Vegansk Fish Taco med färskpotatis

*I samarbete med Astrid och Aporna*

Hej vänner!

Hoppas allt är bra med er 🙂 Nu när jag skriver det här sitter jag i studion en av de sista dagarna innan semestern och det är nästan 30 grader utomhus. Jag ska vara helt ärlig. Att sitta och skriva recept är inte riktigt vad jag är sugen på just nu. Jag skulle MYCKET hellre ha en kall öl, en varm grill och ett gäng vänner i närheten som jag kan bjuda på den här rätten! Men, det tror jag ärligt talat att jag kommer ha inom kort, för det här kommer att lagas igen!

Jag har som jag berättade i ett tidigare inlägg teamat upp med Astrid och Aporna för att göra ett par sommarrecept baserade på deras nya Frasiga F*skfilé som kommit ut hos COOP nyligen. Det är utan tvekan den bästa veganska panerade fisken jag någonsin testat. Den har perfekt konsistens, smakar väldigt fiskligt och är stor och bitig, så den verkligen ger ett redigt intryck. Till skillnad från många sånna här veganska ”fiskpinnar” så är den inte mushy i mitten, och paneringen känns faktiskt fräsch. Extra bra tycker jag faktiskt att den blir på grillen, då du inte behöver något extra fett för att tillaga den och konsistensen blir ännu lite fastare. Den rediga storleken på vegof*sken gör den perfekt att använda som burgare eller som här, bruten i bitar i en fish tacos.

Jag ville göra en rätt som kändes supersomrig och som både tog vara på idén med att servera f*sken i en taco och på de svenska smakerna med fisk, färskpotatis och ärtor. Så se det här som någon sorts svensk-losangelesk crossover. Jag har i stort sett använt smaker från den klassiska fish tacon med lime, mango, koriander och chili, men råvaror från det svenska köket med färskpotatis och ärtor. Resultatet? Jävligt Gott!

Ni hittar Astrid och Apornas F*skfilé i FRYSDISKEN (inte kylen, där AoA ofta annars brukar finnas) på COOP. Min starka rekommendation är att ni tillagar den från tinad dock. Då får ni perfekt krisp på ytan, utan att bränna den när den grillas. På sin hemsida har de dock instruktioner för hur ni lagar den från fryst om ni skulle vilja!

Vegansk Fish Taco med färskpotatis, 4 portioner

Grönärtsguacamole

  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 kruka färsk koriander
  • Juice från 1 lime
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 färsk tomat
  • 1/2 rödlök
  • Salt och peppar efter smak

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1/2 färsk jalapenjo
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • jucie från 1 lime
  • Salt

Citronmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • juice och skal från 1/2 citron
  • Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här

Grönärtsguacamole

  1. Skala och grovhacka vitlök, tina ärtorna om de är frysta
  2. Mixa ärtor, vitlök, alla kryddor, olivolja, limejuice och 1/2 kruka koriander till en tjock och slät kräm med hjälp av en mixerstav
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Finhacka rödlök, tomat och resten av koriandern och rör ner i guacamolen.

Mangosalsa

  1. Skala och tärna mangon. Skala eller skölj och finhacka rödlöken, koriandern och jalapenjon.
  2. Blanda mango, rödlök och jalapenjon med koriander, limejuice och salt och smaka av.

Citronmajonnäs

  1. Skölj citronen och riv skalet. Blanda majonnäs med citron, rivet skal, salt och peppar.

Tacon och servering

  1. Börja med att tvätta och koka färskpotatisen. Låt den svalna så mycket så du kan hantera den med händerna och skära i munstora bitar.
  2. Tänd grillen och förbered för direkt grillning. Grilla potatisen samt f*iskfiléerna över direkt kolbädd. De ska bägge få fin färg och bli genomvarma.
  3. Grilla tortillabröden snabbt också så de blir mjuka och goda.
  4. Skiva jalapenjosarna och plocka koriandern. Bryt fiskbitarna i fjärdedelar.
  5. Bygg varje tortilla med en klick citronmajonnäs i botten, sedan 2 bitar fisk och 4-6 bitar potatis per tortilla. Toppa med ärtguacamole, mangosalsa, jalapenjos, koriander och siriachasås. Käka!

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes