Det har varit en intressant vecka det här, minst sagt! Det är många, både på jobbet och lite här och var som har sett Halv Åtta Hos Mig och som antingen har tagit sig hit för första gången, eller som kommer ut som hemliga closet-besökare. Det är jätteroligt måste jag säga! Jag kanske är något av en bekräftelsejunkie (eh.. ja no shit), men det är verkligen sjukt kul att träffa människor som de facto har en egen relation till bloggen, helt oberoende av ifall de känner mig eller inte. Det är lite wierd, men händer allt oftare nu för tiden.
Men men. Det här är ju en matblogg, så back to the food. Idag tänkte jag att jag skulle bjussa på det här sjukt smarriga receptet. Det är – som så många andra recept här på bloggen – lånat/snott/inspirerat, och enbart vegotweakat av mig, så jag ska inte ta så jättemycket credd för det hela. Paneringen kommer helt och hållet – totalt oförändrad – ifrån Marcus Samuelsson, allas vår superkända svensk/amerikanska megakock och är faktiskt den absolut första träffen som kommer upp om man googlar på Fish n chips.
Jag tog dock på mig utmaningen att ta reda på bästa möjliga vegosubstitut till den klassiska firren. Vid tillfället som bilderna kommer ifrån så testade jag både att panera silkestofu och att panera vanlig tofu. Jag hade någon sorts idé om att silkestofu kanske skulle vara mer likt den mjälla vita fiskens tillagade kött, men ack vad fel jag hade. Resultatet blev mer likt panerad och lätt geléig sojamjölk. Sjukt obehagligt. Så – fast tofu är ett måste, och då helst i relativt tunna skivor så att proportionerna mellan frityrsmet och tofu är ungefär 40-60. Även Halloumi går väldigt bra att använda, om man kan tänka sig att äta en laktovegovariant. Jag har ett recept på det här!
*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3
Vegansk Fish ’N’ Chips 2 personer
- 250 g naturell fast tofu
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk maizena
- 2 dl vetemjöl
- 2 lime
- 1 dl god öl
- 2 dillkvistar
- salt och peppar
- en massa frityrolja (till exempel rapsolja)
Remouladsås:
- 1 dl majonnäs (växtbaserad)
- 1 dl havrefraiche
- 3 msk bostongurka
- 1 msk hackad kapris
- ½ tsk gulcurry
- 1 tsk limejuice
- salt och vitpeppar
- 1 nypa socker
- 1/4 dl hackad färsk dill
Mashed Peas:
- 150 g gröna ärtor
- 1 lyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- 2 msk grädde
- salt och svartpeppar
Tofun:
Torka av tofun med hushållspapper och skär i önskad storlek, till exempel i stavar eller i tunnare plattor. Bitarna ska vara relativt tunna, ca 1 cm tjocka, så att mängden tofu i förhållande till frityrsmet inte blir för stor – då smakar det lätt bara tofu. (Det vill säga, inte riktigt som på bilden, där jag hade råkat köpa färdigtärnad tofu och slet som ett djur för att silkestofun (den stora biten) inte skulle rasa ihop när jag tog upp dem ur frityrsmeten, den på bilden var den enda av fyra bitar som höll ihop – använd fast tofu!).
Blanda nästan allt vetemjöl, bakpulver och maizena i en skål. Spara lite mjöl för att vända tofun i innan den går ner i smeten. Finhacka dillen, pressa limejuicen och blanda försiktigt ner dem tillsammans med ölen, saltet och peppar i mjölblandningen. Låt stå och svälla i ca 20 minuter innan friteringen.
Värm upp frityrolja en kastrull eller stekpanna med höga kanter till ca 160 grader (så att en brödbit blir gyllenbrun på ca 30 sekunder). Vänd därefter tofun först i mjöl och doppa sen ner i frityrsmeten. De ska bli helt täckta av ett tjockt lager smet, och sen direkt ner i oljan. Fritera tills gyllenbrun. Äts omgående!
Remouladsås:
Hacka kapris och dill. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.
Mashed peas:
Värm upp en kastrull på låg värme med olivolja och en hel vitlöksklyfta som du krossat lätt med knivsudden.
När vitlöken börjar få färg plockar du upp den och lägger i ärtorna istället. Låt fräsa 30 sekunder, tillsätt grädde och låt koka tills ärtorna är klara, ca 1 minut.
Mosa till en pure och smaka av med salt och peppar. Servera allt så snart som möjligt medan det är varmt.
Paneringen blev suverän! Det hade kunnat vara ännu mer dill i, och jag hade nog för lite lime som snålade med endast en lime och för lite salt.