Vegansk Burgare och Bea! En av rätterna från Jävligt Gott i Almedalen + Respect the grillförbud!Hej!

Hoppas allt är fint med er här i värmen… Det här är ju helt galet. Igår hade vi 33 grader varmt i sommarstugan. Vi tillbringar i stort sett hela eftermiddagarna i sjön för att ens överleva mellan 12 och 17 på dagarna. Igår låg jag på riktigt, utan att överdriva i vattnet i en timme i streck. Det är varmt som i ett badkar.

Ovanpå det så har björkarna tagit på sig sin höstskrud redan i juli. När vi åkte ner mot södra Småland var björkarna helt vissna. Här i södra Östergötland är de inte riktigt där en men på bara en vecka har de gått från gröna till gula. Syrenen och körsbärsträdens blad ser lessna och uttorkade ut. Som växterna på min balkong efter att jag glömt vattna dem på en vecka. Jag kan på riktigt inte minnas att jag någonsin sett något liknande…

I sådana här tider känns det ju ganska wierd att ge grilltips. Det råder sedan några dagar tillbaks grillförbud i stort sett i hela landet och det har utfärdats en klass 2 varning för vädret. Fem kommande dagar över 30 grader, eller 3 över 33… Det brinner över hela Sverige på grund av blixtnedslag men också på grund av klantiga människor som slängt fimpar eller slarvat med sina grillar.

Jag älskar att grilla – men just nu är det dags att lägga det åt sidan och ta sitt förnuft till fånga. Det funkar precis lika bra att steka dessa burgare i en stekpanna eller i ugnen på grilleffekt som över en öppen eld. Vill du ha den där röksmaken så välj en rökig BBQ sås att glasera dem i. Sen kan du alltid duka upp hela kalaset utomhus som vanligt, knäcka en öl i solskenet med vännerna som vanligt och njuta av resten av upplevelsen som vanligt. Men don’t be a douche och insistera på att grilla ändå. Det kan gå riktigt illa…

Jag tipsade faktiskt om just det här, hur kan man överleva utan grill under sommaren på P4 Östergötland igår! Spola fram till 1.11.00 in i det här klippet så hör du mig ge några bra icke grill tips för sommaren!

För ibland behöver god mat inte vara så svårt så här mitt i sommaren när det är sjukt varmt och man inte riktigt pallar stå hela dagen och laga mat. Inte alls. Det behöver inte vara svårare än att gå till affären och botanisera bland de färdiga färska produkter som finns där. För ärligt talat, hur ofta slår din genomsnittssvensk sin egen bearnaissås och föder upp och slaktar sin egen ko för att göra sin egen biff och bea? Inte så värst ofta skulle jag gissa. Visst, fler slår sin egen bea än de som föder upp och slaktar sin egen ko, men väldigt många i detta avlånga land köper sin bearnaise på burk i butiken.

Så varför skulle vi veganer inte få göra detsamma? Problemet har varit att de få alternativ vi haft att välja på har varit ganska erbarmliga. Antingen har de inte funnits alls eller så har de varit fruktansvärt kemiska och av den där riktigt dåliga sorten av osande pulverbea som man mest bara ätit när det inte funnits något annat val och som mest får mig att tänka på trötta, flottiga och halvråa potatisklyftor och sega billiga och sönderpepprade fläskotletter från några av mina sämsta matminnen från nittiotalets barndom.

När VegMe då kom med sin nya ägg-, mjölk- och glutenfria vegetariska bearnaisesås som är på burk här i våras blev jag helt till mig. Livet med bearnaisesås var inte längre över bara för att jag valt bort smöret! Tillsammans med deras nya BBQ och Seaweed burgare så har de en ytterst stabil kombo som jag därför ville ta med mig till Almedalen som en av dagens rätter på menyn, helt enkelt för att visa världen att det inte måste vara så avancerat eller bajsnödigt för att vara riktigt jävla gott. Att den sålde som smör tar jag som ett intyg på att jag också hade rätt.

VegMes nya Seaweedburgare är riktiga umamibomber, och om du dessutom gör som vi gjorde här och penslar dem med BBQ sås när du grillar dem så blir de perfekta till pommes och bea. Eller som nu med grillförbudet – stek dem i bbq sås!

Biff och Bea med VegMes Seaweedburgare och Bearnaiessås, 4 st

Biff

 • 2 paket Seaweed burgare á 240 g
 • 1 dl valfri BBQ sås

Potatis

 • 1 kg fast stor potatis
 • Rikligt med rapsolja
 • Salt och peppar

Tillbehör

 • 1 burk á 200 g VegMe vegetarisk Bearnaissås
 • Blandade pickles, till exempel salladsgurka, soltorkade tomater, fefferonis och oliver
 • 1 kruka krispsallad

Gör så här:

Biff

 1. Stek eller grilla burgarna
 2. Pensla dem med rikligt med BBQ sås den sista minuten de steks

Potatis

 1. Skär den råa potatisen i tunna klyftor eller i stavar för pommes
 2. Vänd potatisarna i rikligt med rapsolja, salt och peppar och lägg sedan ut dem jämt fördelade på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, vänd sedan på dem och baka i 10 minuter till tills de fått fin färg.
 3. Alternativt kan du fritera klyftorna. Värm då upp en tjockbottnad kastrull, gryta eller stekpanna med höga kanter med rikligt med rapsolja. Ha en potatisklyfta i hela tiden eller en stektermometer så har du koll på hur varmt det är. Fritera potatisen tills den blir gyllenbrun på ca 180 grader. Det ska ta ca 5-7 minuter beroende på hur tjocka potatisklyftorna är.
 4. Strö över lite mer salt och peppar när de är klara

Tillbehör

 1. Grovhacka salladsgurka, soltorkade tomater, fefferonis och oliver till en picklessallad
 2. Lägg upp den ny grillade biffen, potatisen, bearnaisen och salladen på en tallrik och hugg in!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
, , , , , , , ,

2 Responses to Vegansk Burgare och Bea! En av rätterna från Jävligt Gott i Almedalen + Respect the grillförbud!

 1. Conny 31 juli, 2018 at 07:30 #

  Så att man kan höra hur det vattnas i munnen!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes