Vegansk Biff Stroganoff – Vegansk Husmanskost, Godare avsnitt 2

Hej!

Nu är avsnitt 2 av mitt matprogram Vegansk Husmanskost, som är baserat på boken med samma namn ute! I det lagar jag den ofantligt goda rätten biff stroganoff, som jag hoppas att allt fler ska få upp ögonen för!

Här kan ni se avsnittet, inbäddat från Godare.se

Och här är receptet!

Avsnitt 2 – Biff stroganoff, 4 portioner

Biff stroganoff är korvstroganoffens något mer okända syskon, men minst lika gott. Smakerna kommer tydligt från ryssland med sin för svenska smaklökar någon ovanliga kombination av dill, svamp och senap i såsen. En kombination som dock är sjukt god och riktigt mustig! Här ger vi den lite extra skjuts av rödvin och vitlök också, och serverar den gärna tillsammans med inlagd gurka, ris och en god sallad. Och varför inte lite mer rödvin vid sidan? 

Den här rätten funkar riktigt bra med alla olika typer utav naturella texturerade vegokött, gärna sådana som ser lite mer ut som strimlor än oregelbunda bitar för att mer härma den strimlade oxfilén i originalet. Vill man dock ha en version utan vegokött kan jag varmt rekommendera att servera den med knaperstekt ostronskivling som du först dragit i strimlor med händerna. Riktigt smarrigt!

Från boken Vegansk Husmanskost, Bonnier Fakta 2019

Ingredienser

  • 300 g vegokött
  • 1 gul lök
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 dl rödvin
  • ½ tsk dillfrön
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl havregrädde
  • 2 dl vatten
  • ½ msk mörk sojasås
  • 1 msk svampfond
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Juice från ⅓ citron
  • Salt och peppar

Instruktioner

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i klyftor eller halvor beroende på storlek, och skär gärna ner stjälkarna från persiljan också.
  2. Fräs lök, vitlök, persiljestjälkar och champinjoner i rapsolja i en stekpanna eller gryta tills löken är mjuk och svampen börjar ta färg.
  3. Tillsätt vegokött, tomatpuré, dillfrön och dijonsenap och fräs i någon minut så det börjar dofta gott. Slå då i rödvinet och låt det puttra på hög värme i någon minut så pannan deglaceras och allt kokar ihop.
  4. Ha därefter i grädde, vatten, sojasås, fond och peppar och låt koka i 10-15 minuter.
  5. Smaka av med salt, peppar samt färsk citronjuice.
  6. Toppa med färsk bladpersilja och rör om.
  7. Servera med ris, ättiksgurka och en god sallad!

, ,

3 Responses to Vegansk Biff Stroganoff – Vegansk Husmanskost, Godare avsnitt 2

  1. Klas 25 april, 2020 at 04:52 #

    Ja det här var så j-a gott. Den här kommer jag definitivt göra mången gång. Tack för receptet!!

  2. Daniel 15 april, 2020 at 11:24 #

    Riktigt gott!! Denna kommer vi laga ofta

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Fredagstacos! Avsnitt 3 från Vegansk Husmanskost, Godare.se | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 17 april, 2020

    […] ni inte har sett de tidigare avsnitten så hittar ni dem här och här på bloggen, samt även på Aftonbladet […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes