Tostadas med chilisalsa, grönärtsguacamole och tacofärs på Pease – Friterad Tacos!!!

*** I samarbete med Findus Pease***

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! Här rullar allting på som vanligt i 300 knyck! Vi har precis släppt våran nya merchandiselinje och julbordsmatlagningskurser för vintern och det är kul att se att intresset är så stort 🙂 Om du inte har spanat in våra coola tishor eller bokat dig en plats på utbildningarna är det bäst att du snabbar på innan de tar slut 😉

Jag har också stått och lagat galet mycket mat de senaste veckorna. Jag har flera coola projekt på gång, varav ett är samarbetet med WWF och SOK som vi släppte igår, men ett som ni ju redan vet om är den här månadens samarbete med Findus Pease! Pease är ett nytt sorts vegoprotein baserat på den vanliga ärtan (!!!) som de har låtit mogna längre tills den blir gul och som de sedan utvunnit proteinet och fibrerna från, blandat med bland annat havremjöl och vetegluten och sedan förvandlat till smarrigt vegoprotein. Visst är det fantastiskt vad vi människor kan göra nu förtiden va?

Pease har bara 1/10 så stort klimatavtryck (eller egentligen ännu lägre än så) som nötkött. Pease har ett CO2 avtryck på ca 2,2 kg CO2 per kilo färdigt produkt och nötkött har mellan 23-26 kilo!

De har tre olika typer av produkter än så länge. En stripe, dvs strimlad Pease, som jag lagade en pokébowl på här förra veckan, en Pulled Pease som jag kommer att göra ett recept på nästa vecka och så en färs som kommer vara stjärnan i dagens recept.

Pease färs består av mald pease (doh…) och har en lite annan konsistens än säg sojafärs. Peasebitarna är lite mindre och fastare vilket gör att det lämpar sig superväl för långkok och för lite fastare köttfärssåser och tacos som denna. En grej jag gillar med Pease är att det knappt har någon egen bismak alls, vilket gör att det är väldigt lätt att krydda dem som man vill. De tar också riktigt bra av sig av marinad, vilket jag absolut kan rekommendera om ni använder någon av de andra typerna.

Den här rätten – tostadas – var faktiskt inget jag hade koll på innan Findus själva föreslog att jag skulle göra en bowl, burgare eller toastadas. Men när jag googlade på det och fattade att det var F R I T E R A D  T A C O S så la jag mig platt och väntade på att den skulle hoppa in i munnen på mig. Ärligt talat liksom. Friterad tacos? Hur kan det INTE vara bra?

Och banne mig. Det var det!

P.S Den smulade rökta tofun i slutet är istället för mexikanernas ”keso fresco”, en sorts mild färskost som de smular över alla sina tacos. Testa, det är supergott! D.S

*OBS* Det här receptet är ganska starkt, så om du inte gillar chili, skippa srirachasåsen och minska mängden chili i salsan. Men det gör sig riktigt fint tillsammans med det feta friterade tortillabrödet *OBS*

Tostadas med chilisalsa, grönärtsguacamole och tacofärs på Pease, 4 portioner

Tacofärs

  • 1 paket Pease Färs á 325 g
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk bbq sås
  • 1-2 msk vatten
  • 1 msk japansk sojasås

Grönärtsguacamole

  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 kruka färsk koriander
  • Juice från 1 lime
  • 1/2 msk rapsolja
  • 1 färsk tomat
  • 1/2 rödlök
  • Salt och peppar efter smak

Chilisalsa

  • 1 röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 hel röd chilli
  • 2 färska tomater
  • 1 dl majs
  • 1/2 kruka koriander
  • Juice från 1 färsk lime
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Toastadas

  • 12 små tortillabröd
  • 1 dl rapsolja
  • Salt efter smak

Till servering

  • 100 g fast rökt tofu
  • 1/2 kruka koriander
  • Srirachasås

Gör så här:

Tacofärs

  1. Skala och finhacka lök och vitlök
  2. Fräs löken på medelhög värme i rapsolja i en stekpanna tills den blir mjuk och genomskinlig
  3. Tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré och 1 msk vatten och stek tills det doftar gott och allt blandats till en kryddpasta
  4. Ha ner färsen och rör om så allt blandas. Salta och peppra och stek i några minuter tills färsen börjar få stekyta
  5. Tillsätt sojasås och BBQ sås och rör om på nytt. Stek några minuter tills allt blandats väl.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Grönärtsguacamole

  1. Skala och grovhacka vitlök, tina ärtorna om de är frysta
  2. Mixa ärtor, vitlök, alla kryddor, rapsolja, limejuice och 1/2 kruka koriander till en tjock och slät kräm med hjälp av en mixerstav
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Finhacka rödlök, tomat och resten av koriandern och rör ner i guacamolen.

Chilisalsa

  1. Skala lök och vitlök
  2. Finhacka alla grönsaker och blanda med majsen
  3. Pressa över limejuice, ringla över olivolja och salta
  4. Rör om och smaka av
  5. Salsan blir ännu godare om den får stå och dra en liten stund innan servering!

Tostadas

  1. Värm upp en stekpanna med rapsoljan
  2. Stek bröden på medelvärme ca 1-2 minuter per sida tills de puffar upp och får fin färg. Stick ett litet hål i bröden och pressa försiktigt ihop dem med en träslev om de puffar upp för mycket så får du en lite jämnare stekyta på dem
  3. Ta upp dem ur pannan och låt dem rinna av på papper, salta dem direkt ur pannan och använd direkt!

Till servering

  1. Bygg varje toastada med friterat tortillabröd i botten, sen peasefärs, guacamole, salsa, smulad rökt tofu, färsk koriander och sedan srirachasås på toppen. Ät genast! Passar perfekt med en kall ljus öl eller lemonad!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



 

, , , , , ,

7 Responses to Tostadas med chilisalsa, grönärtsguacamole och tacofärs på Pease – Friterad Tacos!!!

  1. Petra 27 november, 2018 at 02:13 #

    Vän av ordning undrar var ” en Pulled Pease som jag kommer att göra ett recept på nästa vecka” blev av?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 november, 2018 at 03:53 #

      Inlägget blev framskjutet! Det kommer den 11:e december!

  2. Kjell Ågren 30 oktober, 2018 at 01:18 #

    Namnet på den mexikanska rätten är Tostadas. Inte Toastadas.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 oktober, 2018 at 09:18 #

      Haha! Oj fan. Tack! Mitt huvud fyllde uppenbarligen i the blanks där!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Pastagratäng med Vegobullar | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 juni, 2019

    […] ärtprotein släpptes. Om inte så hittar ni recepten på mina gyrosburgare, min pokebowl och mina toastadas här! Pease är något så bra som vegokött gjort på främst på vanliga ärtor med ett helt […]

  2. Vegansk Chorizogryta med kikärtor från Vegovision i Malmö 2019 | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 maj, 2019

    […] finns i både Vegansk husmanskost och i Vego i Världsklass och Smoothien i Vego i Världsklass. Guacamolen hittar ni dock […]

  3. Veganska gyrosburgare med tsatsiki och pommes frites! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 december, 2018

    […] har berättat om Pease tidigare i de två (poké bowl här och tostadas här!) inläggen innan, men det här är verkligen en bra grej. Det är ett nytt vegoprotein gjort […]

Lämna ett svar till Kjell Ågren Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes