Vegansk cheesecake med passionsfrukt

*I samarbete med Aito*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Den här veckan är det påsk och jag och familjen ska åka ner till Skåneland och fira in våren. Jag ser verkligen fram emot det! Både att fira med familjen och att åka några timmar söderut. Den här tiden på året brukar det vara som att åka någon månad framåt i tiden till försommaren och värmen. Håller tummarna!

Aito är ett finskt märke på havreprodukter som dykt upp för att utmana och bredda marknaden med fler goda vegoprodukter och jag tycker att det är toppen! Hur bra är det inte att havremejerier börjar bli en helt egen kategori i sig? Detta kommer verkligen att pusha utvecklingen av växtbaserade och hållbarare mejerier framåt rejält tror jag. Det behövs lite sund konkurrens för att hålla skärpan och för att föra saker framåt. En riktigt styrka hos Aito (som för övrigt är finska för Äkta – hur bra är inte det?) är att flertalet produkter dessutom är glutenfria! Super för de som behöver sånt också.

Nu i början lanserar de fyra olika havreprodukter på den svenska marknaden, en havredryck, en havredryck för baristas, en havregrädde för matlagning och en vispbar grädde! Framförallt den vispbara är jag taggad på då den är en stark konkurrent till min tidigare favorit från Alpro som är gjord på soja. Denna är väldigt lik, har en liten annan smakton med en lätt hint av havre men är exakt lika krämig och fluffig. Lustigt nog så behöver den dock, precis som Alpros grädde några droppar färsk citronjuice tillsatt för att bli riktigt fast och fluffig när den vispas.

Ni har säkert sett Aitos reklamkampanj som går under sloganen ”En kärleksaffär med naturen” på senaste. Den är fylld av minst sagt passionerade djur som idkar älskog. Aningen pikant kan tyckas, men jag tänkte att jag skulle slå lite mynt på både den och på den kommande påskens besatthet i färgen gult och låta dagens recept bli en ljusgul passionsfruktscheesecake! Passande va? 😉 Det här receptet är grymt gott och enkelt och passar perfekt som en efterrätt på påskbordet.

Vegansk cheesecake med passionsfrukt

  • 250 g Aito Oat For Whipping
  • Spadet från 1 tetra kikärtor, ca 1 dl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk färsk citronjuice + några droppar citronjuice
  • 150 g vegansk färskost
  • 250 g fryst passionsfrukt
  • 200 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 2 färska passionsfrukter
  • Några blad färsk mynta

Gör så här

  1. Låt den frysta passionsfrukten tina i rumsteperatur tills den blir flytande.
  2. Börja med att vispa kikärtsspadet skummigt med en elvisp eller vältränad handled. Det tar några minuter
  3. När det har skummat upp rejält så blandar du ner sockret och 1 tsk citronjuice. Vispa intensivt in några minuter till tills smeten stelnar och bunken kan vändas upp och ner utan att smeten faller ur
  4. Vispa Aito Oat For Whipping fluffigt i en annan skål. Droppa ner några droppar färsk citronsaft i vispgrädden så stelnar den lättare.
  5. I en tredje skål, blanda vegansk färskost och tinad passionsfruktsjuice tills alla klumpar är borta
  6. Vänd ner grädden och färskoströran i kikärtspadet och vänd varsamt om tills allt blandats. Gärna med en slickepott.
  7. Krossa kexen till smulor i en påse. Smält smöret och blanda kexen och smöret.
  8. Tryck ut kexen till ett jämt lager i botten av en stor springform, ca 25 cm i diameter och häll därefter över smeten. Smäll försiktigt formen i bordet någon gång så smeten sätter sig i botten och ställ därefter in cheesecaken i frysen i minst fyra timmar så den stelnar helt.
  9. Toppa med färsk passionsfrukt och mynta vid servering

, , , , , , , ,

10 Responses to Vegansk cheesecake med passionsfrukt

  1. Sanne 12 augusti, 2019 at 01:32 #

    Hej! Går denna bra att frysa? 🙂

  2. Karin 13 maj, 2019 at 08:36 #

    Jag har provat att bjuda på denna både på jobbet och på släktkalas och den gjorde succé båda gångerna!

  3. Frida 22 april, 2019 at 08:43 #

    Provat att göra den och den är såååå god!! Tack för ett superrecept som jag kommer göra många gånger!

  4. Helena Bjuhr 18 april, 2019 at 04:14 #

    Om man inte får tag i Aitos produkter och dessutom glutenfri, kan man byta ut till annan glutenfri vegovisp med bra resultat tror du?
    Mvh/Helena

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 april, 2019 at 12:01 #

      Alpros vispbara grädde funkar också finemang vet jag!

  5. Caroline 17 april, 2019 at 05:25 #

    Vilken färskost använde du?

  6. Heini Pakula 15 april, 2019 at 08:52 #

    Hej

    Låter superläckert, men smör?

    Vänliga hälsningar från Finland!

    Aune

Lämna ett svar till Helena Bjuhr Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes