Vegansk Bookmaker toast och jakten på den perfekta veganmackan

*Det här inlägget är ett samarbete med Flora 100 % Växtbaserad*

Hej!

Hoppas ni har det bra där ute i sommarstugorna! Även om jag är den första att säga att man egentligen kan grilla hur mycket som helst så kan det ibland finnas ett behov av viss hejd på det hela. Man kanske inte vill grilla både till frukost, lunch och middag…

Nu på somrarna brukar jag ofta ät lite lättare luncher (för att orka med alla svulliga middagar!) och då tycker jag ofta att en riktigt god macka är det bästa som finns. Om man försöker äta mer veganskt eller klimatvänligare är det dock ofta väldigt tråkigt att käka mackor, i alla fall om man försöker äta dem ute på stan. För ni vet väl att man inte måste vara vegan för att vilja äta en grönare macka? Flora 100 % växtbaserad är en produkt gjord på enbart ingredienser från växtriket och har bara hälften så stort klimatavtryck jämfört med smör.

När jag är hemma är det desto enklare, men jag är säker på att många skulle vilja ha mer inspiration! Därför har jag tillsammans med Flora 100 % Växtbaserad bestämt oss för att ge oss ut på en liten jakt efter Sveriges svulligaste och godaste vegomacka den här veckan. Det är en helt galen grej att det ska vara så svårt att få tag på riktigt goda och smarriga veganska mackor i Sverige anno 2017, och det tänker vi försöka ändra på. Genom en liten utmaning den här veckan så vill vi försöka samla in så mycket bra exempel och tips som möjligt på hur man gör goda vegomackor från läsare.

Jag börjar med ett eget smarrigt recept här som kan tjäna som lite inspiration, men vi vill gärna se vad ni har för roliga idéer. De tre bästa mackrecepten kommer att plockas ut dagligen onsdag, torsdag och fredag nu i veckan och samlas i ett blogginlägg här på fredag. De tre ”vinnarinspiratörerna” får allesammans ett varsitt produktpaket från Flora hem på posten, och möjligheten att synas här på bloggen.

Jag kommer sen att använda mig av inspirationen för att försöka ta fram ett riktigt svulligt mackrecept för att avsluta veckan. Låter hyfsat vettigt va?

Jag är en stor fan av överdådiga och nästan lite löjliga mackor. Tänk subway fast fräschare typ. Ett par ”mackor” jag redan har bloggat om sedan tidigare är den sjukt goda patty melten, som består av en vegoburgare + dressing som smälls ihop mellan två stycken skivor rostbröd och som sedan steks i en massa vegosmör. Samt min aningen överdrivna veganska philly cheese steak med en cashewostsås.

Det recept jag bjuder på här en till lite egen version av en annan klassisk macka, den så kallade Bookmaker Toasten. En klassisk köttvariant av den här har en stor bit skivad biff toppad med en rå äggula och riven pepparrot och sen en dijonmajonnäs. Jag tyckte dock att det lät lite väl överdrivet (och framförallt inte vego). Så för att förenkla den så har jag valt att istället dels göra mackan till en sub, dvs servera den i en halvbaugette, vilket gör den enklare att äta med händerna. Jag har också valt att snarare göra ett enkelt och snabbt kryddsmör med pepparrot som vi brer på ena brödsidan och sedan bre på dijonsenap på andra för att göra mackan lite mindre kladdig och mer lätthanterlig. Biffen byter vi ut mot marinerad tofu och salladen mot krispig och lite pepprig machésallad. I övrigt är det ganska mycket samma saker! En uppdaterad Bookmaker Toast för den hungriga och klimatmedvetna människan on the go!

Jävligt Gotts Bookmaker Toast, 1 st

 • 1 st halvbaugette eller ciabatta
 • 100 g marinerad tofu (gärna kung markatta)
 • 2 mogna färska tomater
 • 3 msk Flora 100 % Växtbaserat
 • 1 msk pepparrot på tub
 • 1 msk finhackad persilja
 • 2 msk dijonsenap
 • 1 rejäl näve machésallad
 • 1/2 citron
 • några droppar olivolja
 • salt och svartpeppar

Gör så här

 1. Börja med att lägga tofun i press i 30 min så den blir fast och en del vätska pressas ur
 2. Ta fram Flora 100 % Växtbaserad så den blir rumstempererad
 3. Blanda finhackad persilja, pepparrot, Flora och lite salt och peppar till ett kryddsmör
 4. Skiva tomaten i ca 4-5 mm tjocka skivor, skiva rödlöken tunt, skölj salladen och skiva tofun i ca 3-4 mm tjocka skivor
 5. Skär upp baugetten på utmed ena långsidan så den öppnar upp helt, men fortfarande håller ihop
 6. Bre rikligt med kryddsmör på ena sidan och rikligt med dijonsenap på andra
 7. Lägg först machésallad, sen tomater, sen tofu, sen rödlök utmed hela mackan
 8. Toppa med pressad citron, olivolja, salt och peppar och stäng sedan mackan.
 9. Ät!

, , , , , , , , , ,

5 Responses to Vegansk Bookmaker toast och jakten på den perfekta veganmackan

 1. Petter Andersson 15 juli, 2017 at 01:00 #

  Trist att ge Flora lite reklam vars produkt är mest palmolja odlad på mark där man skövlat regnskog.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 15 juli, 2017 at 02:58 #

   Hej Petter!

   Tack för din kommentar. Jag har tänkt en hel del på det här med palmolja i veganska produkter och har kommit fram till att jag ändå tycker att det är en helt okej grej. Så här tänker jag:

   Oavsett cancerlarm (som ju dock tyvärr finns för en hel del grejer) så är själva palmoljan i sig en väldigt effektiv och bra produkt. Den har hög avkastning, den har väldigt bra egenskaper i mat och den är lättodlad. Det är därför den är så populär och används i så många grejer. Om vi bara direkt bytte ut palmoljan mot någonting annat, till exempel kokosolja så skulle det 1) dels krävas mer kokospalmer än oljepalmer för att möta samma efterfrågan 2) inte lösa problemet då vi bara skulle odla kokos på samma plantager.

   Det stora problemet anser jag ligga i att vi har ett totalt ohållbart matkonsumtionssystem överlag, framförallt på grund av att vi konsumerar så otroligt mycket kött – vilket är upp till 10 gånger mer resurskrävande än att äta växtbaserat pga att de djuren kräver så mycket foder per kg kött de producerar, samt på grund av det höga matsvinnet där 1/3 av all mat som produceras slängs.

   Om vi skulle kunna få fler att äta mer växtbaserat, och minska på matsvinnet så skulle vi drastiskt minska behovet av ALLT som produceras, kunna mätta fler med den mark som har och minska de ohållbara produktionskraven som finns på både palmolja, det kött som finns kvar osv.

   Så i praktiken tycker jag att allt som får fler att äta mer växtbaserat är bättre. För i praktiken så har fortfarande en burk flora med palmolja i sig ett betydligt mycket mindre avtryck än en burk med smör där kossan är uppfödd på minst lika dåligt producerad soja från Brasilien. Det räcker heller inte med att stänga in sig i sin lilla exklusiva bubbla och enbart äta hemmagjort ekologiskt vegansmör om man vill förändra systemet i stort. Det gör gott för en persons samvete, men förändrar inte systemet som är fel. Då är det viktigt med aktörer som Flora som ändå gör ett viktigt jobb för att göra det lättare att äta mer växtbaserat, samtidigt som vi andra får föra debatten vidare och sätta press på fler stora företag att bli mer hållbara.

   Att dock peka ut palmoljan som boven när det egentligen är hela systemet som är snett kommer bara att byta ut ett problem mot ett annat.

 2. Jasmine 12 juli, 2017 at 09:39 #

  Omöjligt att vara inne på din blogg utan att få världens salivutsöndring! Allt du rör vid blir guld! (eller mer specifikt; så jävla gött!!)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk BLT Sandwich, The Jävligt Gott Way | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 16 juli, 2017

  […] En vecka i jakten på Sveriges godaste veganmacka är avslutad och även om jag nog ska vara helt ärlig och säga att jag verkligen inte kan hold […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes