Trinidad Doubles

I samarbete med Vegonade

Hej!

Hörrni, det här var orimligt jävla gott! Jag måste bara säga det. Jag är i ständig jakt på nya rätter att laga och när jag snubblade över det här receptet på Trinidadska (är det ens ett ord?) streetfoodbröd med kikärtsröra när jag googlade på karibiska kikärtsgrytor så blev jag helt till mig. Det lät ju stört gott?

Som vanligt har jag aldrig ätit detta själv och har ingen aning om exakt hur det ska smaka, men jag vidhåller att detta ändå blev förbålt gott alltså! Jag har använt mig av Vegonade Mango Chili som bas till min kikärtscurry vilket både gör curryn extremt enkel att göra, men också riktigt härligt krämig. Vegonaden innehåller nämligen en kryddblandning som både ger umami, sälta, smak och allt fett som behövs för att både göra curryn mustig, god och krämig på en och samma gång! Det enda jag tillsatte i övrigt var lök, grön chili och lite vatten!

Själva brödet är väldigt enkelt också. En superbasic grunddeg som får jäsa snabbt i rumstemperatur och som kryddas med lite gurkmeja och spiskummin för färg och smak. I praktiken blir detta som karibiska och kryddiga langos, något som verkligen på alla sätt och vis både låter som (om du frågar mig) och faktiskt ÄR en sjukt bra idé! Jag toppade dem sedan också med lite mango chutney som jag i förväg hade blandat med citron för att höja upp syran lite. Sjukt god kombo!

Jag insåg när jag hade gjort mina Doubles att jag kanske skulle ha gjort bröden lite mindre och rundare för att göra dem lite mer lika de som jag kunde se på internet när jag googlade, MEN till mitt försvar så blev de här större bröden fortfarande sjukt goda och mer av en hel rätt i sig. Du kan dock så klart göra flera mindre och rundare bröd, lite liknande tortillas istället om du vill och äta flera stycken. Jag blev smällmätt på en av dessa!

Du hittar fler recept jag lagat med vegonaderna här, här, här och här, och vegonaderna själva hittar du i välsorterade matbutiker! Har din butik inte vegonade så kan du enkelt be din butik att ta in dem. De finns i systemet hos de flesta stora matkedjorna!

Trinidad Doubles, 4-6 portioner

Kikärtscurryn

 • 1 påse Vegonade Mango & Chili
 • 1-2 gula lökar
 • 1 gröna chilis
 • 3 klyftor vitlök
 • 2 paket kikärtor
 • 3-5 dl vatten
 • Salt efter smak

Bröden

 • 800 g vetemjöl
 • 1 tsk gurkmeja
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 tsk salt
 • 25 g färsk jäst
 • 1 tsk socker
 • 400-600 g ljummet vatten
 • Olja till fritering

Tillbehör

 • 2 dl mango chutney
 • Juice från 1/2 citron
 • 1 kruka koriander

Gör så här

Brödet steg 1

 1. Börja med att blanda ut jästen, sockret och lite ljummet vatten så jästen löser upp sig. Låt stå någon minut så att jästen hinner börja reagera med sockret.
 2. Blanda mjöl, gurkmeja, spiskummin och salt så kryddorna blandas ut jämt.
 3. Blanda först ner jästvätskan i mjölet och späd därefter med mer vatten tills du får en fast och följsam deg. Den ska inte vara varken torr eller kladdig.
 4. Knåda för hand i ca 10-15 minuter tills du får en smidig deg med tydliga jästtrådar, eller i maskin tills du uppnår samma resultat.
 5. Lägg degen i en smord bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa till drygt dubbel storlek i rumstemperatur. Detta tar ca 45-60 minuter beroende på hur varmt degen står.

Kikärtscurryn

 1. Börja med att skala och hacka löken och vitlöken, samt skölja och skiva chilin.
 2. Hetta upp en stekpanna med höga kanter eller en gryta och häll i hela påsen med vegonaden.
 3. Fräs löken, vitlöken och chilin tills de precis börjar få lite färg och löken blivit mjuk.
 4. Häll av spadet från kikärtorna men skölj dem inte, så lite kikärtsspad följer med ner i pannan. Slå i kikärtorna i stekpannan, häll i vattnet och låt koka i ca 30 minuter tills du fått en tjock och krämig currygryta och kikärtorna blivit mjuka. Smaka av med salt.

Brödet steg 2

 1. När curryn börjar bli klar, dra ner temperaturen på den och låt den småputtra medan du fixar klart brödet.
 2. Dela upp degen i 8-16 delar (beroende på hur stora du vill göra bröden) och platta ut dem med händerna till avlånga rundlar, ca 0,5-1 cm tjocka.
 3. Hetta upp olja i en stor gryta eller traktörpanna och fritera bröden på hög/medelvärme i ca 1 minut per sida. De kommer fluffa upp och bli superfina! Du vill att de så få en lätt gyllenbrun färg här och där när de är klara.
 4. Låt dem rinna av och svalna någon minut innan servering på ungsgaller ovanför hushållspapper.

Servering

 1. Blanda mangochutney med citron.
 2. Servera dina doubles med en riklig klick kikärtscurry på toppen och sedan mango chutney och koriander! Ät varma!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes