Vegansk Calzone

I samarbete med Violife

Hej hörrni!

Veganuari-januari kuskar på och det är redan 19:e januari! Har du hakat på veganuari ännu? Om inte så är det lungt, det finns fortfarande gott om tid. Du kan nämligen starta din månad med peppande utskick från Veganuarikampanjen när som helst, men helst i januari så du räknas med i statistiken för veganuari 2021 🙂

Det betyder att om du vill hopp på veganuari idag när du läser detta så kör du i en månad från 19:e januari till 19:e februari och får utskick en dag i taget under hela den perioden. Du kan faktiskt skriva in vilket startdatum du vill, så så länge du anmäler dig i januari kan du starta utmaningen i september om du vill! Bra va?

Som ni kanske vet så har jag teamat upp inte bara med den officiella Veganuari kampanjen som Djurens Rätt driver här i Sverige utan även med en vegansk ostutmaning som Violife driver här i Sverige i januari! Under veganuari så delar jag, Tuvessonskan och Sofia Wood med oss av jävligt goda veganska ostrecept som ska hjälpa er att navigera lite bättre i vegoostdjungeln. Jag började för någon vecka sedan med ett recept på veganska animal fries med ostsås, och idag kommer här ett riktigt schysst recept på vegansk calzone!

Metoden att inte fylla calzonen med tomatsås utan att istället doppa den färdiggräddade calzonen i tomatsåsen kommer ifrån en video med Bingin with Babish där han gör en version av George Costanzas calzone med aubergine och salami från Seinfeldt, så jag inspirerades och fyllde även min calzone med aubergine, men med riven och stekt rökt tofu istället för skinka eller salami. Det funkar hur bra som helst!

Att inte ha tomatsås inuti calzonen gör att den inte blir lika blöt och såsig, och gör att den enklare kan ätas med händerna, ett stort plus om du frågar mig!

För att få till perfekt smältbar vegansk ost som du VILL äta massor av så blandar jag här ihop riven Violife Orignal Flavour Block med Violife Creamy Original. Det blir en ostkräm som smälter fantastiskt bra, både på och i pizza. Ni måste testa!

Du kan variera det här receptet hur mycket du vill. Ett tips är att toppa osten i calzonen med pesto och lite färsk hackad chili för en hot pesto version lik den man kunde köpa förut på7Eleven och åtminstone jag var helt besatt i innan jag blev vegan. En annan är att fylla den med svamp och riven rökt tofu för en cappriciosaversion, eller med lättkokt spenat och Violife Greek Block för en mer grekisk version. Du bestämmer!

Calzone, 3 pizzor

Pizzadeg

  • 800 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
  • Mer mjöl till utbakning
  • 650 ml ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 50 g färsk jäst

Ost

Fyllning

  • 150 g rökt tofu
  • 1/2 aubergine
  • 1 nypa chiliflakes eller svartpeppar
  • Salt efter smak
  • Rapsolja till stekning

Tomatsås

  • 8 klyftor vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 burkar krossade tomater
  • Rikligt med salt och svartpeppar

Gör så här

Pizzadeg

  1. Mät upp mjölet i en skål och blanda ner saltet så det fördelas jämt
  2. Rör ut jästen i lite av det ljumna vattnet tillsammans med sockret. Låt stå några minuter så jästen aktiveras.
  3. Rör ner jästvätskan och olivoljan i degen och rör därefter ner den övriga vätskan lite i taget tills du får en fast deg som inte är torr men heller inte fastnar på händerna.
  4. Knåda för hand eller i maskin i ca 10 minuter tills degen är fast och fin.
  5. Låt jäsa i ca 60-90 minuter till minst dubbel storlek.
  6. Dela degen i 3 lika stora bitar och forma till bollar.
  7. Kavla ut degarna till stora runda pizzabottnar. Fyll mitten av varje pizza med ost och fyllning (lämna ca 1/5 av degen på varje sida utan fyllning och lägg fyllningarna i en avlång hög) och vik där efter ihop degen på mitten. Fäst kanterna genom att först tryck till dem med fingrarna och sedan skära av den yttersta biten med en kniv eller med en pizzaskärare.
  8. Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 250 grader, eller tills calzonen fått fin färg. Använd gärna en pizzasten!

Ost

  1. Riv Violife Original Flavour Block på den fina sidan av ett rivjärn.
  2. Blanda den rivna osten med Creamy Original Flavour så det blandas jämt. Det kommer bli en ganska fast smet.

Fyllning

  1. Skär auberginen i ca 1×1 cm stora bitar. Riv den rökta tofun på den grova sidan av ett rivjärn.
  2. Hetta upp en bra non stick stekpanna utan stekfett och stek auberginen med lite salt och peppar tills den vätskat ur rejält och minskat en del i storlek.
  3. Tillsätt nu den rivna tofun, rapsolja och salt och peppar och stek tillsammans med auberginen tills allt fått fin färg och tofun börjat bli knaprig. Ställ åt sidan.

Tomatsås

  1. Skala och skiva vitlöken tunt. Hetta upp en gryta eller kastrull med rikligt med olivolja och fräs vitlöken på låg värme i ca 10 minuter tillsammans med svartpeppar och oreganon tills vitlöken precis börjar skrumpna lite och få lätt brynta kanter. Viktigt med låg värme här annars blir det inte gott!
  2. Slå i de krossade tomaterna samt salt och låt såsen koka på låg/medelvärme utan lock i ca 30-40 minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Servera calzonen skuren i två halvor som du doppar i tomatsåsen!

2 Responses to Vegansk Calzone

  1. Sofia Johnsson 4 februari, 2021 at 08:47 #

    I hur mycket olivolja ska det vara i receptet på degen? Nämns bara i instruktionerna ^^’

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Grilled Cheese + 4 tips för perfekt veganost | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 21 januari, 2021

    […] I videon ger jag ett exempel på hur jag använder denna metod för att göra veganska grilled cheese mackor. Receptet på dessa kommer längst ner i detta inlägg! Jag använde också denna metod i det här receptet på vegansk calzone! […]

Lämna ett svar till Sofia Johnsson Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes