Ungsgratinerade nachos med västerbottensost och hemmaskruvad tacofärs

IMG_4007 (800x600)

Som ni märker är jag inne i en period då jag äter en massa sallad och nyttigheter. Haha. Eller inte. Jag skulle vilja ursäkta det med att jag springer en massa och håller min metabolism på topp, men tyvärr har jag problem med knäna så det blir inte riktigt så heller. Jag får helt enkelt skratta mig lycklig över att min sambo gillar när det finns lite mer av mig att bita i. Heh… :-/ 😉

Skämt å sido, så visst. Det kanske inte är jättenyttigt att käka en massa fastfood och snickra ihop egna fejkonrecept på löpande band, men det är åtminstone väldigt gott och roligt! Just nu har jag och killarna från Owl Streets dessutom ett nytt stort projekt på gång som ni kommer att få se mer av steg för steg här under våren. Vi kan väl säga så mycket som att om ni gillar mina vegetariska köttbullar med pressgurka och rårörda lingon, så kommer ni att rådigga det här! 😀

Men, tills dess så får ni hålla till godo med det här. Det kanske ultimata bakfyllekäket. Fast, precis som med knäckepizza vs vanlig pizza, med en liten extra twist som ger det lite finess på samma gång.

IMG_4011 (800x600)

Ungsgratinerade nachos med västerbottensost och hemmakryddad tacofärs, 2-4 portioner beroende på hunger.

 • 1 paket nachos á 200 g
 • 100 g västerbotten eller någon annan smakrik hårdost
 • 300 g quorn eller sojafärs
 • 1 rödlök
 • 1/2 – 1 hel torkad chipotle beroende på hur starkt du vill ha det
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 msk rökt paprikapulver
 • 1 msk mald spiskummin
 • 1 msk torkad oregano
 • 1 msk socker
 • 2 msk kinesisk soja
 • 1 burk krossade tomater á 400 g
 • 1/2 dl vatten
 • 3 msk rapsolja
 • salt och ev. peppar

IMG_4003 (800x600)

IMG_4004 (800x600)

Börja med att fixa tacofärsen. Skiva löken och fräs brun på hög värme i rapsoljan tillsammans med den hackade chilin. När löken karamelliserats och blivit mjuk, sänk värmen och ha i hackad vitlök, kryddorna och lite vattnen och låt fräsa med några sekunder innan du har i färsen och tomatskrosset, resten av vattnet, sojan och salt. Rör om och låt reducera ner på hög värme tills nästan all vätska dunstat av. Det borde ta ca 10 minuter. Smaka av löpande och se om du behöver krydda mer, ha i mer salt, socker eller kanske lite mer chili.

När tacofärsen är klar så brer du ut nachosen på ett bakplåtspapper i en ungsfast form. Täck med ett jämt lager tacofärs och toppa med riven västerbottensost. Gratinera i ugnen i ca 7-8 minuter på 220 grader tills osten smält och fått färg.

Ät med en sallad och gräddfil eller, som jag oftast gör med iFraiche (jättebra mjökfritt gräddfilssubstitut!).

IMG_4015 (800x600)

 

, , , , , , , , , , ,

4 Responses to Ungsgratinerade nachos med västerbottensost och hemmaskruvad tacofärs

 1. Orion 29 oktober, 2015 at 04:13 #

  Det här var jättegott!
  När det gäller löpefri ost så har Willys en cheddarost under sitt eget varumärke (Garant) som jag tycker passar jättebra i alla recept som kräver smakrik ost som västerbottenpaj osv.

 2. Kristine 25 oktober, 2015 at 12:24 #

  Västerbottensost skulle jag undvika då det innehåller löpe. Försök hitta ostar med ystenzym istället om du har en lacto-ovo-vegetarisk kosthållning.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 oktober, 2015 at 02:11 #

   Jag vet det, men som jag skrivit på många andra ställen så kompromissar jag ganska ofta med löpen, då det är för jobbigt att hålla koll på. Men om man vill undvika det så ska man absolut ta en annan ost.

   Jag tror mer på att en kosthållning ska vara hållbar på lång sikt, snarare än att den måste vara perfekt och renlärig.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes