UPDATE! Touch Of Taste Brynt Scharlottenlöksfond innehåller INTE köttarom!

Hej!

UPDATE! Jag har varit i kontakt med Bong Touch of Tastes Marknadschef Maria Hult som kontaktade mig idag efter gårdagens inlägg. De hade fått information på huvudkontoret om frågan under helgen och när mitt inlägg kom så fick de fullt upp med att kolla upp informationen.

Och det korta svaret på frågan är – Ja, fonden innehåller nötköttsarom – men NEJ, till skillnad från vad kundtjänsten informerat om så är denna inte animalisk. De har trippekollat med tillverkaren i Belgien och det är en vegetabilisk syntetisk arom som dock är döpt till BEEF AROMA. I samband med att frågan ställdes för första gången 2015 fick de intyg om detta, men den informationen nådde tydligen inte fram till kundtjänsten som därför gjorde den logiska slutsatsen att en produkt som heter beef aroma rimligtvis också innehåller beef.

Jag har dock fått personlig garanti från Maria (se nedan) att så inte är fallet, och att de 1) ska ändra namnet på aromen så inga fler missförstånd ska uppstå och att 2) produkterna garanterat är veganvänliga.

Bra!

Se Continental Foods – ägarna av Bong Touch of Taste’s uttalande här nedan!

 

URSPRUNGSINLÄGG:

Hörrni. Jag är skitledsen. I helgen fick jag information från ett flertal personer om att de ”naturliga aromerna” i Bong Touch Of Tastes Brynta Scharlottenlöksfond OCH deras Kantarellfond innehåller nötköttsarom! De har ju varit totala stapelvaror i min matlagning de senaste typ tre åren, och jag har tipsat vitt och brett om dem – då jag dels var helt övertygad om att de var veganska – och för att de både är riktigt goda och i övrigt inte innehåller en massa skit. Perfekt för att ge extra smak till vegansk matlagning alltså – trodde jag ja. 

Nu kan jag inte längre hitta de ursprungliga mailen och frågorna som jag såg för några år sedan där jag är helt säker på att Bongs kundtjänst intygade att det inte fanns några animalier i dessa fonder (som ju är två grönsaksfonder ska det tilläggas – lök och kantarell vilket ju rimligtvis antyder vegetariskt innehåll…), men jag vet att jag har sett dem. Det ställer ju dock lite ord mot ord, men jag har svårt att tro att jag har inbillat mig att jag läste det. Så frågan är om de har ändrat receptet sedan dess, eller om det helt enkelt har rått någon form av oklarhet ifrån deras håll kring detta?

Oavsett vad så är det en smärre katastrof och jag ber verkligen om ursäkt för att jag så blint har gått ut och förespråkat en produkt som jag inte – uppenbarligen – har haft 200 % kontroll på, vilket i det här fallet har inneburit att en massa människor utan att vilja eller veta det har hällt köttsaft i sin mat. Kanske lite hårddraget, men det är ju typ det det innebär 🙁

Jag kommer att kontakta Bong och å försöka råda klarhet i vad tusan som har hänt – och om inget annat försöka få dem att fatta att det finns en ganska rejäl marknad för KÖTTFRIA GRÖNSAKSBULJONGER och som inte bara smakar lättkokt morot. Att jag ens behöver säga det liksom..?

Om ni också vill skicka med ert ställningstagande till Bong kan ni klicka här och skriva på en liten namninsamling ((SOM NU ÄR AVSLUTAD DÅ VI FÅTT SVAR!) som jag skapat. Kanske kan vi tillsammans använda vår berömda veganska konsumentkraft och visa dem att det finns pengar att tjäna på att inte slentriankrydda grönsaksfonder med köttextrakt (och sedan inte säga ett ord om det förren en misstänksam vegan ändå trippelkollade…). My god.

Här har ni länken till namninsamlingen. (SOM NU ÄR AVSLUTAD DÅ VI FÅTT SVAR!) Om ni är en av alla dem som – precis som jag – känner er smått knäckta över detta, så be era polare att skriva under så kanske vi får tillbaks vår scharlottenlöksfond.

En kan ju hoppas.

*EDIT – Jag har fått tag på skärmdumpar från 2015 där de intygar att fonderna ska vara animaliefria, så det var visst inte bara jag som inbillat mig. *

, , ,

5 Responses to UPDATE! Touch Of Taste Brynt Scharlottenlöksfond innehåller INTE köttarom!

 1. Janet 25 oktober, 2017 at 09:19 #

  Jippie, så himla bra! Tack!

 2. Angela 24 oktober, 2017 at 02:39 #

  På sin hemsida och på Facebook använder Touch of taste schalottenlöksfonden i recept de kallar för vegetariska, till exempel i detta recept: https://www.touchoftaste.se/recept/gron-mat/vegetarisk-wrap-med-avocadochimichurri/

  Och när man tittar på innehållsförteckningen står det ju bara arom på både de fonder som nu visat sig vara animaliska och de de hävdar är vegetabiliska… Sjukt vilseledande alltihop!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 oktober, 2017 at 04:50 #

   Vi har nu fått svar! Se updaten i inlägget ovan! Fonden innehåller inte nötkött – namnet på aromen var vilseledande och ska ändras.

   • Angela 24 oktober, 2017 at 06:34 #

    Toppen:) Skönt att det visade sig att de var vegetabiliska trots allt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk Biff Wellington med rödvinssås och duchessepotatis | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 26 december, 2018

  […] här med deras veganmärkning faktiskt. Minns ni när det gick ett väldigt livligt rykte om att scharlottenlöksfonden innehöll nötköttsarom till exempel? Tack och lov visade det sig vara fel och bara ett fall av förvirring hos deras kundtjänst. Jag […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes