Tofu Tikka Masala

Indiskt, italienskt och husmanskost. Det är visst det enda jag lagar märker jag. Men, men om man vet vad man gillar så varför inte också äta det?

Idag blev det Tofu Tikka Masala på Sarahs request. Jag följde Sanjay Thummas recept från Vahrehvah.com, men körde latmansversionen och köpte tofu istället för att laga paneer. Oavsett vad Sanjay må hävda så har jag då aldrig lyckats hitta färdig paneer i någon affär, asiatisk eller ej.

Ni hittar hans originalrecept tillsammans med en charmig och pedagogisk video på den här länken. Jag rekommenderar starkt ett besök!

Jag följde hans recept nästan till punkt och pricka så det här kanske är lite overkill, men här kommer receptet i mina ord. Alla kryddmängder är ganska generella. Jag suger på att uppskatta sånt, kör på känsla och testa tills det smakar bra!

Tofu alt. Paneer Tikka Masala
1 paket fast naturell tofu á 250 g
1/2 litet blomkålshuvud
1 röd paprika
2,5 dl matlagningsyoghurt
juice från 1 lime
1 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk korianderpulver
1 stor gullök
3 vitlöksklyftor
2,5 cm rå ingefära
2 tsk maizena
1 tsk gurkmeja
1 tsk hel spiskummin
1 burk passerade tomater a 400 g
1 tsk mald spiskummin
3 – 4 dl vatten
1-2 tsk garam masala
1 – 2 dl grädde (funkar med havregrädde eller malda cashewnötter blandade med vatten)
några kvistar koriander
rapsolja
salt

Mmm… det är en hel del ingredienser, men så är det om man vill laga indiskt. Många kryddor framförallt. Tricket är att ha så mycket hemma som möjligt. Alla kryddorna håller sig i evigheter, och har man ett förråd av dem hemma så är det egentligen inte så mycklet klurigare än vilken annan svennig köttfärssås som helst.

Börja med att blanda marinaden till grönsakerna. Blanda yoghurten, limen, hälften av cayennekryddan, bockhornsklövern, en nypa salt och lite mald koriander till en smet. Hacka blomkålen, paprikan och tofun i stora tärningar och blanda ner i marinaden. Låt vila i 15 minuter.

Hacka löken fint och vitlöken och ingefäran ännu finare. Börja med att hetta upp olja i en wok eller i en gryta. När det är varmt, släng i de hela spiskumminfröna (det här steget missade jag, kompenserade med mer mald spiskummin senare i receptet, det funkade det med) och därefter gullöken. Låt löken steka på hög värme så den börjar få färg, häll därefter i vitlöken och ingefäran och låt allt steka ihop och få rejält med färg. Häll i gurkmejan och maizenan och rör ihop. Blanda därefter ner tomaten, korianderpulvret, spiskumminen, resten av cayennepepparen och låt allting koka ihop tills att större delen av vätskan från tomaterna har försvunnit och allt är en tjock röra.

Medan kryddorna och tomaten reduceras sätter du på en stor stekpanna på full värme. När den är varm häller du i grönsakerna och tofun och steker dem tills de får en ljusbrun yta.

När tomaterna har reduceras späder du ut grytan med vatten till önskad konsistens. Låt koka i någon minut och blanda därefter i de stekta grönsakerna och tofun. Låt koka någon minut till och blanda i så mycket grädde du vill ha för att det ska smaka bra. Till sist saltar du och rör ner garam masalapulvret och några kvistar koriander. Servera med ris eller nanbröd.

Smakade fantastiskt!

, , ,

6 Responses to Tofu Tikka Masala

  1. Mixu 17 december, 2016 at 06:16 #

    Använde oumph istället för tofu. Blev riktigt lyckat, även familjens köttätare var nöjda och glada (tror inte de fattade att kycklingen fattades )

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 09:44 #

      Haha bra där! Ja Oumph i grytan är jättegott!

  2. ville 10 juli, 2012 at 08:51 #

    hur många portioner är receptet?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tandoori tofu – the fast way | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 17 april, 2015

    […] Tikka Masala på 30 minuter! Tofu Tikka Masala Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Veganskt bacon – fejkon, […]

  2. Paneer Tikka Masala | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 juli, 2012

    […] tweakat det lite ytterligare så jag kände att det var dags att uppdatera igen. Det förra receptet hittar ni här och det var mer av en direkt översättning av ett recept jag hittade på internet. Det nya har jag […]

Lämna ett svar till Mixu Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes