Vegansk Biff Wellington med rödvinssås och duchessepotatis

*** I samarbete med Bong Touch of Taste***

Hej!

Hoppas allt är fint med er! När jag skriver det här är det fortfarande några dagar innan jul, men när ni läser det har det precis varit jul och med största sannolikhet börjar ni bli ganska trötta på julmat och har börjat få lätt ångest inför nyårsmiddagen. Framförallt stämmer det kanske om ni kommer få veganer på middag och undrar vad ni ska bjuda på, eller för den delen om ni är veganer och får köttätare på middag och undrar vad ni ska bjuda på för att verkligen omvända deras skepsisim till entusiasm. Då har jag bannemig receptet för er!

Det här har jag funderat på att laga lääääänge nu, men när Touch of Taste kontaktade mig och ville göra något över nyår så kände jag att detta ju var det perfekta tillfället! Jag har varit en riktig fanboy till Touch of Tastes fonder i flera år, som ni långvariga läsare här på bloggen säkert har märkt. Deras brynta scharlottenlöksfond är fanemig magisk! Det är en av få (om någon?) grönsaksfond på marknaden som inte bara är avkok på selleri och purjolök utan faktiskt har rejält med kropp och smak och som funkar perfekt i vegansk matlagning för att ge den där runda och djupa smaken som annars ofta saknas. Svampfond i all ära, men det smakar ofta för mycket… svamp. Och det vill man inte alltid ha. Jag vill ha umami, och då är brynt scharlottenlök perfekt!

Nu har de även kommit ut med en ekologisk version av sin vanliga grönsaksfond och en asiatisk fond med ingefära, chili och vitlök samt faktiskt också veganmärkt sina fem växtbaserade fonder (Scharlottenlöksfonden, kantarellfond, asiatisk, grönsaks och ekologisk grönsaksfond) – så de har verkligen vässat sitt vegogame på senaste! Lite roligt är det här med deras veganmärkning faktiskt. Minns ni när det gick ett väldigt livligt rykte om att scharlottenlöksfonden innehöll nötköttsarom till exempel? Tack och lov visade det sig vara fel och bara ett fall av förvirring hos deras kundtjänst. Jag var uppenbarligen inte den enda som hade varma känslor för scharlottenlöksfonden och som kände sig lite knäckt av tanken på att förlora den.

Till det här med Wellingtonen då! Jag låg i sängen häromkvällen och funderade på vad som skulle funka bäst som biffsubstitut och landade i att jag ändå trodde mest på någon version av formbar färs. Det har ju blivit MYCKET formbar färs här på bloggen i år, men jag måste verkligen konstatera att formbar färs verkligen är 2018 års stora vinnarprodukt. Under hösten har det kommit flera olika märken och version och det släpps nya hela tiden. Det är i stort sett en ny standard och jag älskar det!

Det som är riktigt fint är att även några av de här nya lite mer avancerade hamburgarna i stort sett är bitar av formbar färs, formade som burgare. Så om du klämmer ihop några av dem får du plötsligt betydligt mycket fler roliga möjligheter. Och det är precis det jag gjort i den här biffen. Jag tog Hemköps egna superburgare, tinade dem och använde dem som formbar färs. Men det går precis lika fint att använda vilken typ av formbar färs som helst i det här receptet.

I övrigt har jag inspirerats ganska mycket av Gordon Ramsays Beef Wellington som ni kan se honom laga i inlägget här nedanför (varning för kött!). Där kan ni se teknikerna för att rulla ihop både den rökta tofun (eller pancettan som han använder) och smördegen. Jag använde finskivad rökt tofu istället för pancetta och det blev jättebra. Det enda viktiga är att skära riktigt tunna skivor med en så vass kniv som möjligt!

Sist vill jag bara uppmana er att inte bli avskräckta av att receptet verkar långt och krångligt. Det är faktiskt inte alls så värst svårt så länge man är försiktig när man viker ihop rullen även om det är ganska många moment och följer receptet noga.

Vegansk Biff Wellington, 4-6 portioner

Biffen

  • 500 g formbar färs (jag rekommenderar 4 st tinade Juicy Vegan Burgers, men vilken formbar färs som helst funkar)
  • 1,5 msk Touch of Taste Brynt Scharlottenlöksfond
  • 1/2 riven rå rödbeta
  • 2 tsk tomatpuré
  • Rikligt med nymald svartpeppar
  • Salt efter smak

Fyllningen

  • 500 g portabellosvamp
  • 1 msk Touch of Taste Kantarellfond
  • Rikligt med svartpeppar
  • Salt efter smak
  • 1/2 dl engelsk eller fransk senap (Colemans eller Dijon)
  • 1 paket rökt tofu á 230 g (jag rekommenderar YiPins som har bäst konsistens och bra smak)
  • 1 paket vegansk smördeg á 250 g
  • 1/2 dl sojamjölk till pensling
  • 1 msk smör för att smörja formen
  • Plastfolie för att vira in biffen

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • 50-100 g växtbaserat smör efter smak och samvete (jag rekommenderar Flora eller Naturlis)
  • 1 dl kikärtsspad
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • Spritspåse för att forma topparna med

Rödvinssås

  • 1 liten rödlök eller scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 3 dl gott mustigt rödvin
  • 1 msk Touch of Taste Brynt Scharlottenlöksfond
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 dl + 2 msk vatten
  • 1/2 – 1 msk socker
  • 2 msk växtbaserat smör (jag rekommenderar Flora eller Naturlis)
  • Salt och Svartpeppar efter smak

Bräserad svartkål

  • 250 g svartkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

Biffen

  1. Tina färsen om den är fryst
  2. Skala och riv rödbetan på den fina sidan av ett rivjärn
  3. Blanda ihop alla ingredienser till en smet och smaka av
  4. Forma till en ca 2 dm lång och 5 cm tjock ”korv” av färsen, redo att rullas in smördeg med fyllningen.

Fyllningen och gräddningen

  1. Grovhacka svampen och kör den till ett fint hack i en matberedare eller blender
  2. Värm upp en stekpanna utan fett och stek svampen på medlehög värme i ca 10 minuter så att all vätska från svamphacket dunstar.
  3. Rör ner svampfond och svartpeppar medan du steker och rör om så allt blandas. Smaka av med lite mer fond och peppar efter smak. Lägg åt sidan
  4. Skär den rökta tofun i så tunna skivor du kan, ca 1-2 mm tjocka
  5. Lägg ut ett stort ark plastfolie på din skärbräda.
  6. Börja med att lägga ut de tunna skivorna av rökt tofu i ett lätt överlappande mönster som är ca 2 x 2 dm stort, dvs lika högt som korven med formbar färs och med samma bredd som dess omkrets. Det underlättar här om du jobbar från långsida till långsida på skärbrädan och inte har en färsbit som är högre än vad skärbrädan och din plastfolie är bred. På det viset får du två långa extra bitar plast att hålla i på bägge sidor när du ska rulla ihop den.
  7. Bred svamphacket ovanpå tofuskivorna och platta ut det så det täcker hela
  8. Lägg färskorven i mitten av tofun och svampen, på tvärsen av plastfolien. Om du har gjort rätt nu så borde tofun och svampen vara lika bred som färsen är lång och du ha två sidor av tofu och färs som ungefär precis sträcker sig runt färsrullen.
  9. Pensla ett tunt lager senap på färsen innan du rullar in den.
  10. Rulla nu den ena sidan av plastfolien med tofu över toppen på färsrullen och använd plastfolien för att sedan rulla färsrullen över den andra, precis som du skulle rulla ihop en sushirulle. Se videon ovanför för exempel på hur det ser ut när Gordon Ramsay gör det hela!
  11. Rulla ihop ändarna på plastfolien hårt så att rullen med färs och tofu blir så tight som möjligt. Du kan behöva sticka ett hål i plastfolien så luft kan komma ut. Lägg rullen i kylen i 30 minuter så den sätter sig och håller ihop i nästa steg.
  12. Rulla ut den färdigköpta smördegen på ett bakplåtspapper (om den inte redan är inlindat i ett). Ta försiktigt ut färsrullen ur plastfolien och lägg den på mitten av smördegen, den här gången med ändarna mot kortsidorna på smördegen.
  13. Rulla försiktigt upp långsidorna på smördegen upp över mitten på rullen. De borde precis räcka för att täcka den. Vik sedan upp kortsidorna på smördegen och förslut dem genom att trycka ihop försiktigt.
  14. Vänd rullen upp och ner och lägg den med snittytorna nedåt i en smord ugnsfast form. Skär ett valfritt mönster i toppen på smördegen (detta ser till att ånga från färsen kan dunsta ut och inte koka inuti smördegen) och pensla sedan med sojadryck.
  15. Baka i ugnen på först 230 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och kör biffen i ca 20-30 minuter till tills den fått fin färg på ovansidan och känns fast rätt igenom när du sticker en sticka i den.

Duchessepotatis

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk
  2. Rör ner smör och kikärtsspad i potatisen och mosa med en potatisstöt tills du får ett fint mos.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar
  4. Fyll en spritspåse med ett passande munstycke med potatismoset och spritsa ut mostoppar på en plåt med bakplåtspapper
  5. Baka i ugnen på 230 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg och stelnat

Rödvinssås

  1. Skala och grovskiva lök och vitlök och stek tillsammans med tomatpurén i rapsoljan tills löken fått fin färg
  2. Slå i rödvinet och låt koka tills allt har reduceras ner till 1/3
  3. Sila såsen och ta bort grönsakerna, häll tillbaks såsen i kastrullen.
  4. Häll i vatten, fonden och rosmarin och låt koka i 5 minuter till
  5. Smaka av med socker, salt och peppar och red sedan såsen med majsstärkelse utvispad med lite vatten
  6. Avsluta med att smälta ner lite smör i såsen

Bräserad svartkål

  1. Skölj kålen och skär i grova bitar, ca 5 cm långa
  2. Värm upp en stekpanna med rapsolja och stek först vitlöken i grova skivor i den i någon minut så oljan tar smak
  3. Vänd därefter ner kålen i stekpannan och stek på medlevärme tills bladen slaknat och tagit smak av vitlöksolja
  4. Salta och peppra efter smak

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to Vegansk Biff Wellington med rödvinssås och duchessepotatis

  1. Lotta 4 januari, 2019 at 06:50 #

    Här kommer sonens och några av hans vänners kommentarer när de fick vara försökspersoner på rätten innan vi skjuter skarpt imorgon med gäster.

    ”Skit gott!!
    5/5 Toasters
    Wunderbauch!!! (Underbart)
    Delicious!
    Dunder!! Verkligen jättegott!”

  2. Fia 4 januari, 2019 at 09:18 #

    Har du något tips på alternativ till svampen i fyllningen? Det här receptet låter så gott men varken jag eller min sambo gillar svamp…
    Vi funderade på att göra Beef Wellington för flera år sedan innan vi blev veganer men även då var det just svampen som fick oss att avstå. Det är svårt att hitta ett substitut med samma djupa smak!

    Tack på förhand!

  3. Björn 31 december, 2018 at 07:32 #

    Står i ugnen nu, redo för nyårsfirandet. 🙂

    Valde dock att ha dina saltstekta potatis till, samt den där såsen på rostad vitlök du tipsat om tidigare. Får se om kombin fungerar…

    Till förrätt självklart en återkommande klassiker; rödbetsbruschetta! Ta mig f-n det bästa recept du publicerat tror jag. 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 januari, 2019 at 05:04 #

      Haha, fantastiskt, kul att du gillar den och att du kombinerar med grejer från bloggens gömmor! Det uppskattas!

  4. T 31 december, 2018 at 01:31 #

    Ska inte såsen silas i något steg?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 januari, 2019 at 05:03 #

      Jo, så klart. Det glömde jag skriva in. Fixar! Den ska silas när vattnet hälls ner.

  5. Anna Marszalek 27 december, 2018 at 03:11 #

    Har du receptet i engelska? 🙂

Lämna ett svar till Fia Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes