga, det tar ca 5-10 minuter att få dem superfina. Späd löpande med vatten tills du får en krämig konsistens.
 4. Smaka av med salt, peppar och ev. ytterligare näringsjäst

Tomatsås

 1. Hacka vitlök och fräs i olivolja på låg värme
 2. Tillsätt tomat, salt och peppar och koka utan lock på medelvärme i 30 minuter tills såsen reducerats ner och blivit krämig.
 3. Rör ner den hackade basilikan och smaka av med salt och peppar

Vitlöksbröd

 1. Hacka vitlök och persilja
 2. Blanda med olivolja, salt och peppar
 3. Skär upp baugetterna i ca 3 dm stora delar som du delar på mitten
 4. Bred snittsidorna av baugetterna med oljan och vitlöksröran
 5. Grilla snabbt på hög värme tills de får fin färg på snittytorna

Bygg baugetterna

 1. Börja med tomatsås i botten på det nedre brödet
 2. Sen köttbullarna
 3. Sen mer tomatsås och cashewostsås och toppa sedan med det övre brödet.
 4. Njut! Och ha servetter nära till hands!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
, , , , , ,

13 Responses to Vegansk grillad italiensk köttbullsmacka

 1. Sofia 20 juni, 2021 at 08:23 #

  Fråga!
  Vilket märke använder du när du kör färdiga vegobullar?
  Kan man frysa de egengjorda bullarna och steka på när man ska laga rätten? Tänker att man vill spara tid men ändå inte köpa färdiga.

 2. Simon 13 september, 2018 at 07:53 #

  Hej!
  Om man inte är vegan utan vill använda sig av riktigt ost i receptet. Vad för ost skulle du vilja rekommendera då?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 19 september, 2018 at 09:54 #

   Mozzarella! Bara att riva och låta smälta av värmen i såsen

 3. Erika 26 juli, 2018 at 01:24 #

  Låter kanoners
  Måste prova
  Vad använder du för bröd
  Om det skall vara veganskt?
  Tack för en super duper blogg

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 26 juli, 2018 at 01:59 #

   Här använde jag vanliga baugetter köpta i affärn!

 4. Susanne 22 juli, 2018 at 08:34 #

  Hejsan!

  Något tips på vad en kan använda i stället för nötter, för den som inte kan äta sådana..?

  Och tack till en toppenblogg och ett lika toppen arbete

 5. Lisabet 21 juli, 2018 at 07:41 #

  Jättebra och informativt inlägg. Heja dig! Dina recept gör det så enkelt att äta vego. Fortsätt med det du gör, det kommer revolutionera hur människor ser på jordbruk och djurhållning – men framförallt hur de ser på vegansk mat. Tack, tack, tack för det du gör!

 6. Conny 21 juli, 2018 at 10:10 #

  Baugetterna! De verkar utmärkt finns gräddade.

 7. Nora 19 juli, 2018 at 05:55 #

  Vilket viktigt inlägg. Bra skrivet!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pasta med krämig tomatsås och vegoköttbullar | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 27 maj, 2021

  […] vegoköttbullar för att hålla rätten enkel, men du kan så klart göra egna, förslagsvis med det här receptet som […]

 2. Vegansk Pastagratäng med Vegobullar | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 juni, 2019

  […] er ett nytt köttbullsrecept istället för de vanliga veganska köttbullarna med gräddsås eller tomatsås som jag redan gjort till förbannelse här på bloggen. Så här får ni en riktigt enkel och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes