Vegansk Brunch

Hej!

Som ni kanske har koll på så kör jag ett roligt litet experiment tillsammans med Flora 100 % Växtbaserad den här veckan som går ut på att jag helt ställt om min frukost till just – 100 % växtbaserad! Än så länge har det gått finemang, och jag saknar faktiskt inte mina gamla mejeriprodukter ett dugg. Det enda trista är att de flesta vegoostar jag lyckats få tag på än så länge är så rackarns små, så de tar slut fort!

Flora 100 % växtbaserad är dock verkligen förvånansvärt bra! En del andra vegosmör smakar ganska konstgjort – ni vet lite sådär biopopcornsaktigt – av smöraromerna som tillsätts, men med Flora har jag faktiskt inte ens reflekterat över att det inte är vanligt smör på mackan. Enda skillnaden är att det är lite mjukare, men det är ju bara positivt när det ska bres på mackan.

gustavbrunch-2Well well, till saken. Anledningen till att vi gör det här samarbetet är för att uppmärksamma vilken sjukt stor skillnad det kan göra om du även byter ut din frukost mot ett grönare alternativ. I Sverige är det över 10 % av befolkningen som är vegetarianer eller veganer, men en väldigt mycket större andel (40-50 %) anger i olika undersökningar (Källa: SVD) att de byter ut ett eller flera mål i veckan mot ett vegetariskt alternativ och gärna vill äta mer vegetariskt. Det många dock glömmer bort är att även frukosten kan göras grönare, inte bara lunchen eller middagen!

se2016_44361_wenderfalck_frukost_grafer-1

flora-5 flora4Frukosten är dock kanske den måltid som är absolut mest vanestyrd av alla måltider, och många äter exakt samma grej till frukost varje dag. En undersökning som YouGov genomförde åt Flora inför den här kampanjen visar att de flesta är väldigt obenägna att ändra sina frukostvanor för att minska sin köttkonsumtion (79 %), de äter oftast samma sak varje dag (53 %) och har inte reflekterat över att äta en mer miljövänlig frukost (82%). När man väljer vad man ska käka till frukost så är det absolut viktigaste att det är gott (46 % svarar mycket viktigt, och 52 % svarar generellt att smaken är viktigast när de väljer mat överlag) och minst att det är bra för miljön (23 % svarar inte alls viktigt, och bara 7 % väljer mat främst på grund av detta!).

Så – jag varandes jag, tänker så här. Vi får väl hitta på ett sätt så att folk kan äta lite miljövänligare utan att de ska behöva ändra sina matvanor alls och visa att grönt faktiskt kan vara riktigt jävla gott?

Therefore I give you – the 100 % Växtbaserad Brunch! Eller Vegan English Breakfast, eller vad du nu vill kalla det. Gott är det iaf! (Och nej – så jag inte blir stämd för något här – det kommer inte att var EXAKT lika dant, men om det inte är jävligt gott så får ni pengarna tillbaks!)

Glöm inte att följa mig på Instagram och Facebook om ni inte redan gör det! Där postar jag mycket mer regelbundet 🙂

img_0154

Scrambled Tofu 2-3 portioner

 • 200 g fast tofu
 • 1/2 dl havregrädde
 • 1 liten gul lök
 • 1/2 tsk vitlökspulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm gurkmeja
 • svartpeppar
 • Flora 100 % Växtbaserad att steka i
 • Olivolja till servering!
 • Kruspersilja till servering

Hacka lök och fräs mjukt i Flora 100 % Västbaserad. Smula sönder tofun med händerna och stek med i några minuter. I med kryddorna och grädden och koka i 5 minuter. Tillsätt lite mer grädde om det kokar för torrt.

Ringla över lite mer svartpeppar, kruspersilja och olivolja innan servering

img_0158

Fejkon – Veganskt bacon

 • 250 g fast tofu
 • 3 msk ljus soja
 • 4 tsk liquid smoke
 • 1/2 tsk socker
 • 1/2 dl rapsolja

Alla ingredienser går att variera mängdmässigt efter önskat resultat. För ett saltare eller mer rökigt resultat öka mängden soja eller liquid smoke.

Om du inte har en jättejättefast tofu från början, så öppna förpackningen och lägg tofun i press mellan två nedtygda tallrikar invirad i hushållspapper i ca 30-60 minuter först. Skiva därefter tofun så tunt du kan, alternativt tärna om du hellre vill ha det så, och lägg tofun i en plastpåse tillsammans med de övriga ingredienserna. Låt marinera minst en halvtimme och värm därefter upp en stekpanna till medelhög värme. Ha ner påsens hela innehåll i stekpannan, marinad och allt och stek tills att marinaden har reducerats bort och tofun blivit knaprig och tagit upp smaken från all marinad. Käka genast, eller låt svalna, det är helt upp till dig.

Vita bönor i tomatsås, 2-3 portioner

(Det här receptet lagade jag vid ett annat tillfälle, men jag fick 5 personer som specifik efterfrågade detta när jag visade bilder på maten i efterhand, så jag slänger med det också).

 • 2 burkar kokta små vita bönor
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 msk socker
 • 1/2 msk vitvinsvinäger
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk lökpulver
 • 2 dl vatten
 • 2 msk bönspad
 • 1 msk grönsaksfond
 • 1 msk rapsolja
 • Valfritt: 1/2 tsk torkad oregano
 • Salt och peppar

Värm upp en stekpanna med rapsolja. Tillsätt tomatpuré, vitlökspulver, lökpulver, socker och ev. oregano. Fräs i 30 sek på medelvärme.

Häll av bönorna och spara en del av spadet. Häll ner resten av ingredienserna, plus bönor och spad i stekpannan och koka i 5-10 minuter tills du får en såsig konsistens utan att bönorna kokar sönder. Smaka av med socker, vinäger och salt tills du får en smak du gillar.

img_0168-1

Övriga tillbehör

 • 1-2 Valfria vegokorvar per person
 • 1 tomat per person
 • Några skivor gott bröd
 • En massa kaffe och färsk apelsinjuice (eller vad du nu föredrar)

Stek dem! Skär tomaten på hälften för bäst resultat, och stek brödskivorna i Flora 100 % växtbaserat om du vill. Brunch är inte till för att gå ner i vikt! 🙂

Lägg alla olika rätter i egna skålar, eller servera direkt ur stekpannan och låt folk förse sig bäst de vill!

I samarbete med Flora 100% Växtbaserad.

, , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Vegansk Brunch

 1. Nicky 13 juni, 2019 at 06:54 #

  Superbra …. förutom att det ska vara té o inte kaffe om det är English breakfast 🙂

 2. Anders 5 december, 2016 at 09:51 #

  Hejsan…helt vanlig ekologisk havregrynsgröt med havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Enkelt. Gott och väldigt veganskt till frukost.
  Hälsningar Anders Andersson

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 december, 2016 at 07:31 #

   Tack för tipset! Äter det väldigt ofta själv också!

 3. Arne H. Est 11 november, 2016 at 10:36 #

  För det första så saknas djurrättsperspektivet i undersökningarna i artikeln.

  För det andra så innehåller Flora palmolja. Även om den är ”certifierad” så är det problematiskt och borde verkligen påpekas i artikeln.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 november, 2016 at 11:22 #

   Hej Arne!

   Tack för din feedback. Jag vet att jag inte har lyft djurrättsperspektivet här. För mig personligen är det ett väldigt viktigt argument, men dels har Flora valt att hålla just ett miljöfokus i deras nuvarande kampanj, och dels tycker jag att just miljöargumentet ofta är lättare att nå ut med till en större massa. Djurrättsargument får ofta många att känna att de själva känner sig utsatta och utpekade som förövare, där miljöargument snarare visar på de konstruktiva förändringar alla kan göra i sin vardag för att bidra till ett internationellt problem. Det må låta lite cyniskt, men för mig är det viktiga att vi minskar köttkonsumtionen med allt det för med sig, snarare än att vi konstant trycker upp hur hemskt det är i människors ansikten.

   Tack och lov så får ju djuren det dock bättre på kuppen! Många som börjar äta mindre kött börjar ifrågasätta sin egen köttkonsumtion på kuppen och får en ökad medvetenhet om djurens situation när de problematiserar kött som mat.

   Rörande palmoljan så vet jag att det är ett stort problem, men det är tyvärr en vara som finns i ett otal produkter idag och är näst intill omöjligt att undvika helt. Jag tycker därför att det är viktigt att göra medvetna val där det går, och samarbetar därför gärna med Flora som åtminstone gjort ett aktivt ställningstagande kring att använda certifierad och spårbar palmolja som inte bidrar till regnskogsskövling. Det är ju inte oljan i sig, utan hur produktionen går till som är problemet. Annars skulle samma argument till exempel kunna föras mot soja, där stora delar av den sydafrikanska sojaproduktionen verkligen inte alls är hållbar, men vi ändå äter en massa spanskodlad, hållbar soja i köttsubstitut här i Sverige utan problem.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes