Jävligt Gott <3 Ultuna Mejeri

IMG_1947_edit3

Under sensommaren kommer jag att göra ett litet samarbete med fantastiska Ultuna Mejeri där jag skapar ett par recept baserat på deras ostar. 

Här nedanför hittar ni recepten samlade och länkar till lite längre blogginlägg där jag skrivit lite om mina tankar kring bristen på god veganost, och hur kul det är att det dyker upp modiga producenter som gör steget mot veganism lättare för oss ostälskare.

Fransk potatissallad med Ultuna Hav

DSC_2992

Ingredienser:

  • Ca 15 st små eller 10 mellanstora kokta färskpotatisar
  • 1 dm purjolökstjälk
  • 1 moget päron
  • 1 msk hela småkapris
  • 1, 5 msk röd tångrom
  • 1/2 ultuna hav

Dressingen:

  • 3 msk olivolja
  • juice från 1/2 citron
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1 msk finhackad kapris
  • Ett litet knippe gräslök
  • Salt och svartpeppar

DSC_2998

DSC_2968

Börja med att koka färskpotatisen och låt den svalna. Skär den i ca 1×2 cm stora bitar. Strimla purjolökstjälken tunt. Skala, kärna ur och tärna päronet i ca 7x7mm stora kuber. Blanda ihop potatis, päron och purjolök i en medelstor skål tillsammans med tångrom och hela kaprisknoppar.

I ett glas eller en liten skål blandar du ihop övriga ingredienser och vispar tills senapen fått oljan och citronen att gå ihop till en jämn och homogen dressing. Smaka av med salt och peppar.

Blanda dressingen över grönsakerna och toppa sedan med brutna bitar Ultuna Hav. Servera som en del av en buffé på kräftskivan, eller som ett huvudtillbehör till något grillat eller stekt.

Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot

DSC_3007

Ingredienser:

  • 1 vitkålshuvud
  • 1 knippe röd knopplök
  • 1 ultuna pepparrot
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 litet knippe gräslök eller kruspersilja
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Skär kålen i 6 stycken stora kvartar, halvera löken och skär bort den gröna blasten. Lägg i en ungstorm med bakplåtspapper tillsammans med den hela ostbiten och hela, oskalade vitlöksklyftor och strö därefter över en massa svartpeppar, flingsalt och rapsolja.

DSC_3009

IMG_5115

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter så allt får rejält med färg utan att brännas. Kålen och löken ska bli hyfsat mjuka och osten få en gyllenbrun färg.

Ta ut formen ur ugnen. Pressa ut den bakade vitlöken ur skalen och vispa snabbt ihop med olivolja, vinäger, dijonsenap, fint klippt gräslök och mer salt och peppar till en dressing. Lägg upp kålen och löken på ett fat och ringla dressingen över. Lägg osten överst utan att den ramlar sönder för mycket och servera genast.

Kan serveras som en egen rätt eller som ett smarrigt tillbehör till t.ex. en bit rökt sietan eller ett par svampbiffar.

IMG_5112

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes