Vegansk Fransk Löksoppa och två sorters grilled cheese

*I samarbete med Go Vegan Ost*

Hejsan! Jag hoppas att allt är fint med er!

Wow alltså. Jag måste bara börja med att säga att jag är helt golvad av de senaste två veckorna. Och då har Vegansk Husmanskost inte ens kommit ut i butikerna ännu! :O Helt galet. Sedan semestern slutade (vilket den för mig gjorde den 10:e augusti då vi släppte Vego i Världsklass på Olympiska dagen i Kungsträdgården) så har det verkligen varit FULLT UPP med roliga grejer!

Måndag och tisdag förra veckan höll jag två stycken matlagningskurser för dels ett gäng proffskockar från olika konferensanläggningar i Stockholm och dels en kurs för Sandvikens offentliga kockar i vegansk matlagning. De senaste två dagarna har jag suttit ute på Bonnier Faktas Lager och signerat tusentals av era förbeställda ex av Vegansk Husmanskost. Idag kunde jag berätta att jag samarbetar med Folkets Hus och Parker kring deras exklusiva Sverigerättigheter av filmen The Game Changers som kommer att visas de två sista veckorna i september på deras biografer runt om i landet. (Mer om det på instagram!) Under tiden har Vego i Världsklass börjat ramla in hemma hos er i era kök och jag får massor av fina bilder på era böcker skickade till mig, och jag ska dessutom försöka planera hösten med allt annat roligt som är på gång.

Nämnde jag förresten att bägge mina döttrar börjat i skolan i måndags och att vi idag bestämde oss för att leasa en ny bil? En plugin elhybrid! Och att jag tränar mer än någonsin! Vilket känns grymt!

Haha, så ja. Jag är lite överhypead just nu! Så sjukt mycket på gång!!!!! AAAARGH.

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.”

Terry Pratchett

Men. Det finns inget tillfälle som ett överhypeat tillfälle att äta extremt comfy comfort food! Och vad skriker inte comfort food om inte fransk löksoppa och grilled cheesemackor? Tro mig. Inget skriker comfort food lika mycket som fransk löksoppa med grilled cheesemackor. Och jag åt tack och lov dessa fantastiskt goda skapelser till middag här nyligen (idag då jag skriver inlägget, i tisdags när ni läser det) så balansen är återställd.

Bägge dessa underbara skapelser görs dock möjliga av Go Vegans fantastiskt goda nya veganska ostar som verkligen har tagit de veganska ostarna till en ny nivå! De smälter otroligt mycket bättre än de gamla grejerna på markanden (jag ska vara helt ärlig – de smälter inte exakt som vanligt ost – men absolut bättre än mycket annat) och de smakar helt otroligt smarrigt. Som mild, vanlig ost helt enkelt. PERFEKT för dessa två rätter! Jag har gjort två recept här på bloggen under sommaren med deras ostar tidigare där jag använder deras färdigrivna ost och deras ost på bit. Ni hittar de två recepten här: Ost och skinksallad och här: Perfekt Vegansk Pizzaost.

Vegansk Fransk Löksoppa och två sorters grilled cheese,

Fransk Löksoppa, 4 portioner

  • 6 stora gula lökar, eller 8 normalstora
  • 2-3 msk växtbaserat smör eller rapsolja
  • 1/2 tsk socker
  • 1 dl gott vitt vin (här kan du anpassa vin efter hur du vill att din soppa ska smaka, torrt, sött, strävt osv. Jag rekommenderar något fräscht!)
  • 2 tsk torkad timjan eller 1 tsk torkad och 2 tsk färsk timjan
  • 1 msk ljus japansk sojasås
  • 1,5 msk ljus grönsaksfond, koncentrerad
  • 5 dl hett vatten (du kan behöva mer för att spä efter tycke)
  • 4 skivor gott vitt bröd
  • 4 skivor Go Vegan ost, färdigskivad.
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 275 grader
  2. Skala och strimla löken. Skiva gärna löken från botten till toppen (som du bägge först snoppar av) så du får fina avlånga bågar istället för från sida till sida. Det blir snyggare!
  3. Fräs löken mjuk i växtbaserat smör eller rapsolja tillsammans med sockret och lite salt på låg värme i ca 10 minuter tills den blivit riktigt mjuk och genomskinlig, utan att den bryns. Den ska bli riktigt mjuk och smörig.
  4. Slå i vin, fond, sojasås, timjan, och svartpeppar och låt koka ihop i 30 sekunder. Slå därefter i vattnet och låt koka på medelvärme i ca 20 minuter tills löken ser riktigt god ut och smakerna balanserats. Du vill ha en relativt fast soppa med mycket lök och inte för mycket buljong. Ca 1-1,2 liter ungefär.
  5. Smaka av med salt, ev. socker och peppar. Om du tycker att den känns lite tunn, kan du istället för salt smaka av med mer japansk sojasås.
  6. Häll upp soppan i fyra stycken ugnsfasta portionsskålar. Rosta de fyra brödskivorna i brödrosten och lägg dem därefter på toppen av varje soppskål. Toppa brödet med varsin skiva Go Vegan ost, ringla över lite mer rapsolja, salt och peppar och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills osten smält och brödet fått fin färg.
  7. Servera rykande heta!

Grilled Cheese med Surkål och Tabasco, 4 stycken mackor

  • 8 skivor vitt formbröd
  • 4 skivor Go Vegan ost, färdigskivad
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl surkål
  • ca 1/2 tsk tabasco, eller efter smak
  • växtbaserat smör
  • lite salt

Gör så här:

  1. Bred smör på ena sidan av alla mackor.
  2. Blanda ihop vegansk majonnäs, surkål, tabasco och salt till en röra.
  3. Bred ett lager av surkålsbladningen tunt på den osmörade delen av en skiva bröd. Lägg sedan på en skiva Go Vegan ost, lite mer surkålsblandning och toppa sedan med en till skiva bröd. Den smörade sidan uppåt. Återupprepa tills du har fyra dubbelmackor och osten och surkålsröran är slut.
  4. Hetta upp en stekpanna med växtbaserat smör eller rapsolja och stek mackorna gyllenbruna på bägge sidor. Pressa ner dem i pannan regelbundet med undersidan av stekspaden så du får den där klassiska looken av toast. Du kan också köra dem i ett våffeljärn eller i en toastmaskin om du har en sån! Skär upp i trianglar och ät omgående.

Grilled Cheese med soltorkade tomater, pickles och dijonsenap, 4 mackor

  • 8 skivor vitt formbröd
  • 4 skivor Go Vegan ost, färdigskivad
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1/2 dl soltorkade tomater i olivolja
  • 1/2 dl ättiksgurka, skivad
  • 1 msk dijonsenap
  • växtbaserat smör
  • lite salt

Gör så här:

  1. Bred smör på ena sidan av alla mackor.
  2. Finhacka soltorkade tomater och ättiksgurka. Blanda tomaterna och gurkan med majonnäs och lite salt till en röra
  3. Bred först ett tunt lager dijonsenap på den osmörade delen av en skiva bröd. Lägg därefter på ett lite tjockare lager av majonnäsröran på senapen. Lägg sedan på en skiva Go Vegan ost, lite mer röra och toppa sedan med en till skiva bröd vars osmörade sida du har brett med ett tunt lager dijonsenap också. Den smörade sidan uppåt. Återupprepa tills du har fyra dubbelmackor och osten och röran är slut.
  4. Hetta upp en stekpanna med växtbaserat smör eller rapsolja och stek mackorna gyllenbruna på bägge sidor. Pressa ner dem i pannan regelbundet med undersidan av stekspaden så du får den där klassiska looken av toast. Du kan också köra dem i ett våffeljärn eller i en toastmaskin om du har en sån! Skär upp i trianglar och ät omgående.

Ät allt tillsammans och känn din stress och dina problem osa iväg ut i obetydligheten medan du njuter av all denna fantastiskt goda ostighet!

, , , , , , , ,

One Response to Vegansk Fransk Löksoppa och två sorters grilled cheese

  1. Sofie 27 augusti, 2019 at 07:42 #

    Har hittills älskat alla recept ifrån denna sidan 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes