Ugnspannkaka med fetaost och oliver

Okej, nu får ni ursäkta om det här receptet är sjukt basic, men jag kände att jag ändå ville dela med mig av det för det blev så gott!

Ända sedan jag blev vegetarian har jag sörjt lite över att jag inte kan äta min ugnspannkaka med fläsk längre. Det är ju verkligen så najs med det där saftiga och salta tillsammans med pannkakan. Jag har därför funderat lite på vad man skulle kunna ersätta det med för att nå någon sorts liknande resultat. Jag har testat med fakeon, och visst – då får man en ugnspannkaka som smakar fakeon, men det blir ju inte alls så värst saftigt även om det är gott. Då slog det mig – fetaost. Det är ju både saftigt och salt. Och tillsammans med oliver så blir det ännu saftigare, och ännu saltare. Wow! 😛 Det bästa var att det faktiskt fungerade. Det kan låta lite konstigt, men testa vettja!

Ugnspannkaka med fetaost och oliver 4 pers

8 dl mjök
4 dl mjöl
4 ägg
300 g fetaost
1 burk kalamataoliver
1 tsk orkad timjan
3 krm salt

Blanda ägg, mjöl, mjölk och salt till en smet. Häll i en smord, ugnsfast form på ca 3×4 dm. Bryt ner fetaosten i bitar jämt fördelat i formen, skölj och gör detsamma med oliverna. Strö över timjan. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader eller tills ytan är gyllenbrun och smeten känns fast i mitten. Servera med en klick gräddfil. (Lingonsylt känns jävligt konstigt till fetaost, så det skulle jag inte rekommendera).

, , , , ,

20 Responses to Ugnspannkaka med fetaost och oliver

 1. Linda 13 september, 2018 at 08:56 #

  Lingon och fetaost är faktiskt en riktigt bra kombo! Vi äter alltid ugnspannkaka med rårörda lingon och riven fetaost till.

 2. Elina 7 augusti, 2016 at 08:44 #

  Åhh.. Tror du att man kan veganisera den med chia frön om man vill äta den som i skolan, ugnspannkaka med hallonsylt? 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 8 augusti, 2016 at 11:38 #

   Hej!

   Jag är inte säker på att chiafrön skulle funka, men det finns massor av recept på veganska pannkakor om du googlar lite. Vegokoll, Vegomagasinet och liknande har bra som jag tror funkar. Jag brukar dock aldrig göra egna veganska pannkakor så jag kan inte riktigt gå i god för vad som funkar bäst…

 3. Emmy 25 augusti, 2015 at 04:10 #

  Har testat denna och blev galet nöjd. Måste bara tipsa om tillbehör. Vi blandade creme fraiche med sweet chili och lite salt+peppar vilket passade perfekt till. 😀

 4. Ida 29 januari, 2013 at 03:36 #

  Jag provade idag med soltorkade tomater – kalas!

 5. Caroline 15 januari, 2013 at 02:46 #

  Detta ska jag testa idag! Tusen tack

 6. skogsfrun på dal 31 maj, 2012 at 06:26 #

  Hej, vart har du tagit vägen då?
  Nu har jag lagat ugnspannkakan igen, denna gång med fetaost som sig bör;-) Det blev jättegott! Har käk i tre dagar eftersom jag är ensam vego i huset;-)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 juni, 2012 at 04:06 #

   Hej!

   Jag hade tagit ett break ifrån bloggen. Det blev så mycket jobb och så mycket krav med allt bloggande som gjorde att jag tappade geisten lite. Men det kanske kommer igång..

 7. Ann-Sofi MATSAFARI 7 mars, 2012 at 03:16 #

  Bacis matlagning är jävligt gott det också:) Och det är kul när orginalrecept får en ny kostym som här med medelhavstema:)

 8. Therese 22 november, 2011 at 08:43 #

  Det här blev verkligen jättegott! Har bara testat ugnspannakaka med söta fyllningar sedan jag blev vegetarian så detta var ju mycket mer matit!

 9. skogsfrun på dal 21 november, 2011 at 04:21 #

  Hej! Nu har jag äntligen fått gjort den här ugnspannkakan. Jäklar va go den blev. Ändå hade jag fel ost. Hade glömt lappen hemma och någonstans mindes jag…Halloumi. Det blev bra det med;-) Länkar till dig i mitt inlägg idag.
  Nästa rätt jag ska pröva blir nog hamburgarna.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 november, 2011 at 03:26 #

   Ja, halloumi måste ha funkat bra det med. Hela idén är ju någonting salt och med tuggmotstånd och det har ju halloumi gott om.

 10. skogsfrun på dal 6 oktober, 2011 at 11:48 #

  Det här ska provas! Gillade också riktig fläskpannkaka en gång. Älskar fetaost och oliver så det ska nog smaka.

 11. matilda 5 oktober, 2011 at 09:26 #

  testade den här idag och den blev sjuuuukt god! gjorde något såsaktigt av turkisk yoghurt + vitlök att ha till. gillar din blogg som fan förresten!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Linköpings universitet: Jerrys blogg » Bloggarkiv » Matlagning - 11 oktober, 2015

  […] här matbloggen har gett mig inspiration några gånger, och som jag förstår det ska fetaost + oliver eller […]

 2. Ugnspannkaka med fetaost och oliver | swedishpescetarian - 28 november, 2013

  […] Det här receptet har vi lånat från en blogg vi tycker mycket om: javligtgott.se. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes